Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
9 aug 2020

Környezetbarát kozmetikumok tervezése és vásárlása – Vállalkozás

//
Hozzászólások: 0
/

Sokunkban felmerül az az igény, hogy környezetbarát kozmetikumot tervezhessünk, vagy akár ilyeneket vásároljunk a boltban. De vajon mennyire megbízhatóak akár az alapanyagokat kínáló webshopok ismertetői, akár a figyelmesen elolvasott kozmetikum-leírások ebben a kérdésben? Mit jelent a „természetes” a kozmetikum leírásokban? Vajon igaz, hogy minden megújuló forrásból készül, ami természetes?

Mi utalhat a leírásokban a környezetbarát alapanyagra / termékre?

Nagyon sok olyan állítás van a kozmetikumok címkéjén, és persze az alapanyagok ajánlóiban is, ami azt próbálja sugallani a vásárlóknak, hogy a termék környezetbarát, vagy a gyártó figyel a természetvédelmi kérdésekre.

Néhány ilyen állítás:

 • „növényi” (pl glicerin)
 • „pálmavajmentes” (pl. emulgeátor, vagy akár kozmetikum)
 • „állatkísérletmentes”
 • „Nem tartalmaz kőolaj-származékokat”
 • „Kókuszvajból készült” (pl. emulgeátor)
 • „vegán”

Mindegyik állítás megérne egy egész misét, hogy valójában pontosan mit jelent, de ettől ebben a cikkben eltekintünk. Csak néhány szóval fogalmaznám meg, hogy pontosan mit is jelentenek ezek az állítások valójában:

 • „növényi” (pl glicerin)
  Hogy nem állati eredetű. Általában nem jelent semmit, pl. a glicerin esetében a legeslegtöbb forgalomban lévő glicerint a pálma- és a kókuszvaj elszappanosításáből nyerik melléktermékként, mert így a legolcsóbb előállítani.
 • „pálmavajmentes” (pl. emulgeátor, vagy akár kozmetikum)
  Nem tartalmaz közvetlenül pálmavajat. Nagyjából minden emulgeátort és emollientet pálmavajból vagy kókuszvajból állítanak elő (a kókuszvaj előállítása éppen olyan környezetszennyező, mint a pálmavajé, csak nincs olyan rossz sajtója). Ha közvetlenül az emulgeátorra mondják (főleg német nyelvterületen) akkor talán igaz a pálmavajmentesség, de ettől még semmi nem bizonyítja, hogy tényleg környezetbarát módon termelték az alapanyagokat.
 • „állatkísérletmentes”
  Ez az állítás egyenértékű azzal, hogy le tudtad venni a polcról. Az EU-ban ugyanis minden kozmetikum állatkísérletmentes, ezt az EU már 2011-ben törvénybe iktatta. Minden EU-ban forgalomba hozott kozmetikumról nyilatkozik a gyártója, hogy nem támaszkodik olyan vizsgálatokra, ami 2011 után állatkísérletet igényelt volna. Szóval ez az állítás Magyarországon nem jelent semmit.
 • „Nem tartalmaz kőolaj-származékokat”
  Alapjában véve ez azt jelenti hogy nincs benn paraffin, vagy vazelin, vagy más olyan dolog ami közvetlenül a kőolajból származik. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne tartalmazna olyan anyagokat, ami végső soron a kőolajból jön. A kozmetikai ipar termékeinek nagy része még mindig a vegyiparból, végső soron a kőolajból származik. PEO módosított emollientek és emulgeátorok, maga a propilén és butilén glikol és még sorolhatnám azokat a komponenseket, amiket természetes kozmetikumokban is gyakran megtalálunk, és alapvetően nem természetes forrásból származnak.
 • „Kókuszvajból készült” (pl. emulgeátor)
  hogy van olyan része a molekulának (pl. az emulgeátor molekulájának), ami a kókuszvajból is kinyerhető, vagy általában onnan származik. Már SLeS-re is olvastam kozmetikumleírásokban, hogy „növényi emulgeátor” Sodium Cocoyl Isoethionate-ra viszonylag gyakran fognak rá ilyesmit. Óvatosan az értelmezésével!
 • „Vegán”
  Bár nagy dolognak hangzik, a „Vegán” a kozmetikumokban pontosan azt jelenti, hogy „nem tartalmaz méhviaszt, vagy lanolint”. Néha kozmetikumokban alkalmazott állati alapanyag még a kármin, de az szinte tényleg csak dekorkozmetikumokban fordul elő. Van még a kaviár, meg a csiganyál, de ezekkel meg dicsekedni szoktak, szóval biztosan tudod, ha egy kozmetikum tartalmazza. Igazából ez az a két olyan kozmetikumalapanyag, ami elbújhat az INCI listában, és állati eredetű lehet egy kozmetikumban. A vegán nem jelenti azt, hogy a kozmetikum környezetbarát, és a legkevésbé sem jelenti azt, hogy természetes. Bármit sugall is számodra ez a szó.

Akkor mi az, amiről biztosan tudom, hogy környezetbarát?

Kizárólag a BIO kozmetikumokról tudhatod biztosan, hogy a környezet igényeinek figyelembe vételével készült. Minden más állítás a kozmetikumokon, és az alapanyag-leírásokban valamiféle csúsztatáson, és érzelmi hatáson alapul.

Persze a részeredmények is fontosak. Azok a kozmetikumok, amiknek az INCI listáján látod, hogy akár BIO-k is lehetnének, ha BIO olajokból dolgozott volna a gyártó, az már egy nagy lépés a helyes irányba. Persze az ilyen alapanyag/kozmetikum még messze van a tökéletestől, de már egy lépés a jó irányba-

Egyszóval a válasz a címben feltett kérdésre:

Tervezz úgy kozmetikumot, hogy BIO-nak is elmenjen, és csak az alapanyagok minőségében, ne a fajtájában hozzá kompromisszumot.