Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
7 ápr 2019

Ti kérdeztétek: Mit jelent az, hogy valami „táplálja” a bőrömet?

//
Hozzászólások: 0
/

Kinga levele tegnapelőtt érkezett a Facebookon. Most ebből idézek: „Olyan sokat gondolkodtam már ezen. A „táplálja” szó számomra azt jelenti, hogy az életéhez szükséges anyagokkal látja el. De a kozmetikumoknál az is benne van, hogy jobbá, egészségesebbé, rugalmasabbá teszi a bőrömet. De nagyon nehéz igazi definíciót találni erre szóra. Te mit gondolsz?”

„Mindenre illik és semmit se mond”

Az én véleményem szerint ez a Weöres Sándortól származó zseniális mondat, ami illik a „bőrtápláló kozmetikum” és ehhez hasonló kifejezésekre.

Mert valójában miről van szó? Nem is értelmezhető ez az állítás másképp, mint hogy az adott kozmetikum valahogy beépül a bőrbe, így részt vesz az anyagcseréjében. Én ugyan el tudok képzelni olyan kozmetikumot, amire ez egyáltalán nem igaz (pl. ilyen a tiszta vazelinkenőcs, vagy néhány kizárólag munkahelyi bőrvédelemre specializálódott kence), de azért a krémek többségében van olyan anyag, ami legalább a bőr védőrétegének működésébe besegít, vagy valamilyen gyulladáscsökkentő anyagot tartalmaz.

A bőr mely részein „táplálhat” egy kozmetikum?

A legtöbb általunk használt kozmetikum hatósugara nem terjed túl a bőr szarurétegén. Ezek a kozmetikumok kizárólag a bőr védőrétegének „táplálásában”, bőröd hidratáltságának megváltoztatásában vesznek részt. Vizet tartanak vissza a bőröd felszíni rétegeiben, vagy anyagaik beépülnek a védőrétegbe és táplálják azt. Ceramidos, koleszterines és esszenciális zsírsavakat tartalmazó krémek specifikusan a bőr védőrétegének támogatására jönnek létre, ezek segítenek a bőr működésének valódi támogatásában.

Persze a „hidratáló krémek között is akad jó néhány, ami a fentiek közül egyik hatóanyagot sem tartalmazza. Ezek hatása időszakos, és a bőr természetes hámlása miatt az idő múlásával sokat vesztenek a hatásukból. Bár közvetlenül a bekenés után igazán puhának érzed utánuk a bőrödet, nem tudnak kikerülni a táskádból: akár néhány órával a használat után már újra igényli a bőröd őket. Az ilyen krémek nem „táplálják” a bőröd védőrétegét, csak húznak egy „pót” és passzív védőréteget a bőröd felszínére: egy vékony hártyát, ami nem engedi a vizet eltávozni a bőrödből. Mindaddig, míg ez a réteg ott van. De ahogy a sejtek leválása miatt a réteg megszakadozik, a bőröd a réteg megújításáért kiabál.

A szaruréteg alatti bőrréteg az élő hámréteg. A kozmetikumok nagy része idáig jut a bőr belsejébe. Itt működnek az antioxidánsok, a gyulladáscsökkentők, a hidratálószerek egy része (mint a hialuronsav), valamint néhány sejttápláló, bőr működését támogató anyag is.

A hámréteg és az irharéteg között a bazális hártya található, ami egy nagyon effektív záróréteg a hám és az irha között. Ezen a hártyán nagyon nehezen juthat át bármilyen anyag. Leginkább csak azok az anyagok tudnak átkerülni rajta, amik kicsik, mozgékonyak, és zsírban oldódók. Mint az illóolajok komponensei, vagy bizonyos speciális hatóanyagok. Nem jut az irharétegbe se kollagén, se hialuronsav (a kis molekulájú sem), legalábbis a bezális réteg megsértése nélkül.

Mit jelent hát a „bőrtápláló kozmetikum” felirat egy kozmetikumon?

Tulajdonképpen semmi specifikusat. Csak annyit, hogy a kozmetikum valamilyen módon hozzájárul a bőr anyagcseréjéhez, vagy egészségéhez. Szigorúan vett értelemben kizárólag annyit, hogy „emollienteken kívül más kozmetikum-összetevőt is tartalmaz”.