Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
13 aug 2022

Biztos alapok a szakmában

Sok cím forgott a fejemben, amikor ismét eljött az ideje annak, hogy a félévente szokásos „miért gyere az iskolánkba” cikket megírjam. Ilyesmik, hogy „Az iskola, amiben vannak válaszok”, vagy „amit minden embernek tudnia kellene, amikor kozmetikumot használ”.

Végül azért döntöttem e mellet a cím mellett, mert azt hiszem, ez a legtöbb, ami ennyi idő alatt átadható, és azért, mert pont ez az, ami a legjobban hiányzik a mai világunkból. A biztos alapok tudása a törvényszerűségek megértéséhez.

Ez nem az adatok magolása. Az adatok legnagyobb része az interneten könnyen, kisebb része viszonylag nehezen, de megtalálható. Itt azon alapok tudásáról beszélek, amiből minden más kitalálható. Aminek ismeretével és kis gondolkodási gyakorlattal eldönthető, a legtöbb interneten szembe jövő új információról, hogy valószínűleg igaz, vagy valószínűleg nem, esetleg milyen stratégiát kell választani ahhoz, hogy kiderüljenek azok az adatok, amikre még szükségem van a valóság megismeréséhez.

Állítások a neten

A neten nagyon sok állítást találhatunk, és ezek legtöbbje nem igaz. Sőt, a tanítványaimnak azt szoktam mondani, vegyék úgy, hogy semmi sem igaz, kivéve néhány hiteles forrást. A saját világképed, az iskolában szerzett alapok, és a hiteles források együtt egy olyan ismeretrendszert alkotnak, amiben már nem nagyon tévedsz el az ezrével jövő új információ és végtelen számú új hatóanyag dzsungelében.

Vegyünk egy egyszerű, de széles körben hirdetett állítást:

  • pozitív tenzidek nem keverhetők a tusfürdőben negatív tenzidekkel, mert kicsapják őket

Ez az állítás még hónapokkal ezelőtt is tarolt a legtöbb webshopban. Ma kerestem, de nem találtam ezeket az állításokat, de tudom, egy fél éve még egyaránt olvastam ilyet a Magyarországon elérhető webshopok legtőibbjében.

Pedig, ha egy pillantást vetünk a bolti samponok vagy tusfürdők címkéjére, hamar észrevehetjük, hogy szinte mindegyikben alkalmazzák mindkettőt: pozitívat (quatok, trimonium vegyületek) negatívat (Sodium Laureth Sulphate) amfotert (Cocamodopropyl Betain) sőt a tenzidkeverékben gyakran találunk nemionos felületaktív anyagot (pl. Dedyl Glucosidot). Ha ezt professzionálisan így csinálják, akkor lehet ennek kozmetikai oka, nem?

Természetesen van. A magyarázat a cikk kereteit szétfeszítené, így most csak hidd el nekem, hogy nagyon előnyös a bőröd számára, ha kevered a tenzideket. Így kevésbé irritálják a bőrödet, kíméletesebb a bőr védőrétegéhez, és kíméletesebbek a bőr vízháztartásához.

Fontos tehát, legyenek eszközök a kezedben (fejedben), ami alapján el tudod dönteni egy állításról, hogy igaz lehet-e, vagy egy-egy alapanyagról, érdemes-e kipróbálnod.

A Kamélia olaj meséje

A Kamélia olaj a magyar kozmetikum-alapanyag forgalmazó webshopok nagy részében megtalálható egzotikus olaj. Sok kis kozmetikum-gyártó alkalmazza a kozmetikumaiban, mivel olyan előkelően hangzik a neve, és mert így fel tudnak venni még egy megfizethető alapolajat az amúgy nem túl széles választékba.

De ha csak egy kicsit keresünk a neten (elég az angol wikipediáig elmenni a keresésben), tudni fogod, a Kamélia olaj szinte minden tulajdonságában hasonló az olíva olajhoz. Keleten pontosan ugyanolyan célra is használják: főznek vele, salátákra teszik. Kizárólag a szépen hangzó neve miatt fizetünk érte literenként kb. ötször annyit, mint az itthon megtalálható olivaolajért.

Iskola és tudás

Az iskolában tehát nem ígérem, hogy mindenre megtanítalak. De azt igen, megmutatom neked az utakat, hogyan juthatsz el a téged érdeklő információhoz, és mi az az információ, amit érdemes kritikával kezelned.

Ezen kívül persze, minden kérdésedre választ kapsz nálunk. A fenti tudás nemcsak a kozmetikum-alapanyagokra, hanem a kozmetikumokra is igaz, és ezt jó lenne tényleg minden embernek tudnia, aki kozmetikumot használ.

De a legfontosabb dolog, amit az iskolából modulról modulra hazavihetsz, az az alapok ismerete, és az a tudás, hogy meg kell kérdőjelezni a marketingszövegeket, és a számodra fontos dolgokról tudást kell szerezni. Ha akarod, még azt is elmesélem, pontosan hogyan.