A szabályozásról dióhéjban

A szabályozásról dióhéjbanKozmetikai vállalkozás indítását Magyarországon legalább öt jogszabály szabályozza, ezen kívül a vállalkozás indításához még legalább egy szabvány ismerete is ajánlott.

Ezek:

 1. az Európai Uniós jog oldaláról  az ún. kozmetikai rendelet: az Európai Parlament és a Tanács 2009. november 30-i 1223/2009/EK rendelete a kozmetikai termékekről, és ennek  módosításai,
 2. az uniós rendelet hazai végrehajtási rendelete: a kozmetikai termékekrő szóló 246/2013 (VII. 2.) Korm. rendelet,
 3. a telephely-engedélyt szabályozó, a telepengedély, illetve a telep létesítésénekbejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és szolgáltató tevékenységekről, valamint a telepengedélyezés rendjéről és a bejelentés szabályairól szóló 57/2013 (II.27) Korm. rendelet,
 4. a kozmetikumkészítéshez szükséges képesítéseket –is – szabályozó, az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről  szóló 21/2010 (V.14) NFGM rendelet, és
 5. a munkavédelemről szóló 1993. évi  XCIII. törvény.

Az ajánlott szabvány a Kozmetikai készítmények Helyes Gyártási Gyakorlatáról szóló  ISO22716.

Ember legyen a talpán, aki ennek minden részletét átlátja, és jól el tudja magyarázni.

Itt, dióhéjban, nem is vállalkozunk erre. Ha a szabályok egymásra épülését, logikáját, a folyamatok egymás utáni sorrendjét szeretnéd megérteni, akkor jelentkezz az üzleti tanfolyamunkra.

Ezen az oldalon megtalálhatod a hatályos jogszabályok elérhetőségét (Eur-lex és Nemzeti Jogszabálytár link útján),és dióhéjban tájékoztatunk a jog által előírt kötelezettségekről, illetve azok változásairól.

Mit keress pontosan ezen az oldalon?

A jogszabályok összefüggései olyan szövevényesek és olyan bonyolultan hatnak vissza egymásra, hogy azokat teljes tartalmukban összefoglalni nagyon nehéz. De az egyes aloldalainkon megtalálhatod az egy-egy tárgykörhöz tartozó szabályokat, hogy az előírások kézzelfoghatóbbá váljanak, és a tanfolyam után is visszakereshesd őket.

Ezen kívül bemutatjuk Neked a legfontosabb változásokat, és a Colipa (European Cosmetics Association) legújabb ajánlásait, és annak kihatásait a kozmetikumkészítők mindennapi életére.

Megtalálod nálunk:

 • a rövid  összefoglalót a jogi előírásokról kezdőknek és haladóknak ,
 • a jogszabályok elérési útvonalát, ahonnan letöltheted azokat,
 • a rendelkezések magyarázatait,
 • a Colipa jogértelmezéseket,
 • a magyar szervezetek jog értelmezéseit,
 • a Magyar Kozmetika és Háztartásvegyipari Szövetség (KOZMOS) állásfoglalásait,
 • a Magyar Szappankészítők Egyesületének állásfoglalás-tervezeteit, és persze a tagság által elfogadott ajánlásokat  is.

Mások kozmetikumkészítő vállalkozás indítása és üzemeltetése közben szerzett tapasztalatairól szóló interjúkhoz kattints ide!

A szabályozásról dióhéjban cikkeink