Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
18 jan 2022

Illatallergének címkézése

//
Hozzászólások: 0
/

Már régóta napirenden van, most úgy tűnik sajnos valósággá válik: a meglévő 26 illatallergén mellé hamarosan több mint 60 új allergén kerül arra a listára, aminek jelenlétét fel kell tüntetni a termékeink címkéjén.

Amióta a KOZMOS tagjai vagyunk, ez a kérdés mindig sürgetően napirenden volt. Nagyon reménykedtem, az EU úgy dönt, hogy kizárólag elektronikusan kell az allergéneket feltüntetni a kozmetikumon (egy QR kód segítségével), de sajnos nem így történt.

A törvény már idén hatályba lép, bár a türelmi idő hosszú (kb. 3 év), az új 60 komponens listája itt megtekinthető. A lista elég keménynek tűnik, főleg azoknak, akik leginkább természetes illóolajokat használnak a kozmetikumaik illatosítására.

A listák

A régi 26-os lista, 20 természetes illóolajkomponenst tartalmazott (mint a linalool), kettő főként mesterséges illatokban előfordulót (mint a most annyira elhíresült lilialt), négy ritkán használt illóolajat, illetve kivonatot (például a tölgyfazuzmó kivonatot).

Az új listában lesz kb. 25 elég gyakran használt illóolaj (mint a levendula, geránium és a gyakori citrusfélék), lesz 25 természetes illóolajkomponens (mint az alfa-pinén vagy a terpineolfajták) és néhány csak mesterséges illatokban előforduló komponens.

Az még nem világos, hogy a Levendula illóolajat és a linaloolt is fel kell-e tüntetni egy levendulás fürdősó címkéjén. A most tervezett kiegészítés elég jól meg fogja hosszabbítani a természetes kozmetikumok összetevő-listáját. Ráadásul a titokban tartani szándékozott természetes illatkeverékek összetételéből is sokat elárul majd.

Az új INCI lista

Az új INCI lista érzésem szerint egy két-három komponensű természetes illatkeverék esetén legjobb esetben 4-5, rosszabb esetben akár 10 komponenssel is bővülhet. Ráadásul ezek idegen szavak lesznek, nehezen emészthetők a felhasználók számára. Persze a címkén feltüntetjük, mik a természetes illóolajok komponensei, a” furcsa” szavakkal meghosszabbított listát nem lesz könnyű jól elmagyarázni a vásárlóinknak. Jó lenne a szakmán belül közösen gondolkozni, hogy hogyan fogunk alkalmazkodni ehhez az új kihíváshoz.

Természetes parfümök

A természetes parfümök is kihívások elé néznek. Eddig teljesen lehetséges volt, hogy a cégek számára exkluzív módon kikevert természetes illóolajkeverékeket kizárólag a „Parfum” szóval tüntettük fel a listán. Az új szabályozás szerint sok komponensét, a jázmin abszolúttól a citrom illóolajig kötelező lesz mostantól kiírni. Persze a receptet nem kell majd feltüntetni, de az összetétel legtöbb eleme megjelenik majd a címkén. Az én elképzelésem szerint ez nem okoz majd olyan nagy hátrányt az érintetteknek, és mindenképpen komoly változás az eddigiekhez képest.

Allergénmentes illatok

Hogy ezek után mennyire lesz nehéz allergénmentes illatot találni a piacon, az ma még elég nagy kérdés. Az én megítélésem szerint az új lista lefedi a leggyakrabban használt illatkomponensek szinte teljes skáláját. Nem kétlem, hogy az illatok gyártói néhány év alatt alkalmazkodni fognak ehhez a kihíváshoz, ebben a pillanatban ez semmiképp sem tűnik egyszerű feladatnak.

A Házikence Tanoda mindenképp tájékoztat benneteket erről a törvényről és a szakmában felmerülő új ötletekről, megoldási javaslatokról.