Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
17 júl 2021

Kencekeverés alapozó, avagy hogyan keverd az első kozmetikumaidat?

Mint minden új hobbinál, mikor végre eldöntöd, hogy a hosszas olvasás után végre a tettek mezejére lépsz, először meg kell tanulni gyakorlatban is a technika alapjait. A kencekeveréssel is így van ez. Nagyon sok olyan fogás és tudás van, ami a kezdetekben is megkönnyítheti a munkát, és csökkentheti a kezdeti hibalehetőségeid számát.

Hogy megértsd mit gondolok pontosan, íme egy rövid példa:

Találsz egy receptet az interneten, ami nagyon tetszik neked. A címe: Nappali arckrém érett, száraz bőrre

A recept:

A fázis:

 • 6 g rizsolaj
 • 2 g ligetszépe olaj
 • 3 g emulsan vagy plantemuls
 • 1 g cetilalkohol
 • 4 g kakaóvaj

B fázis:

 • 40 g víz
 • 2 g glicerin

C fázis: –

 • 2 g vadrózsa olaj
 • 2 g E-vitamin
 • 2 cs tejsav
 • 12 cs rokonsal

A leírás (kicsit megváltoztatva):

Az A és a B fázis összetevőit vízfürdőben megmelegítjük, majd összekeverjük. Utána hozzákeverjük a C fázis anyagait. Illatosítani ez után, tetszőleges illattal.

Ebből kellene összekeverned a krémet.

Az első dolog, ami szemet szúr ebben a receptben, hogy az összetevők mennyiségeinek összege nem 100 g. Ez nem baj alapvetően, csak így sokkal nehezebb a mennyiségeket átfutni és ellenőrizni. Mindenesetre első blikkre az emulgeátorok túl soknak tűnnek, ezzel szemben a tartósítószer biztosan túl kevés, ráadásul szerintem a tejsav mennyisége is túl sok, ez talán már a megengedett tartományon kívülre viheti a termék pH-ját…

Érettebb szemmel több más hiba is kitűnik a receptből, de azok nem okoznak problémát a használatban. A túl sok emulgeátor sem nagy gond: legfeljebb túlságosan kemény lesz a krém, talán kicsit zsíros. Ilyenkor nyáron biztosan nem használnád, de téli krémnek még jó is lehet egy ilyen. De a kevés tartósítószer bizony gond lehet, hiszen így akár hűtőben is kell tartanod a kencét ahhoz, hogy még néhány hónap múlva is használhasd.

Az interneten talált recepteket legalább minimálisan ellenőrizni tudjad, szükséged van alapvető ismeretekre a krémreceptekben. Ebben az esetben arra, hogy a tartósítószer mennyisége alapvetően 1%, ebben az esetben kb. 0,65 g kellene, hogy legyen Követendő ökölszabály, hogy 3 csepp oldat 1 ml, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy minimálisan nagyjából 20 csepp Rokonsal kell ehhez a kencéhez.

Az is fontos, hogy tisztában legyünk a pH mérés fontosságával. A tejsav egy tömény AHA sav, és erősen hámlasztó hatású lehet, ha a pH elcsúszik. Nem állítom, hogy ez ebben az esetben biztosan bekövetkezik, de biztosan ellenőrizni szeretném, ha ezt a receptet elkészítem. Ezért fontos, hogy legyen a közelben pH mérő vagy pH papír, hogy ellenőrizzük a krém pH értékét.

Mindezek fontosságára, a higiéniai előírásokra, a krémkeverés pontos menetére és a mesterség alapvető csínjaira tanít meg téged a Házikence Tanoda alapozó tanfolyama. Szeretettel várunk!