Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
4 ápr 2022

Ellenőrizd az illatallergéneket a TID-ben

//
Hozzászólások: 0
/
Címkék: ,

Az illatallergéneket mostanában több felől is vizsgálják az EUs rendeletekben. A Lilial nevű illatallergént, március 1-étől teljesen ki kellett vonni a forgalomból, de itt az illatallergének új címkézési rendelete is.

Lilial, avagy Buthylphenyl Methylpropional

Tavaly év végén derült ki mindannyiunk számára visszavonhatatlanul, hogy ez az illatkomponens, amit eddig megfelelő használatban engedélyeztek a kozmetikumokban, ez év elejétől tiltott komponenseknek számít.

Ez a virágillatú illatkomponens elég gyakran használt anyag, az édes illatok jellemző összetevője. Sok kozmetikai parfüm része, főleg a gyümölcsös és a divatillatok esetén érdemes gyanakodni a jelenlétére.

Kérlek, figyeld a saját címkédet, vagy a Termékinformációs Dokumentációdat, hogy a te illataid tartalmazzák-e az allergén összetevőket (ha igen, akkor ezt a címkeszövegben is fel kellett eddig is tüntetned). Ha ezek a komponensek megtalálhatók, akkor cserélni kell az illatot, javítani kell a címkét és dokumentációdat.

A hatóság elvileg azt ígérte, türelmes lesz a lilial kérdésében, de azért nem baj, ha lehetőség szerint minél előbb megteszed a megfelelő lépést.

Ugyanígy igaz ez az új termékeidre. Figyeld, hogy az MSDS lapban milyen illatkomponenseket tüntetnek fel. Nem kellemes érzés, ha a TID íród szól, hogy sürgősen cseréld ki az illatot a termékedben, mert tiltott komponenst tartalmaz. Ilyenkor pillanatok alatt kell új illat mellett dönteni.

Mivel a rendelet nagyon új, ezért a webshopokban még sajnos előfordul, hogy találkozunk olyan illattal, ami nem felel meg az új szabálynak. Nem könnyű kozmetikum-tervezőnek MSDS lapokat elemezni, de ha jó a TID íród, biztos tudd neked segíteni, tudsz vele egyeztetni a végleges recept elött, és segít az új szabályozás útvesztőjében.

Ha alapvetően természetes illatokat használsz a kozmetikumaidban, akkor biztonságban vagy a lilialtól. Csak a divatos, gyümölcs vagy virágillatú kozmetikumaiddal kell óvatosnak lenned.

A várható új allergén rendelet

A várható új allergén rendeletet kb. 60 új illatallergén megjelölésével az idénre várhatjuk. Még nem látszik a pontos szabályozás, eddig rendelet-tervezet van, és engedik a hosszú átállási időt, de már mindenképpen figyelemmel kell követni.

Sok nehézség várható ezzel kapcsolatban:

  • a gyártóinknak és a webshopjainknak már az átmeneti időszakban figyelni kell, hogy az új rendelet szerinti MSDS lapokat kell elkészíteni. Nem hiszem, hogy ez könnyű feladat, hiszen az elmúlt majdnem 10 éveben még mindig akadt olyan illatgyártó, ahol ellőfordult, hogy a most kötelező adatokat utólagosan sajnos pótolni kellett. De azért jó lenne törekedni erre.
  • magunk is nehézségek elé fogunk nézni. A természetes illatok sokkal több allergént tartalmaznak, mint a jövendő mesterséges parfümök. Az utóbbiakat ugyanis már úgy tervezik, hogy minimalizálják bennük az allergén komponensek számát. Mindannyiunknak fel kell majd tennünk magunknak a kérdést, hogy természetes kozmetikumainkat illóolajokkal készítjük, vagy illatmentesen dolgozunk, vagy megadjuk magunkat a külső nyomásnak, és parfüm-keverékeket használunk.