Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
19 márc 2020

Fontos a kézápolás kézfertőtlenítés után!

//
Hozzászólások: 0
/

A piacon található kézfertőtlenítő folyadékok nem sokat törődnek a kézápolással. Pedig a kiszáradt bőr nemcsak kellemetlen érzés, hanem számos fertőzés és betegség forrása lehet.

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, miért, és hogyan kell ezt csinálni, a következő cikkekben pedig konkrét kézápolási tanácsot adunk. A szombaton megjelenő cikkben elmondom majd, milyen tulajdonságú kozmetikumot keress a boltban, és hogy azt hogyan javítsd fel. A jövő hét szerdán megjelenő cikkben pedig kozmetikumkészítőknek szóló recepteket adok közre.

Miért veszélyes a száraz bőr?

Ahogy az ábrán is látszik, a száraz bőr védekezőrendszere nem megfelelő. Sem a bőr felszínén nem működnek rendeltetésüknek megfelelően a velünk élő mikroorganizmusok, de a töredezett felszíne miatt más funkcióit sem tudja ellátni.

A bőr felületi mikroorganizmusoknak főként kórokozók elleni védelmi funkciójuk van. Ők a szervezetünk első védelmi zónája a fertőzésokozók támadása ellen. Ha a működésük zavart szenved, a bőröd és a szervezeted is sokkal védtelenebbé válik. Gyulladásos folyamatok indulhatnak meg, amik persze immunválaszt idéznek elő, ezzel is gyengítve az immunrendszerünket.

Fontos a bőrápolás!

Ezért, de szervezetünk egészséges működése miatt is, nagyon fontos, hogy a bőröd állapotára nagyon figyelj!

Fertőtlenítőszerek és a bőr

Persze a fertőtlenítőszereknek nem a bőrápolás a feladata. Hanem a fertőtlenítés. Ez persze nem tesz jót e bőr felületén található hasznos mikroorganizmusoknak sem. Ráadásul általában 40-70 % alkoholt tartalmaznak. Én nincs bennük semmi bőrápoló komponens.

Nem tudom emlékeztek-e még a koronavírus előtti időkre: egyetlen csepp alkoholt látni sem akartunk a kozmetikumokban. Sokan még a cetil-alkohol használhatóságát is károsnak tartották. Most meg mindenki 70%-os alkoholos oldatokkal mos kezet, néhányan akár óránként is!

Bár egy 10-15%-os alkoholos lemosónak nem lenne komoly kozmetikai hatása, de ezek a 70%-os fertőtlenítők bizony csúnyán kiszáríthatják, és ki is szárítják a bőröd!

Nagyon fontos a védekezés!

Bőrápoló-krémek használata most fontosabb mint bármikor!

Tulajdonképpen első közelítésben mindegy, hogy milyen, csak legyen valami.

Persze, van rosszabb, meg jobb, meg tökéletes, ezekről a következő cikkekben írni fogok részletesen. Ennek a cikknek csak annyi a célja, hogy megértsd: nem jó napokig kiszáradt mancsokkal járkálni. Több kárt okoz ez, mint egyszerű kellemetlenséget. Nagyon fontos, hogy megfogadd a következő tanácsot:

Mindenképp fertőtlenítsd a kezedet, amennyiszer csak szükségesnek érzed, de rögtön a kézmosó mellett legyen ott az ápoló krém, amivel bekened a kezed fertőtlenítés után.

Ügyelj ennek a krémnek a higiéniájára, lehetőség szerint csak te nyúlj bele (legyen pl. minden családtag számára külön tégelyben!), és kizárólag frissen fertőtlenített kézzel!