Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
27 nov 2021

Ti kérdeztétek: fontos a szappankészítésnél, hogy figyeljük a hőmérsékleteket?

//
Hozzászólások: 0

Kata két hete megvásárolta tőlünk az alaptanfolyamunkat. Lelkendezve hívott fel néhány nap múlva, aztán kicsit zavartabban tegnap. „Minden szappanos fórumon és blogon azt olvastam, hogy 40 fok köré kell beállítani a lúg és az olajok hőmérsékletét a szappankészítéshez, de nálatok szó sincs ilyesmiről! Miért?”

„A legtöbb helyen még azt is olvastam” folytatta „hogy egy fokon belül egyezőnek kell lenni a két hőmérsékletnek, különben szétesik a szappanmassza. Vagy nem tudom. Sok helyen csak leírják ezt, mint szabályt. De nem tűnt úgy, hogy az alaptanfolyamban ti nagy súlyt helyeznétek erre. Nem is láttam hőmérőt a közelben!”

Hőmérsékleti egyensúly

A hőmérsékletek egyezősége vagy különbözősége számomra az egyik legérthetetlenebb szappankészítő hiedelem, amivel gyakran találkozom. A hőmérsékleti egyensúly beállása a leggyorsabb folyamat a világon, főleg, ha keveredik is közben az anyag. Szóval hiába volt nagyon különböző a lúg és az olaj hőmérséklete, amint beledugod a botmixeredet a keverékbe, a hőmérsékletük szinte azonnal kiegyenlítődik.

Reakciósebesség szabályozója

A hőmérséklet ráadásul a legjobb lehetőséged arra, hogy az elszappanosodás sebességét befolyásold. Magas hőmérsékletű szappanmasszában nagyon gyorsan, az alacsony hőmérsékletűben meg nagyon lassan fog pudingosodni az elegyed. Biztosabb és érzékenyebb szabályozó ez, mint a lúgmennyiség, vagy a vízmennyiség, és sokkal jobban kiszámítható, mint az adalékok hatása.

Ezért tehát könnyen a formázáshoz igazíthatod a reakciósebességet, ha alacsonyabb vagy magasabb hőmérsékleten kevered össze a szappanpudingot.

Otthonra vagy gyártani?

Ha otthonra készíted a szappant, akkor kis mennyiségben és nem feltétlenül reprodukálható körülmények között dolgozol. Emiatt szinte egyáltalán nem fontos, milyen hőmérsékletet választasz pontosan. Ezért sem láttál hőmérőt a mi alap tanfolyamunkon.

De ha viszonylag nagyobb mennyiségben, eladásra készítesz szappant, akkor nagyon könnyen követhetsz el hibát, ha nem figyeled a reagáló elegy hőmérsékleteit. Egy nagyobb öntőformában a massza könnyebben gélesedig, vagy túlmelegedik, ezért nagyon fontos, hogy pontosan kövest és beállítsd, hogy milyen hőmérsékletű anyagokat keversz össze és milyen sebességgel, mennyi ideig kevered a szappanmasszádat.

Bármi kérdésed van a tanfolyamainkkal kapcsolatban?

Akár szakmai, akár technikai kérdésed merül fel a folyamataink vagy a tanfolyamaink iránt, hívjál bennünket bátran! Nagy szeretettel várunk!