Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
18 okt 2020

Karácsonyi szappanreceptek

Bár még nem tűnik úgy, de már lassan ideje gondolkodni a karácsonyi szappanokon. Idei válogatásunkban egyszerűbben és bonyolultabban elkészíthető szappanok receptjeit osztjuk meg veled.

Figyelj jól az időkre a tervezésnél! A szappan kb. 4 hétig érik, de azért bőven van még időd végiggondolni és elkészíteni a karácsonyi szappanjaidat! Most két szappan elkészítését mutatjuk, egy egyszerűbbet és egy bonyolultabbat.

Nemez szappanok

  • 250 g kókuszvaj
  • 150 g sheavaj
  • 250 g szőlőmag olaj
  • 300 g napraforgóolaj
  • 50 g ricinusolaj

 

  • 138 g NaOH
  • 360 g víz

 

  • 10 ml (balzsam)fenyő, vagy más karácsonyi illóolaj

 

  • kevés gyapjú a nemezeléshez

Készítsd el a szappanmasszát a szokásos módon. A pudingba tedd bele a fenyő illóolajat, és jól keverd el! Öntsd a masszát a formába.

Ezután érleld a szokásos módon.

Vedd ki a szappant a formából! Utána érleld tovább a szappant. Nemezelni tulajdonképpen puha és kemény szappant is lehet, így a három napos szappant már nemezelheted, de talán jobb, ha vársz ezzel néhány hetet.

Vegyél nemezelőtűt, majd az alapszínű gyapjúval tekerd körbe a szappant. A nemezelőtűvel néhány percig szurkáld a gyapjút úgy, hogy a tű mélyen belemélyedjen a szappanba is.

Segíthetsz a gyapjú nemezelődésének, ha kevés vízzel benedvesíted a szappant. Amikor a gyapjú egy puha nemezzé összeállt, akkor elkezdheted a mintát a tűvel rászurkálni az alapra. Választhatsz egyszerű, vagy összetett mintákat, lehet vékony vonalak, márványos minta, vagy, amit csak szeretnél.

Fűszeres mézeskalács szappan zsályával

Recept:

  • 300 g kókuszvaj
  • 100 g sheavaj
  • 300 g sárgabarackmag olaj
  • 300 g napraforgóolaj

 

  • 138 g NaOH
  • 340 g víz

 

  • 5 ml karácsonyi fűszeres illat

 

  • gyömbér + kakaópor színezéshez
  • kevés őrölt zsálya az alapmasszába

Ez a szappan igazi profi szappan. Mivel hosszabb formázást igényel, ezért folyékonyabbra hagyjuk a masszát.

Készítsd el a szappanmasszát a szokásos módon. A pudingba tedd bele az illóolajat. oszd három részre a masszát, kettőt tölts kis zacskócskába, a harmadikhoz (a legnagyobb adaghoz) add hozzá a zsálya port, vagy morzsalékot, és jól keverd el! Ha úgy érzed, szükséges, akkor adj még egy kevés vizet ehhez a masszához, hogy hosszú ideig formázható legyen.

Először vágd le a kis zacskócskák sarkát kicsit, és nyomd a formába a két színű szappanmasszát egymás után. Húzz hosszú vonalkákat egymás mellé és egymás tetejére a különböző színű masszákkal. Mikor végeztél, akkor óvatosan öntsd a zsályás masszát a formába. Végül, díszítésként, a maradék barna masszákat a szappan tetejére nyomkodhatod.

Ezután érleld a szokásos módon.

Két három nap múlva vedd ki a szappant a formából, és vágd szeletekre! Utána érleld tovább karácsonyig.

Válaszolj