Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
20 jún 2021

A marketing szöveg és a kozmetikumok „Ingredients” lista kapcsolata: Példa elemzés

//
Hozzászólások: 0
/
Címkék:

Mindannyian tudjuk, hogy a marketing szövegek megszépítik a valóságot. De hogy a kozmetikumok esetében ez mennyire igaz, azt tulajdonképpen nem érzékeljük pontosan.

Ezért gondoltam, hogy a mai cikkemben bemutatok egy példa kozmetikumot, a marketing szövegével és a hozzá tartozó INCI listával, hogy lássuk, mi mennyire igaz a leírásokból.

Az elemzéshez egy olyan kozmetikumot választottunk, amit nem forgalmaznak Magyarországon, hogy elkerüljük a különféle értékrendbeli megközelítéseket. De a példa valós.

Az elemzendő kozmetikum tehát: A Rózsa-hialurondav Mélyhidratáló Krém.

 Az INCI lista:

Aqua (Water), Glycerin, C15-19 Alkane, Butylene Glycol, Propanediol, Isostearyl Isostearate, Hexyl Laurate, Pentylene Glycol, 1,2 Hexanediol, Behenyl Alcohol, Steareth-2, Prunus Domestica Seed Oil, Rosa Damascena Flower Water, Rosa Damascena Extract, Rosa Damascena Flower Extract,

Rosa Damascena Flower Oil, Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Angelica Keiskei Extract, Sodium Hyaluronate, Tocopheryl Acetate, Silica, Dimethicone, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer, Steareth-21, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Squalane, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Tromethamine, Xanthan Gum, Dimethiconol, Polysorbate 60, Algin, Pentaerythrityl Tetra-Di-T-Butyl Hydroxyhydrocinnamate, Sorbitan Isostearate, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Acacia Senegal Gum, Serine, Caramel, Caprylyl Glycol, Citric Acid, Sodium Hydroxide, Chlorphenesin, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Citronellol, Geraniol.

Az INCI lista úgy épül fel, hogy elöl vannak a nagyobb koncentrációjú alapanyagok, és utána csökkenő koncentrációsorrendben következnek a többiek. Ez egészen 1%-ig így halad, aztán már összekeveredhetnek az összetevők.

Ezért nagyon fontos, hogy megtaláljuk ezt a határt. Erre vannak egyértelmű jelek a listában, amit egy kis gyakorlattal könnyen észre vehetünk, de kozmetikumkészítési tapasztalattal árnyalhatjuk is ezt a képet. Ebben a listában az első bekezdésben valószínűleg 1% nál nagyobb koncentrációjú összetevők szerepelnek, a második bekezdésben ennél kevesebb az alapanyag százalékpontja (Ezt itt alapvetően az illóolaj koncentrációja mutatja meg nekünk).

Az első bekezdés határozza meg általában a kozmetikum fő tulajdonságait: a felszívódó képességét, az állagát, és nagyrészt a hidratáló képességét.

A második bekezdésben vannak a potensebb hatóanyagok, az illatok, a tartósítószer és a segédanyagok. Ezek már nem hatnak nagyon a kozmetikum fő tulajdonságaira, legfeljebb a hatóanyagok összetételéből következtethetünk a valódi kozmetikai funkciókra.

Az első bekezdésből az látszik, hogy a kozmetikum egy gyorsan felszívódó emulzió, ami főként a benne lévő emollientek segítségével hidratál. Nem támogatja strukturálisan a bőr hidratáló védőrétegét, és nem tartalmaz sok vízmegkötő anyagot sem, csak egy zsíroldható bevonatot képez, ami nem engedi a nedvességet kipárologni a bőr belsejéből. Hatóanyagot nem nagyon tartalmaz ez a rész, kizárólag a szilvamag olajat (Prunus Domestica Seed Oil), valamint a rózsa különféle kivonatait, amiket azonban nem tartalmaz 1%-nál sokkal nagyobb koncentrációban. A Rózsa hatása a sokféle kivonat és a rózsaolaj miatt valószínűleg jól érvényesül, de a szilvamag olaj legfeljebb az illat módosítására szolgál.

