Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
8 febr 2020

Termékfejlesztés: Mikor kérj segítséget?

//
Hozzászólások: 0
/

Sokakkal sokszor beszélgettem már arról, hogy mikor érdemes segítséget kérni egy-egy termék piacra kerülése előtt. A vállalkozók gyakran zavarban vannak, mikor ez a kérdés felmerül. Szívesen kérnének segítséget, de gyakran nagyon beleszeretnek egy-egy termékükbe, vagy egyszerűen úgy érzik szégyenletes dolog tanácsot kérni egy-egy recept végleges megalkotásához.

Pedig a jó tanács sokat segíthet.

  • javíthatja egy krém harmóniáját
  • gazdaságosabbá teheti a terméket (ne felejtsd! minden fillér, amit nem alapanyagra költesz, az a marketing büdzsédet gyarapítja!)
  • vagy akár egymással össze nem illó alapanyagokra deríthet fényt
  • stabilabbá teheti a készítményt
  • vagy jelentősen megnövelheti a hatékonyságát.

Miért szükséges a külső, szakértő szem?

A krémkészítők általában internetes források alapján, valódi szaktudás nélkül kevernek krémet. Sokat tudnak, és rengeteg tapasztalatuk van. De a tudásuk egy része félrevezető, gyakran gazdasági érdekek által motivált információkon alapul. Gyakran nem tudnak különbséget tenni erős és gyenge hatású hatóanyagok között, hiszen az internetes leírásokban nincs súlyozás egy-egy alapanyag hatásainak erősségét illetően.

Gyakori hibának látom, hogy sok krémkészítő nem bízik valójában a természet erejében. Ezért nagyon sokféle hasonló hatású alapanyagot zsúfolnak össze egy-egy kencében. Ettől a krém nemcsak gazdaságilag problémás, de sokszor kozmetikailag is gondot okoz a bőr számára, túlságosan sok hatóanyag miatt.

Másik gyakori probléma, ha a kozmetikumkészítő túl sok bőrtünet ellenszerét egyetlen krémbe keveri, így a kence olyan széles spektrumú hatást fejt(ene) ki, ami már nehezen kezelhető a bőr számára, így valójában nem jól reagál.

Mindezek miatt érdemes egy formulálási szakértővel átbeszélni a portfóliód minden receptjét, mielőtt választékodba iktatnád.

Mikor szükséges a szakértő szem?

Amíg nincs elegendő gyakorlatod a kencekeverésben.

Nekem is, mint mindannyiunknak, akik ebben a szakmában valaha tevékenykedtünk, illeve ma is benne vagyunk, szükségünk volt egy „mesterre”, aki ebbe a csodálatos tudományba bevezetett bennünket.

A kozmetikumtervező karrierem első néhány évében én is átbeszéltem minden receptemet azzal az emberrel, aki segített nekem a tanulásban. Megismertetett egy csomó általam nem ismert alapanyaggal, sok módszerrel, a gazdaságosság kérdéseivel, a marketing szempontjaival, és megmutatta, hogy mi a művészet ebben a csodálatos tudományban.

Szóval szerintem bárki is vagy, és bármekkora tapasztalattal rendelkezel, az első 50-100 forgalomba került receptedet mindenképp érdemes átbeszélni valakivel, akinek nagyobb tapasztalata van nálad. Aki módszereket és elveket tanít neked. Aki megmutatja, hogyan tudsz hiteles információhoz jutni.

Szeretettel várunk a Házikence Tanoda tanfolyamain, és személyes tanácsadásain.