Termékinformációs Dokumentáció készítés

Termékinformációs Dokumentáció készítésAz európai uniós előírások szerint (1223/2009 EC) egy termék forgalomba hozatalának kötelező kelléke a termékinformációs dokumentáció (TID). A termékhez tartozó csomagba a TID, a címke, és a CPNP portál regisztráció tartozik.

Azt, hogy a TID-et hogyan kell megírni, a Colipa (European Cosmetic Association) ajánlásai  pontosan tartalmazzák. Ha tehát kozmetikai terméket szeretnél hivatalosan forgalmazni, legyen az szappan, vagy bármilyen kence, akkor kötelező annak a terméknek a TID-jét elkészíteni vagy elkészíttetni. Az ÁNTSZ nem is ad engedélyt olyan vállalkozás elindulására, aki nem tudja bemutatni a termékhez tartozó TID-jeit.

Írhatom én a TID-et magamnak?

Az EU-s jogszabályok szerint TID-et csak vegyész, gyógyszerész vagy valamiféle rokon szakma képviselője írhat, felsőfokú végzettség birtokában. A Magyar Kozmetikai és Háztartásvegyipari Szövetség (KOZMOS) által megfogalmazott követelmény az, hogy, olyan szakember írhat TID-et aki a felsőfokú végzettsége megszerzése közben valamiféle toxikológiát is tanult.

Sokan keresnek meg azzal a kérdéssel, hogy a barátnőjük gyógyszerész vagy mikrobiológus, és szeretnék vele íratni a TID-et, szerintem lehetséges-e? A válaszom erre mindig az, hogy természetesen lehetséges, de a TID megírása sok utánaolvasást, és nagy tapasztalatot igénylő bizalmi feladat. Ez ma Magyarországon a termék bevezetésének legnehezebben megvalósítható része. A TID-et szakmailag felügyelő hatóság ugyanis az OÉTI, aki nagyon kritikusan szemléli az általa ellenőrzésre bekért TID-eket. Nem mindegy, hogy egy ilyen ellenőrzés során egy szakember, vagy a barátod/barátnőd áll szemben a hatósággal, hogy a TID-et az jogszabályok és a hivatal igényei szerint kiegészítse.

Miért minket válassz?

A TID helyes megírásához nagy tapasztalat és komoly szakmai tudás szükséges. Van néhány egészen érzékeny pontja a TID szakmai tartalmának, amihez valóban a vegyész, sőt, kozmetikai vegyész szeme kell.

Bízd ránk a terméked dokumentálását, ha

 • tapasztalt TID írót keresel,
 • olyan partnerrel szeretnél dolgozni, aki érti a folyamat minden csínját-bínját,
 • a TID íráshoz olyan partnert szeretnél, akinek a folyamat időtartama alatta bármilyen kérdést feltehetsz a vállalkozásod indításával kapcsolatban,
 • olyan emberrel szeretnél együtt dolgozni, aki segít Neked beszerezni a hiányzó papírokat, és abban is, hogy az ÁNTSZ ellenőrzéshez minden papírod lefűzve álljon egy dossziéban,
 • szeretnéd, ha a TID íród garanciát vállalna a munkájára.

Mögöttünk áll

 • több mint 85 megírt TID dokumentum, több mint 15 különböző megrendelő számára,
 • 5 év kozmetikumfejlesztőként eltöltött tapasztalat és kémiatudás,
 • egy szappan- és kencekészítő műhely felépítése (egy másik folyamatban),
 • egy vegyész doktori disszertáció és egy  kutatóvegyész pályafutás.

Mit ajánlunk Neked, ha velünk dolgozol?

 1. Elsősorban természetesen egy szakmailag hibátlan TID-et.
 2. Címketervet, ha szeretnéd.
 3. Igény esetén a CPNP bejelentést is elvégezzük.
 4. Segítünk összeállítani a papírokat a dokumentáláshoz.
 5. Ha kéred, adunk Neked egy Helyes Gyártási Gyakorlat (GMP) sablont, amit az ÁNTSZ-nek kell bemutatnod, amikor a műhelyedre engedélyt kérsz.
 6. A TID folyamat időtartama alatt ingyenes telefonos konzultációs lehetőséget!

TID írás szolgáltatásunk felkeltette az érdeklődésedet? Vedd fel a kapcsolatot velünk!