Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
28 jún 2020

Bio és nem bio napvédő krémek – kozmetikumok a piacon

Sokan kerestek nyárra bio fényvédő krémeket. Hiszen a naptejből sokat kenünk magunkra, és gyakran használjuk, ezért elég fontos, hogy a legjobb minőséget biztosítsuk magunknak. Nem is beszélve a gyerekeinkről, és legkisebbekről a csecsemőkről, de jó lenne védeni a környezetünket is. Tudjuk, hogy a napvédő krémek lemosódnak a vízben, és mesterséges fényvédő komponenseik bizony komoly környezetterhelést okoznak. Mindent összevetve csodás lenne egy igazán jó bio napvédő krém.

A baj csak az, hogy ez az elvárásunk fából vaskarika. Mesterséges anyagokból a mai vásárlói igényeknek megfelelve nem lehet 20-as faktornál erősebb napvédő hatású bio krémet készíteni. Mindjárt elmondom, hogy miért:

Kémiai fényvédelem és a bio előírások

Minden bio szabályozás lényege a környezetvédelem. Ezért főként természetes, környezetbarát módon előállítható anyagokat engedélyeznek a kategórián belül.

Sajnos a kémiai fényvédő anyagok egyike sem tartozik egyelőre a zöld kémia eszközeivel előállítható mesterséges anyagok közé. Így ezzel a módszerrel bio fényvédő kozmetikumot nem lehet előállítani.

Fizikai fényvédelem, és a vásárlói igények

Fizikai fényvédő anyagok alapvetően a titán dioxid és a cink oxid. Ezek az anyagok azonban nagyon rossz hatásfokkal működnek a fényvédő krémekben, egy 20 faktoros fényvédő krémhez akár 17-20% zink oxidot is kell tenni a krémbe, ami már nagyon nagy szárazanyagtartalmat, pasztás állagot, és nagy fehérítő hatást jelent.

Ennek elkerülésére csökkenteni kezdték a fényvédő részecskék méretét, így hoztak létre mikro, és nanoszemcsés fényvédő alapanyagokat, ezek sokkal effektívebben védenek a nap ellen, mint nagyobb szemcseméretű rokonaik.

Az alapanyagokat gyakran, a méretüktől függően, fényvédő hatásuk és átlátszóságuk növelése érdekében különböző bevonatokkal is ellátják. Ezek néha beleférnek a bio kategóriába, néha nem.

A titándioxid szemcséket tartalmazó krémek még mindig erősen fehérítő hatásúak. Ezt a vásárlók nem nagyon szeretik. Ezért gyakran a 15-20 faktoros fényvédelemmel ellátott nappali krémeket a fényvédő adalék mellett még színezikis, és BB krémként, vagy CC krémként árulják a piacon. Így legális lesz a fedő hatásuk, és a napvédő képességük is megmarad.

Azok -az akár bio-nak titulált – fényvédő krémek, amik titándioxid alapúak, de nem fehérítik ki a bőröd, azok nano fényvédő komponenseket tartalmaznak. Az EU előírásai szerint a nanoanyagok használatát fel kellene tüntetni a címkén, de én még sosem láttam valódi kozmetikumon ilyen jelölést.

Ezek a nanoszemcséket tartalmazó fényvédő krémek hiába tartalmazzák a jól hangzó természetesnek ható fényvédő alapanyagot, elvileg bizony nem titulálhatók bio-nak. Hiszen egyetlen magára valamit is adó bio szabvány sem engedélyezi a nanoanyagok használatát.

Antioxidáns védelem és a fényvédő faktorok

A harmadik gyakran használt fényvédő stratégia az antioxidánsok használata. Ezek másodlagos védelmet jelentenek a bőrödnek: a nap által létrehozott káros anyagokat gyorsan megkötik és nem engedik őket nagy károkat csinálni.

Kétségtelen ezen anyagok (pl. karotinok, körömvirág, kövirózsa) napvédő hatása, azonban nem jellemezhetők napvédő faktorral. Ezek ugyanis nem nyelik el az UV sugarakat, nem szelídítik meg őket, hanem egészen másképp működnek. Így az ilyen anyagokat használó kozmetikumokra nem írhatsz rá semmiféle napvédő faktort, még azt is nehezen, hogy „fényvédő krém”.

Így tehát a sor végére értünk. Nincs igazán jól működő bio fényvédő krém, illetve ha akadna, akkor is nehezen eladható a vásárlói igények és elvárások miatt. Vigyázz tehát, ha effélét olvasol, vagy találsz a boltok polcain, mindig nézz rá megfelelően kritikus szemmel.