Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
12 jún 2022

Mit tesz a napsugárzás a bőrünkkel, és hogyan védekezzünk?

//
Hozzászólások: 0

UVA és B, sőt néha UVC sugárzás, szabad gyökök, antioxidánsok, kémiai és fizikai napvédő alapanyagok: ezek a nap elleni védekezés kulcsszavai. De mik ezek pontosan, és hogyan működnek? Hogyan csinál a fény egyik komponense veszélyes kémiai anyagokat a bőrünkben, és hogyan védekezzünk okosan a hatásai ellen? Ezek a nyár újra és újra visszatérő kérdései.

Nagy energiájú sugárzások és a szabad gyökök

Képzeljük el, hogy jégeső esik az erdőben. Törnek a faágak, hullanak a levelek és a gyümölcsök. Egyes nagyobb hegyes ágak olyan szerencsétlenül zuhannak, hogy megsebesítenek egy-egy arra menekülő szarvast, vagy őzet. Vagy egy nagyobb gesztenye fejbe kólint egy éppen landolni készülő fácánt. Az eltalált állatok bizony komolyabban is megsebesülhetnek.

Hasonló dolog történik, amikor bőrünk nagy energiájú sugárzással lép kölcsönhatásba. Ezek a sugarak, mint pisztolygolyók, időnként nagyobb, sérülékenyebb molekulákat találnak el, amik az előbbi példa fáihoz hasonlóan hegyes, nagyon reakcióképes vegyületeket termelnek, vagy azokká alakulnak (mint a példában a hegyes ágak). Ezek aztán más anyagokkal találkozva még több kárt okozhatnak (mint mikor a példában állatokat találnak el).

A reakcióképes molekulákat hívjuk szabad gyököknek.

A Napból nagyon sokféle sugárzás éri el a Földünket. De annak mágneses tere, és légkörének felső rétege, nagy hatékonysággal szűri ki a kártékony energiasávokat, ezért tudott zavartalanul kialakulni az élet a Földön. De manapság, az emberi tevékenység miatt a légkör ózon rétege elvékonyodott, így nagyobb valószínűséggel érnek el minket a nap sugárzásának azok a komponensei, amik a bőrünk működésében kárt okozhatnak.

A szabad gyökök elszaporodása a bőrünkben először a melanin képződés serkentésére ad utasítást a szervezetünknek (ezért barnulunk le), de nagyobb dózisban gyulladást okoz a bőrünkben, ezt hívják leégésnek.

Hogyan védekezzünk?

Leírtuk tehát a leégés kialakulásának mechanizmusát, és persze ebben benne vannak a védekezés megfelelő lépései is.

  1. Először ne engedjünk nagy energiájú sugárzást a bőrünk közelébe. Erre tökéletes módszer a póló, de ha érezni szeretnénk a nap simogatását, akkor a napvédő alapanyagok is segítenek. Ebből alapvetően kétféle van: a fizikai szűrők, amik visszaverik a nap sugarait, így nem tudnak a bőrünkbe hatolni. Ilyen anyag a mikrószemcsés cink-oxid, vagy titán-dioxid. A nano méretű titán-dioxid és cink-oxid, illetve a kémiai UV szűrők megszelídítik a nap UV sugarait, így nem képesek szabad gyököket létre hozni.
  2. Ha mégis sikerült a napsugárzás egy részének a bőrünkbe jutni, akkor a következő lépésben védekezhetünk az ellen, hogy a szabad gyökök kárt okozhassanak a bőrünk működésében. Itt lépnek képbe az antioxidánsok, amik lecsapnak a szabad gyökökre és megszelídítik őket, mielőtt más, érzékenyebb molekulákat alakítanának át, így károsítva bőrünk folyamatait.
  3. Ha valamennyi szabad gyök elkerülte volna az antioxidánsokat, és mégis kialakulna a bőrünkben valamiféle gyulladás (napégés), akkor kerülnek a képbe a gyulladáscsökkentők, amik hatékonyan enyhítik a napégés tüneteit.

Egy igazán jó napvédő krém mindhárom napvédő stratégiát alkalmazza. A napozás utáni ápoló készítményekbe jó ha kerül a második és harmadik alapanyag-csoportból, akár többféle is.