Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
25 máj 2020

Állítások a kozmetikumokon – címketervezés vállalkozóknak

//
Hozzászólások: 0
/

Már karácsony óta tervezem, hogy indítok egy rovatot ezen a címen. Hiszen annyira sok hibás vagy bizonyíthatatlan állítást próbálnak a címkére írni (ami a TID írásakor komoly gondot okozhat), vagy találok a boltban lévő címkéken, hogy úgy érzem szükség van némi támpontra.

Elöljáróban: egy kozmetikum nem „fertőtlenít” vagy „fájdalomcsillapító”, vagy „ízületi gyulladásokra ajánlott”. Ezek orvosi fogalmak. A kozmetikumok a bőr állapotát javítják, vagy tisztítják, nem hatnak erősen, vagy mélyebben.

Mi a kozmetikum?

A 1223/2009 EK törvény értelmében:

„kozmetikai termék”: minden olyan anyag vagy keverék, amely azt a célt szolgálja, hogy az emberi test különböző külső részeivel (hámréteg, haj és testszőrzet, körmök, ajkak és külső nemi szervek) vagy a fogakkal és a szájüreg nyálkahártyájával érintkezésbe kerüljön, kizárólag vagy elsősorban azok tisztítása, illatosítása, kinézetük megváltoztatása, védelme, megfelelő állapotban tartása céljából, vagy a testszag megszüntetése érdekében;

E szerint tehát nem kozmetikum a kézfertőtlenítő gél, az ízületi kenőcs, vagy a rosaceás krém (az utóbbit kozmetikumban legfeljebb „kipirosodásra hajlamos bőrre ajánlhatjuk, hiszen a rosacea orvosi fogalom).

Eladhatunk ellenben kozmetikumként „Alkoholos kézmosó folyadékot” vagy „Vadgesztenyés krémet” esetleg hyaluronsavas arckrémet.

Állítások a kozmetikum címkéjén

A kozmetikum címkéjén minden állítás, ami rajta van. A kozmetikum neve, funkciója, az eltarthatósági idő és a kép is a vadgesztenyéről, amit rátettünk. Kozmetikumra vonatkozó állításnak minősül az is, ha azt mondod, hogy „a benne lévő levendula illóolaj nyugtató hatású” hiszen ez a mondat, noha nyelvtanilag a levendula illóolajra utal, azt sugallja, hogy a kozmetikum bőrnyugtató, és ezt az állítást igazolni kell. A kép persze arra utal, hogy a kence vadgesztenyét tartalmaz, így csak valóban vadgesztenye tartalmú kozmetikumra szabad rátenni.
A kozmetikum címkéjén lévő minden állítást a TID-ben igazolni kell. És persze nem lehet az állítás olyan, ami nem fér bele a kozmetikumok fenti definíciójába. Az olyan termékeket, amik nem felelnek meg neki, azokat másképp (pl. orvosi segédeszközként, vagy étrend-kiegészítőként) kell forgalomba hozni.

Többféle állítás is szerepelhet a kozmetikumon:

  • a kozmetikum neve
  • a funkciója
  • a gyártó (felelős személy) neve
  • a szavatossági idő
  • a figyelmeztető mondatok
  • minden mondat, amit a kencéről mondasz
  • a képek
  • a kis ikonok, amiket manapság szinte rutin szerűén teszünk a kencéinkre, mint az erőszakmentes gyártás nyuszikája, vagy a környezetbarát csomagolás emblémái
  • a kozmetikumon megjelenő „natúr-kozmetikum”, vagy „bio alapanyagokból” megjelölés

Egyszóval minden, ami a címkén bármilyen formában megjelenik. Ezeket egyenként, minden részletre kiterjedően bizonyítani kell. Hogy pontosan mit hogyan, az a rovat következő cikkeiben sorra fogom venni, és mindegyikről beszélni fogunk.

Ha kérdésed lenne ezzel kapcsolatban, akkor kérlek kommentálj a FB-on, vagy írj nekünk levelet a tanoda@hazikence.hu címre.