Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
14 márc 2020

Mi az a kézfertőtlenítő és hogy engedélyeztesd?

//
Hozzászólások: 0
/

A kézfertőtlenítő folyadék biocid anyag. Olyan mosószer, ami bizonyítottan megöli a bőrödön található mikroorganizmusokat. Ezzel szemben az alkoholos kézmosó folyadék nem tartalmaz biocid anyagot, de a koronavírus ellen elég hatékony. Összefoglaló a különféle, a köznyelvben „fertőtlenítő kézmosónak” nevezett anyagokról, és annak engedélyeztetési lehetőségeiről.

Mi a biocid

„A biocidok olyan kémiai anyagok vagy mikroorganizmusok, amelyeket kártevő élőlények ellen használnak, és azokat elpusztítja, elriasztja, vagy károkozását bármely más módon akadályozza.” (https://hu.wikipedia.org/wiki/Biocid) Ilyen anyagok például a kozmetikumok tartósítószerei, de az uszodában használt hipoklórsav is.

A Biocidot az EU 22 termékkategóriára osztotta, köztük olyanokra, mint a humán higiénés termékek, de akár a faanyagvédő szerek, vagy a hangyairtók.

Számunkra természetesen az első kategória az érdekes.

Alkohol, mint biocid

Bizonyított tény. hogy a 70%-os alkohol oldat elég sokfajta mikroorganizmust megöl a bőr felszínén. Ezért az ilyen, alkoholtartalmú készítményeket gyakran ajánlják kézfertőtlenítőnek. Műtéti bemosakodásokhoz, és mikroorganizmus-mentes környezetben is gyakran használnak hasonló összetételű folyadékokat kézmosáshoz. Sok olyan kézfertőtlenítő folyadék van, amelyik nem is tartalmaz más anyagot, mint alkoholt, vizet, és valamiféle zselésítőt. Néha plusz tartósítószert is tesznek az ilyen anyaghoz, hogy ezzel is fokozzák a biocid hatást.

Kézfertőtlenítő szerek engedélyeztetése

De a biocidok engedélyeztetése egy nagyon bonyolult és költséges folyamat. Párhuzamosan futó nemzetállami, és EU-s bejelentésre van szükség, és a hatóság minden keveréket külön mérlegel. Biocid anyagot legalább 30 nappal a forgalmazás megkezdése előtt be kell jelenteni a hatóságoknak. Egyszóval ez nem megy gyorsan, és egyszerűen, ahogy a mai időkben erre szükség lenne.

Kézfertőtlenítő, mint kozmetikum

Ha azonban a ugyanezt az alkoholos oldatot kozmetikumként forgalmazod, akkor nem kell a biocid törvény hatálya alá esned. Az engedélyeztetési folyamat tehát csak a jól megszokott CPNP portál, TID témakörében zajlik.

Fontos azonban, hogy az így engedélyeztetett (bejelentett) kozmetikumoknak nem tulajdoníthatsz fertőtlenítő hatást, hiszen nem a biocid termékkategóriában engedélyeztetted. Ilyenkor kozmetikumként kell címkézned és eladnod a termékedet.

Vészhelyzeti biocid engedélyek

Természetesen mindannyian tudjuk, hogy mostanság sehol nem lehet kézfertőtlenítő folyadékot kapni. Ezért sokan közületek azonnal szeretnének egyet gyártani. Sokunknak elég az, ha valahogy forgalmazhatjuk a termékünket, pl. „alkoholos kézmosó folyadék” címszó alatt, kozmetikumként. De vannak sokan, akik tényleg szeretnék ráírni a termékükre, hogy „fertőtlenítő kézmosó folyadék”, mert pl. a helyi iskolának lenne szüksége rá, vagy munkahelyükön szeretnék értékesíteni a keveréket.

A biocid törvény természetesen nem megkerülhető. De a tagállamoknak joguk van vészhelyzet esetén 180 napra egyéni hatáskörben egyszerűsíteni a biocid előírásokon. A magyar hatóságok március 18-a környékére ígérték az állásfoglalásukat erre az ideiglenes érvényes a vészhelyzeti biocid szabályozásra.

Amint lesz ilyen állásfoglalás, cikkünket frissítjük.