Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
10 máj 2021

Napvédő alapanyagok és új szabályaik az EU-ban

Sokan kérdeztétek tőlünk, hogy miért nem lehet „SofiTix Breitband” nevű fényvédő alapanyagot kapni egyik német webshopban sem. A többiek nyáron fogják észre venni, hogy a bio napvédő krémek már nem olyan színtelenek, mint tavaly voltak, hanem bizony fehérítik a bőrüket.

Ennek oka egy új EUs szabályozás, ami kitiltja a kozmetikai termékek piacáról a 30 nm-nél kisebb részecskeméretű fényvédő alapanyagokat Az ennél nagyobbak pedig már úgy verik vissza a napfényt a bőrünk felületéről, hogy a felkenés után vékony fehér réteget húznak maguk után.

A törvény

Az új szabályt az 1223/2009 EK kozmetikai törvény VI. mellékletének módosításaként (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2019.286.01.0003.01.ENG&toc=OJ:L:2019:286:TOC) vezette be az EU 2019. november 30.-i hatállyal. A módosítás jelentősen meghosszabbította az eredeti szabályt, ami csak annyit mondott ki, hogy Titándioxid nanorészecskéket max. 25% koncentrációban lehet használni.

Az új szabályzás sok részletet tisztázott az előzőekhez képest. Továbbra is maradt a 25%-os koncentrációlimit (Figyelem! magas UV védelem szándékával gyártott kencék esetén fontos, hogy ellenőrizd a használt napvédő alapanyagod TiO2 tartalmát, hogy túl ne lépd ezt a határt!), de most azt is megmondták, hogy a részecskeméret nem lehet kisebb, mint 30nm, tisztázták a részecskék kémiai tisztaságának és kristályszerkezetének kémiai követelményeit, a termék egyéb fizikai-kémiai adatait, és a részecskék bevonatainak lehetséges anyagait nagy részletességgel.

Az okok

2009 óta jelentősen felgyorsult mind a nanorészecskék tudományos kutatása, mind azok kozmetikai célra való fejlesztése.

A vásárlói igények két ellentétes irányba hatottak. Egyrészt szerettek volna bio fényvédő krémeket vásárolni, még a magas faktorszámú termékek esetén is. Sokan nem akartak kémia fényvédő faktorokat egész nyáron magukra kenni, hiszen azok biztonságosságával kapcsolatban elég sok kérdőjel vetődött fel az alternatív kozmetikai oldalakon. Másrészt persze szerették volna továbbra is, hogy a termékek ne legyenek fehérek a bőrükön.

Mindkét igényt egyszerre csak minél kisebb részecskék használatával lehetett elérni.

Persze a nanorészecskékkel kapcsolatban is gyakran merültek fel kérdőjelek. Főleg a biokozmetikumok vásárlói tudták, hogy a nano fényvédők bejuthatnak a sejtekbe, és ott kiszámíthatatlan dolgokat tehetnek. De a címkéken általában nem jelezték a gyártók, hogy nano fényvédő porokat használnak (noha persze a szabályozás előírta), így tudtak gyakran „tisztának” látszó magas faktorú fényvédőket forgalomba hozni.

Azóta sok mindent megtudtunk az apró részecskékről. Tudjuk már, hogy a túl kicsi szemcsék instabilak, könnyen oldódnak a testfolyadékban, és a nagy fajlagos felületük miatt összekapcsolódhatnak a biológiailag aktív makromolekulákkal, így azok elveszthetik biológiai aktivitásukat. Ráadásul, szintén a nagy felületük miatt sok reaktív szabad gyök is keletkezhet a nyomukban, ami szintén sok gondot okozhat a sejtekben és azon kívül is.

Úgy tűnik elég éles határa van ezen nem túl előnyös reakciók bekövetkeztének: 30 nm-es átlagméret, és 460 m2/cm3 fajlagos felület mellett már nem következnek-be ezek az effektusok, és a részecskék elég biztonságosnak mondhatók.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

30 nm még nem nagyon nagy méret, még nem fehéríti a bőrödet, de a körülöttünk lévő, EU-ból könnyen elérhető helyeken nem árulnak ekkora részecskéket tartalmazó napvédő alapanyagot. A legkisebb általam talált részecskeméretű alapanyag 100 nm-es részecskéket tartalmaz (https://www.alexmo-cosmetics.de/SunZinc_1), ami már egyértelműen nem a víz-szerűen átlátszó méret, noha még nem éri el a látható fény hullámhosszának méretét.

Ezért próbálkoznak a gyártók különböző méretű fényvisszaverő részecskéket valamiféle bevonattal ellátni. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a részecskének lesz egy fényvisszaverő magja, amit egy átlátszó burok véd. Ez a burok megváltoztatja a bőrérzetet, az optikai tulajdonságokat és nem utolsó sorban a fajlagos felület nagyságát. Így lehet javítani a fényvédő alapanyagok minőségét, és jól kielégíteni a vásárlói elvárásokat.