Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
9 máj 2019

Bio-Natur: Mit jelentenek a fogalmak?

//
Hozzászólások: 0
/

Nemrégen írtam egy posztot arról, hogy mitől természetes egy kozmetikum. A reakciókból úgy látom, hogy nagy a zavar ebben a kérdéskörben. Vajon mi a bio, és mi a natúr? Úgy gondoltam ezért, érdemes egy rovatot indítani ebben a témában is.

Mitől bio a bio?

Az emberek azt gondolják, hogy a „Biokozmetikumok” többnyire „bio” alapanyagokból állnak. Valami hasonlót is képzelnek a fogalom mögé.

De ez természetesen így nem pontos. Mert csak az alapanyagok egy része származik közvetlenül természetes forrásból.  Az olajok, növényi kivonatok esetén van értelme arról beszélni, hogy a növény, amiből készültek vajon növénybarát módon termelődött-e vagy nem. De mi a helyzet az emulgeátorokkal, vagy a kozmetikai segédanyagokkal? Vajon a tiszta, de természetesnek mondott alapanyagok, mint a glicerin, vagy a vitaminok milyen kritériumokkal kerülnek a biokozmetikumokba?

Minősítő szervezetek különféle definíciói

A fenti kérdésre a válasz bizony erősen különböző, attól függően, hogy kit kérdezel. Európában is és a világ már részein is számos minősítő szervezet próbálja pontosan definiálni, mit, és hogyan kell betartani ahhoz, hogy a címkéden feltüntethesd a bio, vagy nemzetközi megfelelőjét, az „organic” szócskát.

Ezek a minősítő szervezetek a saját kritériumaik alapján döntik el, hogy egy alapanyag teljesíti-e a feltételeiket, így biokozmetikum alapanyagául szolgálhat-e .Így biokozmetikumok címkéin találhatunk „BDIH” vagy „ECOCERT” címkéket és logógkat, ami arra utal, hogy a nevezett szervezet bionak minősítette a kérdéses kozmetikumot.

Persze ez borzasztó káoszhoz vezet. Hiszen tulajdonképpen semmi sem tiltja meg a nagyobb cégeknek (pl. DR. ORGANIC), hogy saját minősítő szervezetet hozzanak létre, ami az ő saját termékeiket természetesen bionak titulálja.

Ezért az EU-ban a legnagyobb bio minősítő szervezetek létrehoztak egy közös kritériumrendszert, a COSMOS Standardet, ami alapján egész Európában egységesen ítélik meg, hogy a kozmetikum bio vagy natúr, vagy egyik sem. Ha ez a Standard elterjed, esetleg EU szinten kötelezővé is válik, akkor már megbízhatunk majd abban, hogy a kozmetikumokon csak akkor lehet bio címke, ha a fenti feltételrendszernek megfelel.

COSMOS definíció: Bio és natúr

A COSMOS standard három fő alapelvet tart szem előtt az alapanyagok besorolásánál: A társadalmi felelősség kérdéseit, a fenntarthatóság alapelveit és a fogyasztók megfelelő tájékoztatását. Az első és a harmadik nagyjából világos. A fenntarthatóság azt jelenti, hogy olyan alapanyagokat használunk a kozmetikumokban, ami előállítható megújuló forrásokból, a környezetvédelmi törvényeket betartó ún. zöld kémia alkalmazásával.

Ezeket az alapanyagokat a COSMOS egy hosszú listán az interneten közzé teszi, és ezekből az alapanyagokból készülnek a biokozmetikumok.

A COSMOS nemcsak „teljesen” biokozmetikumokat definiál, hanem bizonyos százalékban biokozmetikumokat is. Ez azt jelenti, hogy ha egy kozmetikumban pl. 50% bioalapanyag van, akkor ez feltüntethető a címkén is.

A COSMOS Standard nemcsak bio, de natúr-kozmetikumokat is regisztrál. Bármennyi natúr alapanyagot tartalmazó kozmetikum alkalmas lehet natúr-kozmetikumnak. Egy 30% natúr alapanyagot tartalmazó kozmetikum címkéjére ekkor a 30 % COSMOS Natur szöveg kerülhet.

A COSMOS szabályozást az egész EU területén használják, sőt több kontinensen kívüli minősítő szervezet is átvette a követelményrendszerüket.

Magyar szabályozás

Magyarországon a Biokontroll Hungária szabályrendszerének kell megfelelni annak, aki biokozmetikumot akar gyártani. A magyar szervezetnek nincs natúr, csak bio szabályrendszere, így csak bio minősítést ad ki. Keresd a logójukat a termékek címkéjén.