Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
29 aug 2019

Ti kérdeztétek: Mikor mondható természetesnek egy arckrém?

A múltkori blogbejegyzésben megígértem, hogy kissé körbejárjuk a természetesség témáját.

A múltkori cikkben azt írtuk, hogy teljesen természetes kozmetikumokat kizárólag olajok zsírok és viaszok keverésével állíthatunk elő, vagy frissen kell őket magunknak minden nap kikevernünk. Tapasztalatból tudjuk, hogy ilyen kozmetikumot nagyon kevesen akarnak használni manapság. Kénytelenek vagyunk hát természetesség tekintetében kompromisszumokat kötni, hogy modern kozmetikumokat használhassunk. De mik ezek a kompromisszumok? Meddig mehetünk el az engedékenységgel. Mit találhatunk a kozmetikum címkéjén, ami segít nekünk eligazodni a természetesség kérdésében?

Arckrémek fontos összetevői

Az arckrémek általában öt nagy összetevő családból tartalmaznak alapanyagokat:

 1. A vizes fázis alapanyagai
  Könnyedén lehetnek csupa természetes anyagok. Víz, természetes növényi kivonatok (teák, vagy tinktúrák), virágvizek, növényekből kivont és tisztított vitaminok, vagy más hatóanyagok sorakozhatnak az összetevőlistán. Ezeket mind megtalálhatod az INCI listában, viszonylag könnyedén azonosíthatod őket (vagy segítségül hívhatod az egyik Házikencés tanfolyamot.
 2. A zsíros fázis alapanyagai
  Ez a fázis már jócskán szokott tartalmazni nem természetes anyagokat. PEO módosított és más forrásból származó emollientek (pl. kőolajszármazékok) széles választéka lehet ebben a kategóriában. De a valódi természetes kozmetikumokban őket is könnyű növényi olajokból, zsíros kivonatokból, és zsíroldható vitaminokkal (E vitamin) formulálni.
 3. Illat
  Egyetlen krémet sem vesznek meg a piacon, ha nincs kellemes illata. A természetes kozmetikumokban ez az illat lehet virágvíz, vagy kókuszolaj, vagy más természetes összetevő is, de azért a krémek nagy részében illóolaj, vagy valamiféle többé-kevésbé természetes alapanyagokból álló parfüm. Ez az az összetevő-kategória, amit a gyártók a leglazábban kezelnek. Nem is könnyű, és gyakran a termék árkategóriájával összeegyeztethetetlen, ha valóban természetes illóolajokat használnak egy-egy krémben. Az átmenet a parfümök és a hamisítatlan, és eredeti illóolajok között széles, és majdnem folytonos. Erről külön cikket lehetne írni (fogok is!) hogy az illóolajok milyen minőségi kategóriákba sorolhatók természetesség szempontjából. Az fontosabb ennek a cikknek a szempontjából, hogy általában ez az egyik olyan paraméter, amit nem tudsz megállapítani a címkéről. Azt nagy általánosságban lehet tudni, hogy ha egy parfüm megjelölés után sok az allergén komponenes, és nincs közte csak mesterséges olajokra jellemző összetevő név (pl. buthylphenyl methylpropional, vagy lilial), akkor az egy jel lehet, ami arra mutat, hogy a termék illata elég természetes.
 4. Emulgeátor
  Az emulgeátor az az anyag, ami összetartja az olajos és a vizes fázist. Az olajokat apró cseppecskékre oszlatja, s speciális szerkezete miatt, ezeket a pici cseppeket stabilan oszlatja el a vizes közegben.
  Ez első olyan komponens-kategória az arckrémek összetevői között, ami elvileg sem jöhet közvetlenül a természetből. Elvileg persze a lecitineknek (amik nagy mennyiségben fordulnak elő az élő szervezetekben) nagyon jó emulgeáló hatásuk, de a modern arckrémek tulajdonságait, és azok széles skáláját nem lehetne elérni ezzel az emulgeátorral. Így ezeket a laboratóriumokban készítik elő, és tesztelik. A modern kozmetikumokban nagyon sokféle emulgeátort használnak. Vannak köztük kvázi természetesek, olyanok, amik összetevői természetes anyagokra bomlanak a metabolizmus során, és vannak olyanok is, amik mesterséges vegyületek mesterséges módosítgatásaival keletkeznek.
  A legtermészetesebb emulgeátorok cukrok és zsírsavak különféle összekapcsolódásával keletkeznek. keresd ezeket az INCI listákon! Ha ilyet találsz, akkor megtaláltad ebben a kategóriában fellelhető lehető legtermészetesebb anyagokat a krémedben.
 5. Tartósítószer
  A tartósítószer természetesen sosem lehet természetes. Ez a dolgok természetéből következik. Az élő rendszereknek nincs szükségük olyan anyagokra, ami egy ennyire tápanyagokkal teli rendszert, mint az emulziós krém, változatlanul megőrizzen. Az élet szaporodni szeret, kihasználni a lehetőségeit. MI pedig szeretnénk elkerülni egy emulziós krémben az élet terjedését. Ez csak mesterséges környezettel lehetséges.
  Mégis, akad olyan illóolaj komponens, ami elég nagy antimikróbás hatású ahhoz, hogy tartósítószerként használhassuk. Őt Benzyl Alcohol-nak hívják. Sokan a gyártók közül érdekes illata allergén tulajdonságai miatt nem szeretik használni. Ők Phenoxyethanolt használnak, ami most a piacon a legbiztonságosabb elérhető tartósítószer.
  A tartósítszer-téma okozza talán a legnagyobb fejtörést a természetes kozmetikumok gártóinak, és mindenki saját értékrendje szerint dönt ebben a kérdésben.

Azt, hogy pontosan mit keress egy természetes arckrém címkéjén, majd egy következő cikkben mondom el pontosabban.