Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
17 ápr 2021

Napozó krémek Termékinformációja – mit jelentenek a számok?

//
Hozzászólások: 0
/

A Napozó krémek termékinformációs dokumentációját talán a legnehezebb megírni mind a megrendelőnek, mind a TID írónak. A legnehezebb, hogy a TIDnek a termék biztonságosságán kívül az összes címkén lévő állítást igazolnia kell, a fényvédő hatást, azaz az SPF értékét is. Ezt elég nehéz bizonyítani a rendelkezésünkre álló eszközökkel, és anyagi forrásokkal. Egy SPF vizsgálat ára elég magas, de más eszköz nemigen adódik a pontos érték meghatározására.

A napvédő hatás

Egy kozmetikum tényleges napvédő hatása több tényezőből tevődik össze:

  1. a fényvisszaverő vagy fényelnyelő hatás, amit az SPF értékkel mutatunk,
  2. az antioxidáns hatás, ami a fény által keltett károk enyhítésében játszik szerepet
  3. a gyulladáscsökkentő hatás, ami a Nap sugarai által keltett gyulladást enyhíti

Ezek együtt akadályozzák meg nagy hatékonysággal, hogy a bőröd bepiruljon leégjen, és fájjon.

Ez a három dolog együtt határozza meg egy kence napvédő hatását.

SPF

Az SPF ebből tehát csak egyetlen tényező, de az egyetlen is azok közül, amik valóban mérhetők. Ráadásul a fogyasztók rá vannak szoktatva, hogy ez alapján vásároljanak napvédő krémeket. Az SPF azt mutatja meg nekünk, hogy a bőrünkre érkező fény hányad része tud eljutni ténylegesen a bőrünk felszínéhez. Másképp megfogalmazva, azt mutatja meg, hogy a fény mekkora része szelídül meg a bőrünk felszíne előtt (kémiai fényvédők), vagy mekkora része verődik vissza mielőtt a bőrünkhöz érne (fizikai fényvédők).

Ezt úgy is meg szokták fogalmazni, hogy az SPF szám azt jelenti, hogy hányszoros időt tudsz napon tölteni ahhoz képest, amennyit napvédő nélkül tudnál, a leégés kockázata nélkül.

A napvédő hatás és az SPF

Ez persze így nem igaz. Hiszen a napvédő hatásban a napsugárzás elleni védekezés mindhárom komponense szerepet játszik. Biztosan találkoztatok már olyan elvakultan természetes-kozmetikás véleménnyel, hogy kizárülag shea vajjal kente magát valaki a strandon, és nem égett le. Tapasztalatból tudom, hogy bizony vannak ilyen bőrtípusok. Nekik elég a Shea vaj erős gyulladáscsökkentő hatása ahhoz, hogy védve legyenek a leégéstől.

A Shea vaj SPF-je majdnem 0 talán 5, de a többi fontos hatásával, gyulladáscsökkentő hatóanyagaival mégis erős hatást fejthet ki.

Hatványozottan igaz ez azokra a krémekre, amik karotint, panthenolt, allantoint, antioxidánsokat és gyulladáscsökkentőket nagy mennyiségben tartalmaznak. Ez a hatás nem mérhető SPF-ben, de igenis nagyon fontos lehet a strandon.

Mégis, mi a napvédő hatást SPF-ben tudjuk csak kommunikálni. SPF-et pedig csak abban az esetben írhatunk a termékünkre, ha azt valóban megmértük, elvégeztük az ehhez kapcsolódó vizsgálatokat, és ezek alátámasztották az általunk várt SPF értéket.