136-170
Ez egy tapasztalati szabály. Dr. Robert S. McDaniel alkotta meg a könyvében, és főként annak a problémának a a megoldására szolgál amit kezdő szappanfőzők olyan gyakran elkövetnek: hogy olyan lágy szappant készítenek, ami nem jön ki a formából. A számolása azon egyszerű megfigyelésen alapul, hogy minél nagyobb a SAP és minél kisebb a jódszám, annál keményebb egy szappan. Számítása egyszerű: A KOH -ra vonatkozó elszappanosítási számból kivonjuk a jódszámot. Persze ez így túl durva számolás lenne, ezért a szerző megengedte magának, hogy tapasztalata alapján módosítsa ezeket az értékeket. Az itt látható számok az ő könyvéből származnak, kivéve ahol azok nem szerepelnek, ilyenkor a fent leírt módszert alkalmaztuk...Minél nagyobb az INS, annál keményebb a szappan.
29-59
Ha túl kicsi ez az érték, akkor a szappan krémes állagú marad, és nehéz lesz kiszedni a formából. Ez lehet akár cél is: így készülnek a krémszappanok. De ha szilárd szappant szeretnénk, akkor tartsuk ezt a számot a kijelőlt határok között... (számítása: laurinsav+mirisztinsav+palnitinsav+sztearinsav)
12-22
Az olajsavak nem mindegyike oldja egyformán a zsírcseppecskéket. a legjobban a rövid(ebb) szénláncú karbonsavak tudják emulgeálni a bőrön előforduló szennyeződéseket. Azokból az olajokból készült szappanok tisztítanak tehát a legjobban, amik ezeket a zsírsavakat tartalmazzák: kókuszolaj, vaj, babassu olaj, vagy pálmamagolaj. Az utóbbi kettő sajnos sehol nem kapható itthon, ezért nem is kerültek fel a fenti listára. Vigyázzunk azonban a tisztító hatással: ha olyan szappant készítünk, aminek túl sok laurin-és mirisztinsav van, akkor ez a bőrünkről nagy mennyiségben távolítja el a hasznos védőréteget is: irritálhatja a bőrünket. (számítása: laurinsav+mirisztinsav)
44-69
Ez főként a szappan bőrpuhító és hidratáló hatásának mérőszáma, nem a valódi bőrtápláló hatás. Hívhatnánk inkább "hidratáló hatásnak" is. (számítása: ricinolénsav+olajsav+linolsav+linolénsav)
14-46
Nagy, buborékos habot ugyanazok az olajsavak okoznak, mint amik a legjobban tisztítanak, meg persze a ricinolénsav, ami szuper emulgeátor. Vigyázzunk azonban a csodaszernek számító ricinusolajjal: extrém módon lágyítja a szappant. A fenti listán szereplő "0" keménység csalóka: lehet hogy inkább -10-et kéne írni helyette. (számítása: laurinsav+mirisztinsav+ricinolénsav)
16-48
A sztearinsav és a palmitinsav is habzik, de nem nagy buborékokat, inkább krémes finom, kis-buborékos, de stabilan megmaradó habot képez. Azok a szappanok, amelyekben ezek a zsírsavak vannak többségben, igazi finom habot képeznek, vagy csak kicsit habzanak. A tej hozzáadása a szappanokhoz szintén ezt a hatást erősíti. (számítása: palnitinsav+sztearinsav+ricinolénsav)
41-70
Az az ökölszabály, hogy minél kisebb ez az érték, annál keményebb a szappan. Tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy 100 g olaj hány g jóddal reagál. A reakció során a kettős kötések felvesznek 1 jódmolekulát (2 db jódatomot).