Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
28 jún 2021

Kencék a nyári problémáink természetes kezelésére

//
Hozzászólások: 0

Meleg, allergia, légkondícionálás, UV sugárzás, szeplők, nyári megfázások. A hőség megterheli mindannyiunk szervezetét. Hogyan védekezhetünk ezek ellen, hogyan enyhíthetjük ezek tüneteit a nyári hónapok során?

Irodából az utcára

A városi élet egyik legkomolyabb problémái közé tartozik a légkondícionálás nem okos használata. Az irodákat gyakran 25 fokra, vagy még hidegebbre hűtik, miközben kint tombol a 40 fokos kánikula. Az ember pulóverben, esetleg kiskosztümben ül a munkahelyén, miközben kint fürdőruhában is melege lenne.

Persze valahogy el kell jutni az irodába, és haza is kell jutni onnan. Így aztán -még ha otthon hideg lakás vár is – szevezetünknek kétszer egy nap néha 20 fokos hőmérsékletkülönbséget is át kell élnie, méghozzá a nehezebben viselhető irányban.

Erre a kényelmetlenségre a szervezetünk legtöbbször nyári megfázással reagál. A télen természetes nátha, vagy más tipikus megfázási tünetek megjelenése, főleg a nyár első hónapjaiban keserítheti meg a mindennapokat.

Ezért fontos, hogy nyár elején jól karban tartsuk az immunrendszerünket! Együnk sok gyümölcsöt, lehetőleg abból a fajtából, ami a szabadban is éppen érik! (A május végi görögdinnye szezon nem feltétlenül tartozik az egészséges gyümölcsfogyasztási szokások közé.)

Készítsünk magunknak nyári illóolajos parfümöt eukaliptusz- és levendula- szerű illóolajokkal (rozmaring, babér, niaulli, kajeput, ho fa, geránium). Fejillatként használhatunk szinte bármilyen citrusfélét, alapillatként cédrust, elemit és/vagy vetivert. Az így készült parfüm nemcsak kellemes illatú lesz és hűsít, de meg is véd minket a hirtelen hőmérséklet változások betegítő hatásától.

Allergia

A fokozott légkondícionálás és a nyári virágok pollenje együtt felerősítheti vagy kihozhatja az allergiás tüneteinket. Ezek nagyon kellemetlenek lehetnek.

Nehéz ellenük védekezni, hiszen az egyszerű immunerősítés itt nem használ. Olyan erős immunkiegyenlítő, és egyszerre tüneteket csökkentő szereket kell alkalmaznunk, amik gyorsan hatnak, és elég hatékonyak.

Ebben az esetben is az illóolajok alkalmazása a legegyszerűbb megoldás. Egy olyan koktél, ami tartalmaz allergiaellenes, általános erősítő, nyugtató és tüneteket enyhítő olajokat is, mindig nagyon hatékony lehet.

Készítsünk tehát parfümöt grapefruit, mandarin, manuka, kamilla, varádics, cickafark, cédrus, tömjén, rozmaring, kardamom, narancs és ciprus, tömjén, mirha felhasználásával. Ezen olajok szinte bármilyen keveréke jól használható az allergia tüneteinek enyhítésére.

Légkondícionálók

A légkondícionálók a megfázáson kívül komolyan kiszáríthatják a bőrödet, főként, ha erre különösen alkalmas. Ilyenkor tehát még fontosabb lehet a hidratáló krémek rendszeres használata.

Napsugárzás

A napsugárzás ellen természetesen a napvédő krémek védenek. Ezek Bio és nem bio aspektusairól is írtunk már egy tavalyi cikkünkben.

Szeplők

A szeplők és más pigmentfoltok ilyenkor gyakrabban és nagyobb intenzitással láthatók, mint az év többi szakaszában.

A szeplők halványításához többféle természetes alapanyagot is jó eredménnyel használhatsz. Ezek közül a legkönnyebben hozzáférhetők a niacinamid (3%-ban hatékony) a rizscsira olaj (5%-ban hatékony) és a különféle glicerines és alkoholos medveszőlő kivonatok (3-5% ban hatékonyak).

Ha bármilyen kozmetikumba ezek közül keverünk a megadott mennyiségben, akkor hatékonyan halványíthatjuk a különböző pigmentfoltjainkat.

A nyár eléggé megviselhet bennünket, de a kozmetikumok okos használatával minden bőrtünetet és egyéb reakciót hatékonyan kezelhetünk.