Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
11 febr 2022

Hogyan látod a kozmetikumokat az iskola előtt és után

//
Hozzászólások: 0
/

Volt már olyan élményed a hegytetőn, hogy megritkultak körülötted a fák, és hirtelen, egyetlen lépés után kitárult előtted az egész hegyvidék?

Az iskola is hasonló élményt nyújt azoknak, akik a kozmetikumokról akarnak tanulni.

Amikor az újdonsült hallgatóimmal először találkozom a nyílt napon, már nagyon sokat tudnak a kozmetikumokról. Hiszen ez egy mindennapjainkat érintő téma, és azok jönnek hozzánk, akiket a kencék világa valamiért különlegesen megérintett.

De a tudásuk többnyire hiedelmeken, reklámszövegeken alapul, kevés valódi, a tudomány próbáját is kiálló ismeret birtokában vannak.

Egyesek tudják, hogy a retinol ránctalanít, hogy az alkohol és a kőolajszármazékok károsak a bőrünkre, és tudják, hogy a természetes kozmetikumok valamiért jobbak, mint a nem természetesek.

Csak épp azt nem tudják, mennyi jó retinolból, hogy mi oka lenne az alkoholnak és a kőolajszármazékoknak, hogy bántsanak bennünket, és mik azok a természetes kozmetikumok, és miben jobbak, mint a többiek.

Amikorra végeznek az iskolával, minden megváltozik. Olyan szavakat is könnyedén használnak, mint a cocamidopropyl betain, és kérdéseket tudnak feltenni a természetes kozmetikumokról. Tudják, mi a különbség a biokozmetikumok és a natúr kozmetikumok között. Meg tudják jósolni a kozmetikum összetevő listája alapján, hogy mit várhatnak el tőle. Tudják mi az a retinol, és mi annak veszélytelen helyettesítője, és tudják, hogy hová nyúljanak, ha száraz felületű zsíros bőrre készült arckrémet akarnak kikeverni maguknak.

Furi félévről félévre látni a változást. Ahogy a bonyolultból természetes válik, ahogy a nyelvtörőből értelemmel bíró szavak keletkeznek, ahogy a receptek 20 összetevőről 10-12-re zsugorodnak, és mindegyikről meg tudják mondani, pontosan mire valók. Ahogy a kívülállóból valaki a szakma részévé válik. Hiába volt az iskola előtt könyvelőként dolgozó anyuka, marketing-guru ifjú vagy nagy tapasztalattal bíró kozmetikus, mindegyik valami mássá válik az iskola hatására: kezdő kozmetikumkészítő és kozmetikumértelmező. A világ kinyílik, és hirtelen értelmet nyernek az addig ködbe burkolózó dolgok.

Mindegy, hogy miért jössz. Azért-e, hogy az ekcémás gyermekednek gyógyírt tudj készíteni, vagy hogy a vendégeidnek minél jobb szolgáltatást tudj nyújtani. Vagy hogy végre ki merd venni a fiókból a régóta egyre jobbá és jobbá formáld receptjeidet és másokkal is megoszd a belőlük készült kozmetikumokat.

Gyere el a nyílt napunkra, és tegyél próbára minket!