Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
5 dec 2021

Mire jók a C-vitamin szérumok

//
Hozzászólások: 0

Tanfolyamozók, konferencia-látogatók, telefonos érdeklődők teszik fel nekem folyamatosan a fenti kérdést. Sok a hiedelem manapság a kozmetikában, de valahogy mindenki szeretne hiteles információt szerezni a kedvenceiről. Tanfolyamainkon minden felmerülő kérdésedre szívesen és igazi tudás birtokában válaszolunk. Legtöbbször a válasz összetett, többféle szempontot figyelembe kell venni a pontos értékeléshez. Mint a címben feltett kérdés esetében is.

C-vitamin kozmetikai hatékonysága

A C-vitamin, kémiai nevén aszkorbinsav, egy nagyon hatékony antioxidáns anyag. Maga az antioxidáns hatása is elég erőteljes hatóanyaggá teszi, de ő ráadásul részt vesz sokféle enzimreakcióban, és az E vitamin reaktiválásában is szerepet játszik. Egyszóval nagyon sokoldalúan befolyásolja a bőr működését.

Ezért elég fontos, hogy a bőrünk mindig elegendő mennyiségű C vitamint tartalmazzon. Jelenléte hozzájárul a bőr egészséges működéséhez, a kollagénszerkezet védelméhez, és a megfelelő sejtosztódási folyamatokhoz.

De a C-vitamin egy olyan anyag, ami természetes formájában egyáltalán nem tud átjutni a bőr védőrétegén. Ez persze nem akadály a kozmetikai vegyészeknek, készítenek ők olyan C-vitamin formulákat, ami nagy mennyiségben felszívódik. Ilyen az Ascorbyl Palmitate, vagy a MAP C-vitamin. Mindkettő elég hidrofób ahhoz, hogy mérhető mennyiségben átjusson az élő hámrétegbe, majd onnan akár az irharétegbe.

Csakhogy ezek elég drága anyagok. a C-vitamin hatásos koncentrációja a krémekben tudományos vizsgálatok alapján 8%, ilyen mennyiségű módosított C-vitamin a kencékben már elég drága mulatság lenne. Így a C-vitamin hatékonysága erősen megkérdőjelezhető még a nagy koncentrációjú C-vitamin szérumokban is.

Akkor a C-vitamin szérumok egyáltalán nem hatékonyak?

Ez teljesen ellent mondana a mindennapi tapasztalatunknak. Hiszen nagyon szeretjük ezeket a készítményeket, mind szérumok, mind krémek formájában. Olyan gyorsan felszívódnak! És olyan nagyon széppé varázsolják az arcunkat!

A helyzet az, hogy ennyi pénzért senki nem venne meg egy olyan kozmetikumot, ami nem hatékony. Sőt! Nem hat nagyon látványosan. A C-vitamin szérumok általában természetesen nagyon is hatásosak. Csak a hatékonyságukat nem a C vitaminból nyerik!

Mit várunk a C vitamintól? Feszesítsen, puhítsa a bőrünket, antioxidáns legyen és halványítson. Az a helyzet, hogy többféle hatóanyag együttes alkalmazása, de akár önmagában a niacinamid is teljesíti a fenti feltételeket. Megfelelő környezetbe helyezve a C-vitamin tehát hatásosnak tűnik. Csak jól kell köré formulálni a kozmetikumot.

Hatékony C-vitamin?

A C-vitamin sokkal hatékonyabban tudjuk bőrünk egészsége érdekében hasznosítani, ha szájon át fogyasztjuk. Ha megfelelő a koncentrációja a szervezetünkben, akkor a bőrünkbe is elegendő jut belőle, így támogatva bőrünk egészségét.

Hiteles információ a szakértőtől

És vajon honnan fogsz értesülni a kozmetikai ipar csodáiról, új fejleményeiről, csúsztatásairól? Gyere a Házikence Tanodába, és kérdezz minket!