Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
19 márc 2022

Az Arborea.hu születése a Házikence Tanoda mentorálásával

//
Hozzászólások: 0

Blanka 2021 nyarán keresett meg bennünket, hogy tele van sok jó ötlettel, és kozmetikumokat szeretne eladni.

Első hallásra is nagyon örültem a megkeresésének, mint minden ilyen megkeresésnek. Kozmetikumot eladni könnyű, de nagy a felelőssége a kozmetikum-gyártónak. Igazi szakmai tudás nélkül nehéz ilyesmibe hitelesen belefogni. Annyi féligazság és hiedelem terjed mindenfelé, hogy laikus szemmel, minimális kémiai ismeretek nélkül, a vásárlók furcsa igényeinek nyomása alatt nagyon könnyű a biztonságosság határait súroló, vagy azt túllépő terméket előállítani.

Blanka is tudta ezt, ezért fordult hozzám, hogy az elindulásban mentorálással segítsük.

Első lépésben ellenőriztük az általa már kipróbált és eladni tervezett recepteket. Hamar kiderült, hogy ő is elkövette a kezdő kozmetikumtervezők tipikus hibáinak nagy részét. Példának okáért az akkori tízféle kozmetikumához kb. 20féle olajat írt a receptekbe. Mindegyikbe jó különbözőket, hogy minden termék nagyon más legyen. Ez persze így nagyon megdrágította az alapanyag-költségét, hiszen így minden olajat csak kis mennyiségben tudott rendelni. Előfordult az a tipikus hiba is, hogy túlzottan sok és sokféle hatóanyagot zsúfolt egy-egy termékbe.

A mentorálás első lépésében tehát ezeket a hibákat kellett megszelídíteni. Ez mindig egy érdekes játszma a szakértő és a tervező között, hogy mennyire sikerül összhangba kerülni. Hogy a gyártó koncepciója is megmaradjon, meg a kence is költség és hatóanyag-optimalizált legyen.

Hamar kiderült, hogy Blanka nyitott arra az érvelésre, hogy kozmetikumot tervezni csak valódi tudás birtokában lehet. Így a következő félévben csatlakozott az iskolához.

Az iskola ideje alatt folyamatosan bővítettük Blanka portfólióját. A megismert új kozmetikumformák, és hatóanyagok megihlették és egyre több recepttel próbálkozott.

A receptek is egyre letisztultabbak lettek. Még az iskola vége előtt eljutottunk az első olyanhoz, amihez nem tudtam semmit hozzáfűzni. Nagyon büszke voltam én is, és Blanka is.

Az iskola ideje alatt elkészültek az első receptekhez tartozó dokumentációk, és elindult egy fantasztikus webshop, az Arborea.hu.

Blanka azóta is felhív minden kérdésével, vagy ha valami számára nem érthető információt talál az interneten, vagy a kozmetikumalapanyagokat áruló webshopokban. Gyakran beszélgetünk, és én folyamatosan büszkén látom, ahogy egyre fejleszti a tudását. A Portfólió is szépen bővül, és már túl vagyunk a dokumentáció írás második körén. A mentorálás sikeres volt.

Ha Te is úgy érzed, szükséged lenne valakire, akivel megbeszélheted a vállalkozásodban felmerülő szakmai problémákat, fordulj hozzánk bizalommal. Szeretettel várunk.