Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
18 nov 2019

Karácsonyi ajándékötletek: különleges szappanok

//
Hozzászólások: 0
/

Itt az ideje a karácsonyi szappanokon való gondolkodásnak. Idei válogatásunkban egyszerűbben és bonyolultabban elkészíthető szappanok receptjeit osztjuk meg veled.

Figyelj jól az időkre a tervezésnél! A szappan kb. 4 hétig érik, úgyhogy maximum néhány napod van végig gondolni és elkészíteni a karácsonyi szappanjaidat! Rajta hát!

Adventi levendulás-mézes-mákos szappan

Recept:

  • 300 g kókuszvaj
  • 100 g sheavaj
  • 300 g sárgabarackmag olaj
  • 300 g napraforgóolaj

 

  • 138 g NaOH
  • 340 g víz

 

  • 10 ml levendula illóolaj

 

  • 1 tk méz 20 g vízzel higítva

 

  • fél tk indigó, vagy kék (lila) ásványi pigment (ultramartine) (a massza 1/3 részéhez)
  • 1 tk mák (a massza 2/3 részéhez)

 

Készítsd el a szappanmasszát a szokásos módon. A pudingba tedd bele a levendula illóolajat és a higított mézet. A masszával ezután gyorsan dolgozz!

Oszd ketté a masszát. A kisebbik adaghoz add hozzá az indigót, és jól keverd el. A nagyobbik adagba óvatosan tedd a mákot, és keverd el jól (ne botmixerrel!)

Öntsd a mákos masszát a formába, és óvatosan öntsd rá az indigósat.

Ezután érleld a szokásos módon.

Karácsonyi fenyőszappan

  • 250 g kókuszvaj
  • 150 g sheavaj
  • 250 g szőlőmag olaj
  • 300 g napraforgóolaj
  • 50 g ricinusolaj

 

  • 138 g NaOH
  • 360 g víz

 

  • 10 ml (balzsam)fenyő illóolaj

 

  • 1 tk spirulina por

 

Készítsd el a szappanmasszát a szokásos módon. A pudingba tedd bele a fenyő illóolajat. Add hozzá a spirulina port, és jól keverd el! Öntsd a masszát a formába.

Ezután érleld a szokásos módon.

Ha izgalmas karácsonyi díszítést szeretnél, akkor a 3 napos szappant vedd ki a formából, és a fenyőfa alakú mézeskalács-kiszúróval nyomdázd meg! Utána érleld tovább a szappant.

Mézeskalács szappan

  • 250 g kókuszvaj
  • 300 g sheavaj
  • 150 g oliva olaj
  • 300 g napraforgóolaj

 

  • 138 g NaOH
  • 360 g víz

 

  • 1,5 ek mézeskalács fűszerkeverék

 

Készítsd el a szappanmasszát a szokásos módon. A pudingba tedd bele a fűszer-keveréket! Öntsd tömbformába, és hagyd érni 3 napot.

A friss szappant vágd fel, és mézeskalács kiszúróval készíts belőle formázott szappanokat.

Közben keverj be egy újabb pudingot a fenti recept negyedéből, a fűszerkeverék nélkül!

Amikor  friss puding olyan vaníliapuding állagú lesz, habnyomóval, vagy egy levágott sarkú nejlonzacskóval írd meg a formázott szappanokat!

Adventi kakaós szappan

  • 200 g kókuszvaj
  • 350 g sheavaj
  • 250 g oliva olaj
  • 200 g napraforgóolaj

 

  • 138 g NaOH
  • 360 g víz

 

  • 1 ek kakaópor
  • 1 ek aktív szénpor, vagy 1 tk fekete pigment

 

  • friss fehér szappanmassza
  • fehér vagy színes cukorgyöngyök

Készíts elő az öntőformát!

Az öntőforma legyen vagy kör alakú chips-es doboz, vagy, szükség esetén levágott tetejű tejes doboz (akkor négyzet alakú szappanjaid lesznek). Vágj beleillő kartonpapírt, amivel két részre tudod osztani a formát! csúsztasd a kartondobozt a formába!

Készítsd el a szappanmasszát a szokásos módon. A pudingot oszd ketté! Tedd a színezékeket a masszákba! Öntsd a kétféle színű masszát a forma két oldalába, majd lassan húzd ki a kartonlapot. Hagyd érni 3 napot!

A friss szappant vágd fel!

Közben keverj be egy újabb pudingot a fenti recept negyedéből, a színezékek nélkül!

Amikor friss puding olyan vaníliapuding állagú lesz, habnyomóval, vagy egy levágott sarkú nejlonzacskóval írd meg a formázott szappanokat! A forma másik oldalát kissé vizezd meg, használd a cukorgyöngyöt díszítésre, tetszésed szerint!