Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
11 szept 2020

Kozmetikumelemzés a Házikence Tanoda Nyílt Napján

Dr. Torma Viktória
Vegyész, fitoterapeuta, a Házikence Tanoda vezetője.

Vasárnap lesz a nyílt nap az Iskolánkban.

Minden félévben hatalmas ünnep számomra ez a nap, hiszen nagyrészt itt ismerem meg azokat, akikkel a következő félévben együtt fogok tanulni, és megismerkedni a kozmetikumkészítés újabb kihívásaival. Az közhely, hogy minden félév más, minden iskolás csoportnak különbözők az igényei, vágyai, mások érdeklik őket, mást szeretnének tanulni. Ezt mindenki tudja, aki valaha tanított már, ezért is olyan izgalmas ez a szakma.

Az a tervem, hogy az iskola bemutatása után vasárnap kozmetikumot fogunk elemezni. Kíváncsian várom, melyiket választják mi az, ami izgalmas számukra most.

Vegyész és természetgyógyász

Én magam nagyon szeretem a kozmetikumkészítés majd minden aspektusát. Imádom a kozmetikai kémia újabb és újabb termékeit, főleg a funkcionális anyagokat, emulgeátorokat, gélesítőket, viszkozitást befolyásoló anyagokat. De ahogy egyre mélyebben ásom bele magam a bőr biokémiájának finomságaiba az új hatóanyagok is egyre nagyobb csodálattal töltenek el. Nem kenném mindegyiket magamra szívesen, de mindig csodálom az emberi elme csodás műveit, ahogy egyre finomabb és szelektívebb hatásokat érnek el egyre jobban szűkülő eszközökkel (az új anyagok nagy részének illik manapság természetes forrásból származnia).

Ezzel együtt nagy tisztelője vagyok az ősi módszereknek. Gyógynövények, illóolajok, a növényi olajok spirituális kiválasztása, kínai és ayurvédikus tudás és a kozmetikumok összeállítása tanulmányaim és tapasztalatgyűjtésem központi témája. Nagy tisztelője vagyok az európai gyógyászat hagyományainak, Culpeper asztrológiai botanikájának.

Mindez együtt egy elég nagy mozgásteret biztosít számomra abban, hogy kozmetikumot tervezzek a legkülönbözőbb célokra, legyen az személyes kozmetikum valakinek pillanatnyi vészhelyzetére, vagy akár fogpor egy cég milliós tételű portfóliójában.

A tanítványok is sokfélék

Természetesen az évfolyamokon belül is, nekem nagyon fontos, hogy mindenki azzal a tudással felvértezve fejezze be az iskolát, amire pontosan vágyik. Aki a természetes kozmetikumok híve, az azzal, aki meg a modern innovatív kozmetikát szeretné ismerni, az pedig ehhez a tudáshoz is hozzáférhessen.

A nyílt nap ebből a szempontból nagyon érdekes. Az iskola bemutatása után várom a résztvevők kérdéseit. Erre persze mindig kell valami ürügy: a „kérdezzetek bármit” felszólítás ritkán jár izgalmas kérdésekkel.

Most kozmetikumot fogunk elemezni. Ez alkalmat ad nekem arra, hogy beszélgessünk, természetességről, környezetvédelemről, vegánról, csomagolásról, marketingről, egyszóval bármiről, ami egy kozmetikumkészítő fejében megfordulhat.

Már nagyon várom!