Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
24 szept 2022

Az újabb nyílt napunk tanulságai

Az idén négy mesterkozmetikus is eljött a Nyílt napunkra. Olyan emberek, akiket intenzíven érdekel a szakmájuk, és évtizedek óta folyamatosan képzik magukat benne. Mindent tudnak, amit tudni érdemes, és mégis: eljönnek az iskolába, hogy tanuljanak valamit arról, milyen anyagokból állnak a kozmetikumok, és hogyan tudhatnak meg többet azok valódi felépítéséről.

Az idén jó közelítéssel négy mesterkozmetikus lesz az iskolában. Zseniálisan érdekes és kihívásokkal teli beszélgetések várnak rám. Az iskolában meg fogunk kérdőjelezni mindent, amit eddig tudni véltek. Átgondoljuk, mennyire igazak azok a tudások, amiket a szakma hisz. Sok olyan dolog lesz, ami kiállja majd a kérdezősködés próbáját, és persze olyan is akad majd, ami érdemes a komolyabb átgondolásra. Megismerkednek egy másik alapokon álló hitrendszerrel, és értékrenddel. Én pedig sokat-sokat fogok tanulni a mai magyar kozmetikus szakmáról.

Legfontosabb témák

Azért is szeretem a Nyílt napot, mert akkor még csapongunk a témák között. Nincs egy szigorú tanmenet, amihez tartanunk kell magunkat, ezért mindenki arról kérdez, ami a legjobban érdekli. A mostani témák a napvédelem és a természetes kozmetikumok voltak.

Számomra érdekes volt hallani, hogy mennyi félreértés van a napvédelem és a kozmetikumok használata körül. A fiatal kozmetikus lány, úgy érezte, nagyon felelősen jár el, amikor minden nap 50 faktoros napvédő krémet ken az arcára. Pedig összesen napi egy órát tölt napos helyen, és nem a legmelegebb órákban.

Ezen egy kis vita alakult ki. Hiszen mindannyian tudjuk, hogy a bőr öregedéséért nagyrészt a Nap UV sugarai felelősek. A másik oldalon pedig a túl sok napvédő komponens és annak arcbőrre gyakorolt hatása áll. Egyensúlyozni kell a két kellemetlen dolog között és bizony nehéz megtalálni a megfelelő arányokat.

A világunk túlnyomó részt a dolgokat pozitív és negatív hatásokra osztja, és nem ismeri ezek árnyalatait. A nap jó és rossz, és okosan kell használni, hogy a pozitív hatásait éljük meg jobban. A napvédő krémek is jók meg rosszak, a kettő egyensúlyából a számunkra legelőnyösebb kombinációt keresük magunknak.

A természetes kozmetikumok témájában is kellemes társalgás folyt. Ez megint egy trendi téma, amiről mindenkinek megvan a maga véleménye. Sokszor kezdetleges, csak a marketingszövegekre hagyatkozó információkból, és itt az iskola elején még kevés valódi tudásból. Mégis: ez egy olyan téma, amiről valamennyire már mindenki gondolkozott.

Fel is tettem a kedvenc kérdésemet: vajon melyik természetesebb szerinted: Egy nagyon-nagyon ritka algafaj kivonatából származó tiszta anyag, vagy egy szintetikusan előállított természetazonos molekula (pl. a pantenol).  Az iskolások a nyílt napon szinte kivétel nélkül az elsőre szoktak voksolni. Ez most is így történt. Az iskola végére természetesen már jobban megoszlanak a vélemények. Én nagyon élvezem azt a folyamatot, amíg a Hallgatóim innen-oda jutnak el. Szeretem látni, ahogy rácsodálkoznak a különféle alapanyagokra, kinyílik a szemük a tudáselemekre, és megértik a kozmetika alapjait. Szeretem ahogy elkészítik az első saját kozmetikumaikat, és felfedezik ebben a saját hangjukat.

Köszönöm mindenkinek, aki valaha részt vett a nyílt napunkon, és az iskolásaimnak is ezt az élményt.

Ha az idén csatlakozni szeretnél még, akkor szeretettel várlak nálunk!