Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
12 márc 2022

Gyógynövényes kencék

Elvileg mindenki tudja, hogy a gyógynövények hatékonyak. Hiszen, ha nem lennének azok, hogyan is élhettük volna túl az elmúlt 5-6 évezredet, vagy éppen évtízezredeket? Hiszen az embereknek régen is szükségük volt gyógyító írekre és balzsamokra ahhoz, hogy szépek és egészségesek legyenek.

Írásos emlékeink között is gyakran szóba kerül különféle gyógynövények felhasználása. Tulajdonképpen elég frekventáltan, sokkal több helyen, mint gondolnánk. Néhány növényünk neve őrzi ősi használatát, gondoljunk csak a cickafark (Achillea Millefolium) vagy az ürüm (Artemisia Vulgaris) latin nevében rejlő hősökre és istenségekre.

Mégis, manapság nem hiszünk a gyógynövények valódi gyógyító erejében. Azt gondoljuk, hogy a modern készítmények sokkal hatékonyabbak, és kicsit mindannyian lenézzük az ősi orvoslás megjelenéseit. Egyes kozmetikai megközelítések az illóolajok használatát egyenesen károsnak gondolja, és óva int bennünket tőlük.

Pedig aki próbálta őket, az jól tudja: ha megtaláljuk a helyüket az életünkben, a gyógynövények kifejezetten sokat segíthetnek nekünk. Talán nem gyógyítanak meg súlyos rákos betegségeket, és talán időbe telik számukra egy durva ekcémás bőrfelületet simává tenni, de ha megadjuk nekik az időt és a teret, akkor nemcsak hatékonyak, de szinte észrevétlenül kifejezetten megkönnyíthetik az életünket.

Kozmetikai problémák kezelésére kifejezetten hatékonyak lehetnek. Keverjük kivonataikat balzsamokba, emulziós krémekbe, használjuk teájukat toniknak vagy arclemosónak: rendszeres használatuk során azt vesszük majd észre, hogy évtizedes problémáink aktív időszakai valahogy váratnak magukra, mintha elfelejtettek volna előjönni. A téli ekcéma nem jelentkezik sem novemberben, sem decemberben, és meglepődve vesszük észre, hogy a stressz okozta pattanásaink sem jelennek meg a szokásos időszakban. Mintha minden magától simábban menne.

Higgyünk hát a gyógynövényekben. Ha próbára akarod tenni őket, írok néhány gyógynövénykeveréket. Készíts belőlük tinktúrát, és keverd bele a kencéidbe. Hamarosan megérzed majd hatásukat, ígérem. Csak légy hozzájuk bizalommal!

Tisztító gyógynövénykeverék

bazsalikom, zsálya, rozmaring, cickafark, fagyöngy, hibiszkusz, libatop

Regeneráló/hámositó gyógynövénykeverék

zsúrló, nadálytő, martilapu, kamilla, körömvirág, cickafark, orbáncfű

Bőrnyugtató gyógynövénykeverék

cickafark, kamilla, rózsaszirom, körömvirág, komló