Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
28 júl 2019

Feljavított kencék: Hogyan javítsd fel a kencéidet gazdaságosan? – 1. rész

//
Hozzászólások: 0
/

Többen kifogásoltátok, hogy a hatóanyagok, amiket a kencék feljavítására ajánlok drágák, és csak pár csepp kell belőlük, a többivel nem tudtok mit kezdeni.

Jogos a kritika, ezért elgondolkoztam a dolgon, és összeállítottam egy „bevásárlólistát”, ami a kencék feljavításához legszükségesebb alapanyagokat tartalmazza. Mivel ezeket az alapanyagokat sok helyre tudjuk majd használni, ezért ezek el fognak fogyni belátható időn belül, így a kencéid feljavításának költsége tényleg minimális lesz.

A következő fejezetekben következzenek tehát a „kötelező” feljavító alapanyagok fajtánként:

Olajok

A bolti kozmetikumokban viszonylag kevés természetes olaj van. A mesterségesen előállított bőrpuhítókkal (emollientekkel) általában nem az a baj, hogy mesterségesen állították elő őket, hanem hogy megbontják a bőr védőrétegének szerkezetét, így miután lekoptak a bőr felszínéről teljesen elveszik a hatásuk.

Ezért jó a kencéinkbe védőréteg tápláló anyagokat is tenni, amik segítenek megőrizni annak speciális szerkezetét, és hosszabb távon hatékonyak maradnak. Ezen olajok ráadásul a pattanások ellen is hatékonyak, a zsíros bőrre is jótékonyan hatnak.

A hatóanyag-olajok típusai:

 1. Omega 3 olajok
  ligetszépe olaj, lenmagolaj, kendermagolaj, gránátalmamag olaj, sáfrányos szeklice olaj
 2. Regeneráló olajok
  vadrózsa olaj, szezám olaj, fügekaktusz olaj, tamanu olaj
 3. Bőrnyugtató olajok
  shea vaj, argán olaj,
 4. Halványító hatás
  rizscsira olaj

Válassz egyet-egyet a számodra szükséges kategóriából. Tarsd észben, hogy erre a célra lehetőleg a sok hatóanyag-tartalmú, színes és illatos olajok a leghatékonyabbak.

Hatóanyagok

Nagyon sokféle hatóanyagot tehetünk a krémekbe hogy felturbózzuk azok hatását, de van néhány, ami nagyon sokoldalúan használható, így sokféle célra használhatód feljavító anyagnak:

 1. Niacinamid
  Ez a nagyon sokoldalú hatóanyag koncentrációja függvényében jó a pattanások visszaszorítására (5%) bőrhalványítónak (3%), vagy egyszerűen antioxidánsnak (1%). Bár nem olcsó alapanyag, ha a fenti problémák bármelyikében érdekelt vagy, érdemes belőle otthon tartani egy kisebb adagot. Használat előtt mindenképpen oldd fel a tömegének kétszerese mennyiségű vízben.
 2. Panthenol
  Nyugtató, regeneráló, antioxidáns komponens. Majd minden krémnek tartozéka lehetne. Az adagja 1-2%, amikor utalunk rá, mindig leírom, pontosan hogyan add hozzá a krémedhez. Sokoldalúan használható folyadék. Ha teheted, ne a tiszta panthenolt, hanem a vízzel higított verzióját vegyed (ami általában 75% panthenolt tartalmaz).
 3. Allantoin
  A panthenol párja. Nyugtató, regeneráló, fiatalító hatóanyag. Por alakú hatóanyag, az adagja fél %, nem is nagyon oldódik több vízben, ezért majd kis trükközésre lesz szükség hogy a kencék feljavítására használni tudjuk. Amikor konkrét célra használjuk pontosan leírom majd hogyan működik.
 4. Glicerin
  Ezt az anyagot gyakran látom az INCI listákban, de ha hiányzik, akkor mindenképpen a kencék tartozéka. Használatáról már megemlékeztünk egy előző cikkben. Adagja általában 5%, az adagolási táblázatot a fenti cikkben megtalálod.

A rovat következő részében folytatom a felsorolást a gyógynövény-kivonatok készítéséhez szükséges anyagokkal, és a legfontosabb illóolajokkal.