Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
6 júl 2020

Natúr kozmetikumok címkézése

A boltok polcain nagyon sok natúr jelzővel ellátott, vagy magát natúrnak mondó kozmetikumot találunk. Sokan szeretnék követni ezt a trendet, és elmondani a vásárlóiknak, hogy ők igényes, natúr kozmetikumot gyártanak. De mi valójában a natúr kozmetikum? Mikor írhatod rá egy címkére, vagy sugallhatod róla, hogy natúr kozmetikumot tartalmaz?

Mit jelent valójában ez a szóösszetétel a vásárlók szerint?

A Natúr kozmetikummal ellentétben, azt, hogy mi az a bio kozmetikum, azt sokkal könnyebb elmesélni. Olyan kozmetikum, ami bio alapanyagokból áll. Mi az a bio alapanyag, azt elég jól lehet tudni, és számos szabvány, ajánlás és plecsni mögötti szabályrendszer definiálja. Mindenki tudja, mit jelent az EcoCert levélke, vagy a Cosmos-organik sematikus emberkéje a címkéken. Megbízunk ezekben a cégekben, és elhisszük nekik, hogy amire azt mondják, hogy a környezetvédelmi szabályok betartásával készült, az tényleg úgy készült.

Na de mi a helyzet a natúrral? Mit tudnak erről a vásárlóid?

A legtöbb vásárló azt gondolja a natúrról, hogy kicsit engedékenyebb bio. Azaz ugyanazokat az alapanyagokat használod benne, mint egy biokozmetikumban, legfeljebb nem ellenőrzött bio gazdaságból származnak az összetevőid. Ezzel együtt a legtöbb vásárló számára a natúr a bio olcsóbb megfizethető alternatívája.

Ezért is keresik annyian.

Mikor mondhatod azt a címkéddel, hogy a kozmetikumod natúr?

Mivel nem nagyon vannak erre szabályozások és minták, ezért tulajdonképpen mindenki maga dönti el. Persze ez nem ilyen egyszerű, de az igaz, hogy a pontos határaidat te szabod meg.

Nyilván nem csaphatod be a vevőidet. Olyan kozmetikumot, ami nem figyel a környezetvédelem alapelveire, nem illik bio vagy natúr címkével illetni. Ha a hatóság nem is ér gyorsan utol, a vásárlóid úgyis rájönnek és megharagszanak rád.

Ha betartod a vásárlóid elvárásait, és tényleg olyan alapanyagokból dolgozol, amit elvárnak tőled (olyanokból, amik többnyire szerepelnek a bio alapanyagok listáján, de nem bio forrásból származnak), a pontos határaidat te is megszabhatod. Pl. használhatsz egy hajbalzsamban BTMS 50-et, noha ez nem COSMOS engedélyezett, de a te Natúr definíciód szerint engedélyezett lehet egy hajbalzsamban shea vaj mellé néhány %-ban. Használhatsz mesterséges parfümöket, ha belefér az általad meghatározott Natúr definícióba.

A fontos az, hogy legyen egy ilyen definíciód. Legyen egy belső protokollod, ami alapján meghatározod, hogy te mit tekintesz natúr kozmetikumnak. Számodra mik a natúr alapanyagok, és abból hány %-nak kell a kozmetikumban lenni (pl. 95% natúr alapanyag mellé 5% más alapanyag, vagy az utóbbit is pontosabban meghatározhatod).

Ha ezt a feltételt teljesítetted, akkor minden gond nélkül használhatod a zöld címkéket és a natúr sugallattokat.