Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
14 jún 2020

A pollenallergia természetes kezelése – Tüneteink és a gyógynövények

Most, hogy kicsit enyhül a nyomás rajtunk, végre elővehetem azokat a témákat, amiket egész tavasszal szerettem volna megosztani veletek. Terveztem több új rovatot is, de talán ez lesz most a közeljövőben a legaktuálisabb. Itt a nyár eleje, hamarosan kezdődik a nagy pollenszezon. A kis szezonon, a tavaszi virágokén ugyan már túl vagyunk, de a legtöbb ember a parlagfűvel nincs kibékülve, így az allergiás emberek nagy része június végén, július elején fedezi fel magán a tüneteket. Itt az idő elkezdeni a felkészülést.

Gyógynövények

A gyógynövényekkel való allergiakezelés egy érdekes műfaj: az allergia viszonylag új betegség, nincs leírt ezeréves tapasztalatunk vele kapcsolatban. Tömeges elterjedése csak az elmúlt száz-százötven évben jellemző. Ezért nincsenek olyan gyógynövények, amiket a népi gyógyászatban erre használtak volna, inkább csak manapság derülnek ki a növényeknek olyan tulajdonságai, amik hasznosak lehetnek az allergia tüneti kezelésében.

Köhögés enyhítő és könnyítő növényeket használnak, valamint a nyáktermelést akadályozó és fellazító szereket ajánlanak a többnyire a fitoterapeuták.

Ezek közül a legfontosabbak, az ökörfarkkóró, és az orvosi pemetefű, ami bevonó, nyugtató és nyákoldó tulajdonságaik miatt elsőrangúan enyhítik a légúti allergiás tüneteket.

Használják még a ganoderma gombát, amire in vitro és in vivo laboratóriumi vizsgálatok is azt találták, hogy hatékony lehet az allergia kezelésében (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24948193, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16159618)

Az aranyvesszőfűre ugyan nincsenek klinikai vizsgálatok, de sok fitoterapeuta nagyon hasznosnak találja a szezonális allergia kezelésében. Úgy tűnik lehet némi antihisztamin hatása is, mert a tapasztalatok szerint jelentősen enyhíti a tüneteket.

Illóolajok

Az illóolajok közül a legjobb tapasztalataim a varádics illóolajjal vannak. Én ezzel vészelem át a saját allergiás hónapjaimat. Erősen nyugtató, légzéskönnyítő, tisztító hatású. Egyetlen probléma vele, hogy nagyon kék, emiatt inkább esténként használom az olajban oldott illóolajat, hogy az orrombe kenjek belőle egy-egy cseppet.

Sokat segítenek még a tömjénes, mentás eukaliptuszos keverékek, ezek légúttisztítók, nyákoldók, és effektív légúti nyugtatók. Segítik a tünetek enyhülését. Sokat segíthetnek még a keverék részeként a nyugtató illatok, mint a levendula, az ilang-ilang, vagy a geránium. Sokan ajánlják a citrom illóolajat is az allergiás reakciók enyhítésére.