Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
Természetes kozmetikumok: Mit keress egy természetes kozmetikum címkéjén?
5 nov 2019

Természetes kozmetikumok: Mit keress egy természetes kozmetikum címkéjén?

Az előző cikkben összefoglaltam, hogy milyen természetes alapanyagok lehetnek egy természetes kozmetikumban. Most leírom, hogy mit keress a címkén, ha el akarod dönteni egy kozmetikumról, hogy természetes alapanyagokból keverték-e.

Aqua, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Glicerin

Általában valahogy így következnek egymás után a kencék összetevői. Az INCI lista első komponense, néhány egészen speciális kozmetikumtól eltekintve, a víz.

A víz persze természetes anyag, és bőrünknek nagy szüksége van rá. Ha a kozmetikum nem vízzel, vagy valami vizes komponenssel (néha valamilyen virágvízzel) kezdődik, akkor mindig érdemes nedves bőrre felkenni, hogy a szaruréteg optimális szerkezetét megőrizhesd.

A természetes kozmetikumok következő alkatrésze legtöbbször valamiféle olaj, vagy valamilyen gyógynövénykivonat.  Mindkettő INCI nevét úgy képezzük, hogy az eredeti növény latin neve mellé odaírjuk angolul, hogy milyen formában található a növény az alapanyagban (pl. a fenti példában az „oil” szó arra utal, hogy az avokádó olaját használtuk a kozmetikumhoz, nem pl. valamiféle kivonatot.

Innentől az INCI listában hasonló nevek következnek. A víz és a glicerin között nem szokott más anyag előfordulni, legfeljebb természetes forrásból származó mesterséges olajok (pl. Caprylic/Capryc Trigliceride), vagy emollientek (pl. squalane, vagy coco-caprylate). Ez utóbbiak megőjuló forrásból származnak, ha a nevükben valamilyen formában kizárólag természetes zsírsavak nevei találhatók (mint a „coco”, vagy a „Caprilate”, „stearate” stb)

A víz és a glicerin között általában maximum három-négy anyag szerepel, mivel a víz általában 60-80%-ban szerepel egy kozmetikumban, a glicerin pedig 3-5% környékén szokott alapanyag lenni.

A Glicerin általában természetes (megújuló) forrásból származik a kozmetikumokban: legtöbbször a pálmavaj elszappanosítása során keletkező glicerint használnak. A Glicerin nagyon hasznos a kencéidben: effektíven tartja a bőrödben a nedvességet, főleg, ha hatását kiegészítik még fontos emollientekkel, és/vagy növényi olajokkal.

Emulgeátorok

Az INCI listában a glicerin környékén (közvetlenül előtte vagy utána) található az emulgeátor. Ennek nevét elsőre nem olyan könnyű megérteni, de nem csinálsz nagy hibát, ha cukrok nevét keresed az emulgeátor nevében (pl. „Sorbitan (Olivate)”, vagy (Cetearyl) Glucoside”). Ha megtaláltad a cukrot, akkor fontos még, hogy ellenőrizd, hogy a név másik fele (ami az előző mondatban zárójelben szerepelt), természetes zsírsav legyen. Az emulgeátor gyakran tartalmaz ethilene-glicol tartalmú molekularészletet, vagy más nem megújuló forrásból származó adalékot, ami az INCI listában feltűnik, ha nem cukorból és zsírsavból álló emulgeátor-nevet találsz.

További anyagok

Az emulgeátor koncentrációja a kozmetikumban 1,5-5%. Utána szerepelhet még némi hatóanyag vagy kivonat, olaj, de általában hamarosan az 1%-os határ közelében találjuk magunkat.

Az 1%-os határ megtalálása az INCI listában kis tapasztalatot igényel, és agy következő blogbejegyzésben beszélek majd róla. Itt elöljáróban annyit, hogy gélesítő, illóolaj, illat, és még néhány komponens jelzi, hogy elértük az INCI listában az 1%-ot. Ez után a határ után összekeverhetők a kozmetikumok alapanyagai, nem kell többé tartani szigorúan a koncentrációsorrendet.

Itt persze általában sok olyan anyag található a mi nem feltétlenül felel meg a természetesség kritériumainak. Pl. a kozmetikumok illata mindig egy kényes kérdés, ha a holisztikus megközelítést keressük a kozmetikában. De ezekből az anyagokból olyan kevés van, és olyan változatosak, hogy nehezen hámozható ki belőlük információ a megújuló forrásra vonatkozóan.

Ha többet szeretnél tudni a témáról, vagy szeretnéd megtanulni értelmezni a kozmetikumok INCI listáját, akkor nézd meg az INCI lista értelmezése tanfolyamunkat.

 

Válaszolj