Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
3 júl 2022

Termékinformációs Dokumentáció: Mit figyelj az MSDS lapon, ha kozmetikumokat tervezel?

//
Hozzászólások: 0
/
Címkék: , ,

Az utóbbi időben, a Termékinformációs Dokumentációk írása közben szembesültem azzal a helyzettel, hogy sok, általunk is elérhető webshopban árulnak olyan alapanyagokat, aminek a toxicitása az MSDS lap szerint nem tisztázott. A látszat szerint a gyártó egyáltalán nem vállal felelősséget az alapanyag biztonságosságáért: Az MSDS lap szerint az anyag semmiféle kontrollált vizsgálatokon nem esett át, így nem tudjuk róla megmondani, hogy milyen hatással lesz a kozmetikumban.

Egy példa

Ezt a két oldalt egy konkrét (itthon kevésbé ismert német) webshop által forgalmazott alapanyag MSDS lapjából másoltam ki.

Ha figyelmesen megnézed a szöveget, láthatod, hogy minden fontos toxikológiai paraméter mellé azt írták, hogy „No Data Available”, azaz nem elérhető semmilyen adat. Ráadásul a 11.2-es pontban azt is leírják, hogy veszélyes tulajdonságok nem zárhatók ki („Hazardous properties cannot be exluded”). Ami egyébként nem valószínű, mert azt feltételezhetjük, hogy a gyártónak valamiféle tapasztalata azért van a termékkel, mégis, nem tűnik bizalomgerjesztőnek, hogy nem vállalnak semmilyen felelősséget az általuk forgalmazott alapanyagra.

Mit tehet ilyenkor a TID író?

A legtöbb esetben ez nem akadály. Ismert anyagok toxicitására, mint a kamilla kivonata, vagy akár ismert anyagok CO2 kivonatai, mindig találni valamiféle irodalmi példát. Az EU saját testületei, az alapanyaggyártók, de akár orvosok, kozmetológusok is sok vizsgálatot végeznek különféle anyagokkal, hogy az anyagok hatásosságáról, vagy működési mechanizmusáról információt szerezzenek. Ugyanez igaz újfajta emulgeátorokra, zselésítőkre, emolliensekre. Ezek nagy része valamiféle vizsgálaton már átesett, és kémiai analógiák, vagy hasonló hatásmechanizmusú vegyületek toxikológiai profilja alapján, legalább valami kijelenthető rólunk.

Megoldhatatlan helyzetek

A baj akkor kezdődik, ha az alapanyag például valamiféle marginálisan ismert gombafajta vagy alga speciális kivonata. Természetesen nincs vizsgálat minden algatörzs, vagy gombatörzs toxicitására, és itt kémiai analógiákkal sem dolgozhatunk, hiszen nem tudunk semmit a termék kémiai összetételéről. Az aktív komponenst gyártó ilyenkor általában titkolja, vagy maga sem tud semmit róla, így a TID írónak semmilyen eszköze nem marad a termék biztonságosságának becslésére.

Ilyen esetben nem marad más lehetősége, minthogy felhívja a figyelmedet arra, hogy az adott alapanyagról nem tud semmit, így az nem biztonságos, ezért valahogy cseréld ki a kozmetikumodban. (A „nem biztonságos, mert nem vizsgáltuk” kijelentés egy értelmetlennek tűnő logikai kapcsolódás, de belátható, hogy valójában ez az alapja a valóban biztonságos kozmetikai termékek szabályainak)

Mit tehetsz te?

Ezért is fontos, hogy figyeld az általad engedélyeztetni kívánt termékek összetevőinek MSDS lapjait. A toxikológiai információkat a 11-es pontban találod mindig. Figyeld, mennyire részletes az itt feltüntetett információ együttes, és kérdezz, ha szükségesnek érzed!

A Házikence Tanoda mindig segít, ha kérdéssel fordulsz hozzánk! Várunk iskolánkban, a tanácsadásunkon, vagy a receptjeid átnézésével, TID írással, amikor szükséges.