A második bekezdésben a rózsa mellett négy hatóanyagot találunk, az uborka kivonatot, az Ashitaba kivonatot (ami egy japán növényből származó hatóanyag), a hialuronsavat és az E vitamin származékát (Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Angelica Keiskei Extract, Sodium Hyaluronate, Tocopheryl Acetate). Az első nem sok hatással bír a kozmetikumban ebben a koncentrációban, a másodikról keveset tudunk, de regeneráló hatású hatóanyag a leírások alapján. A hialuronsav az eddig hiányzó vízmegkötő ágens, míg az E vitamin erős antioxidáns hatóanyag.

A második bekezdés ezen kívül többféle zselésítőt, tartósítószereket, segédanyagokat és hasonló komponenseket tartalmaz.

Érdekes felfedezni az INCI listában a „serine” nevűaminosavat. Ez alapvetően egy hidratáló hatású komponens ebben a krémben. A hosszabb leírásban kifejti a gyártó, hogy a háromféle polimerből lassan, kontrolláltan oldódik ki ez a hatóanyag, így nyújtva el a krém hidratáló hatását. Nem tudom, hogy ennek lehet-e nagyon hosszú távú hatása, 1% alatti aminosav-tartalom nem tűnik nagyon soknak komoly vízmegkötő hatás eléréséhez, de a leírás alapján ez azért elég jól mérhető nedvességszívó technológia.

Összességében tehát ez a krém egy jól fedő nagyon gyorsan felszívódó védő-hidratáló hatású rózsakrém, minimális regeneráló tulajdonságokkal.

A marketing szöveg:

Ez a pihekönnyű hidratáló 72 óráig mélyen hidratálja a bőrödet, három különböző módszerrel: kétféle hialuronsav biztosítja, hogy a bőröd azonnal, és hosszan tartóan is megkösse a nedvességet. A”time-release” technológia segítségével a hialuronsav egy része lassan szabadul fel, ezzel is elnyújtva a hidratáló hatást. A Damaszkuszi rózsa kivonatok erősítik a bőr védőrétegét, amitől a bőröd puha és harmatos lesz, nedvességgel feltöltődve.

Ezután még hosszan következnek a krém hidratáló hatásával kapcsolatos állítások. Megmérték a bőr nedvességtartalmát, és megállapították, hogy az kezdetben 17%-kal magasabb, mint a használat előtt, és még 72 órával a használat után is magasabb volt a víztartalom a krém használata előtti szinthez képest. 24 órán keresztül a vízvesztés sebessége is kisebb volt a természetesnél. És persze mindenki, aki használta a krémet kellemes érzésekről számolt be.

A damaszkuszi rózsa kivonatok természetesen nem erősítik a bőr védőrétegét. Fantasztikus összehúzók, és antioxidánsok, de nem védőréteg tápláló anyagok, Azok az ebből a krémből szinte teljesen hiányzó növényi olajok lennének.

De persze az első bekezdésben található rengetegféle emollient tényleg erősíti a védőréteget. No nem a szerkezetét erősíti, hanem egy erős, és jól védő plusz réteget tesz hozzá, ami a bőr természetes hámlásával távozik el lassan, de addig erős gátja a víz párolgásának. Ez magyarázza a bőr vízvesztésének 24 óráig tartó csökkenését.

A hialuronsav tényleg erős vízmegkötő anyag. Kétféle lehet benne a leírás alapján (ez az INCI listából annak természete miatt nem látszik), egy nagy és egy kis molekulatömegű. A nagy molekulatömegű a bőr felszínén marad, a kisebb polimer pedig bebújhat a szaru mélyebb rétegeibe, és itt fejti ki a hatását.

A Serine lassú kioldódása okozza a bőr megnövekedett nedvességtartalmát a második és harmadik napon.

Összességében a rövid leírásban szereplő összes állítás igaz. Persze nem egészen úgy, ahogy leírták, és hatás sem olyan nagyon kiemelkedő, de a leírás ebben az esetben azért elég pontos.

Általános megjegyzések

A termékek marketing szövegeiben nem szabad olyat állítani, aminek ne lenne igazságmagva. A legtöbb kozmetikum leírása legfeljebb túlzó, vagy erősen kitágítóan értelmezi pl. a „natur” szó jelentését, vagy leírja a kozmetikum-alapanyagok tulajdonságait, mintha a termékre is igazak lennének. De ha figyelmesen olvassuk az INCI listát. és megtanuljuk értelmezni a benne lévő szavakat és struktúrákat, akkor nagyon pontos képet kaphatunk egy-egy kozmetikum pontos működéséről.