Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
29 márc 2021

Kezdő kencések: Miért olyan nehéz elkezdeni?

Sokan tudjuk, hogy a kozmetikumkészítés valójában nem bonyolultabb folyamat a főzésnél. Sokkal kevesebb időt is vesz igénybe. Ráadásul a kencekeveréshez használt eszközeid már ott vannak a konyhádba. Összességében, mégis kevesen keverünk kozmetikumokat.

Nagyon sok barátnőm, és a hallgatóink barátnői is mondják, hogy kozmetikumot készíteni nagyon nehéz. Legalábbis elkezdeni nagyon nehéz. Drága is, meg nehéz megmondani, hol és hogyan kezdjünk hozzá.

Okos alapanyagválasztás az első próbálkozásokhoz

Ha az ember átnézi az ismert kozmetikum-alapanyagokat árusító webshopok kínálatát, szinte teljesen elveszik bennük. Itt egy hasznos alapanyag, ott egy nélkülözhetetlen emulgeátor, amott egy izgalmas kivonat, peptidkeverék, akármi. Az ember bármennyi pénzt képes lenne elkölteni náluk. Ráadásul, ha kezdő vagy, akkor nehezen is tudsz prioritásokat tenni, hiszen fogalmad sincs még, hogy pontosan mi fog bejönni neked.

Így valóban drágának tűnik a kozmetikumkészítés!

Pedig egy kezdő kencekeverő számára nincs szükség százféle alapanyagra. kb 10-15 a polcodon bőven elég, ami meghúzódhat otthon a fűszerek és a salátákhoz használt olajaid mellett. Egy emulgeátor, glicerin, egy kedvenc virágvíz, pantenol, egy alapolaj (pl. makadámiadió olaj), egy hatóanyag-olaj (pl. vadrózsa olaj), a gyors felszívódáshoz frakcionált kókuszolaj (Caprilis olaj az Elementálnál, Kozmetikai Olaj a Cosmio-nál), cetil alkohol, egy kedvenc tartósítószer, és valójában vége is a feltétlenül szükséges alapanyagoknak.

Lehet ezt még cifrázni néhány, a saját arcod ápolásához szükséges speciális hatóanyaggal, és kész is vagy az első beszerzési listáddal. Ez nem kerül nagyon sok pénzbe, és mégis, meglepően jó kozmetikumokat fogsz készíteni velük.

Idő-idő-idő

A modern háziasszony másik fontos kifogása az otthoni kencekészítés ellen, hogy ki a fenének van annyi ideje, hogy még ezeket a kencéket is kikeverje.

Az egyik barátnőm egyszer kiszámolta: minden kozmetikumának otthoni készítésére összesen heti fél órát szánt, hogyha fél éves átlagban gondolkodott.

Hiszen egy rendes kence, ha kész a recept, kevesebb, mint fél óra alatt elkészül, és legtöbbször tovább tart, mint egy hónap. Tisztálkodószerekből tudunk egyszerre 1-2 litert is keverni, csinálhatunk alapkrémet, és a szükséges hatóanyagokat később keverjük hozzá, és még sok trükk adódik, hogy gyorsan, okosan, fontos személyre szabott kencéinket az egész család számára könnyen elkészíthessük.

Na és hol kezdjem?

Ha minden kötél szakad, elkezdheted a Házikence Tanoda Kezdő kencés tanfolyamának valamelyikénél. Ez a csöppnyi tananyag részletes bevezetést nyújt a kencekészítés mikéntjébe, a higiéniai előírásoktól a keverés menetéig. Többféle, nagyon különböző kencét mutatunk be ott neked, hogy többféle technikával és módszerrel találkozhass az első keveréseid során!

A tanfolyam ráadásul online működik, azaz még ebben a vészterhes időben is biztonsággal elvégezhető!