Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
17 márc 2019

Feljavított kencék: Szuperhidratálókrém hatásosan

Hidratálni minden kozmetikumnak alapvető kötelessége. Akár ránctalanító, akár fehérítő, akár anti-ageing, akár kollagéntermelést segítő, mindenképp fontos, hogy, a bőr vízháztartását rendben tartsa, védje a bőrt a víz kipárolgásától, azaz száradásától.

Ezt a célt többféleképpen is elérhetjük (lásd még ide kattintva). Alapvető lehetőségeink:

  1. táplálhatjuk a bőrünket vízmegkötő molekulákkal,
  2. táplálhatjuk a saját védőrétegét,
  3. vagy húzhatunk rá egy erős védőréteget, ami zsíroldható, és nem szívódik fel a bőrbe, így jobban bezárja a vizet az bőr felső rétegeibe.

Ha megnézzük a legtöbb piacon kapható „szuperhidratáló” krém INCI listáját, rájöhetünk, hogy általában és nagyrészt az 1. és a 3. megoldást használják. Ez persze se nem a legtermészetesebb, se nem a leghatásosabb megoldás. De vizsgáljuk ezt meg részletesen (megoldási javaslatért görgess az utolsó fejezethez):

Hidratálási stratégiák hatékonysága

A bőrünk egyik legalapvetőbb funkciója az, hogy rendszeresen hámlik. A hámsejtek életciklusa mindig ugyanaz: a hámsejtek megszületnek a hámréteg legalsó zónáiban, majd fokozatosan élik fel saját sejtük anyagait. Közben a születő sejtek nyomják felfelé őket, a bőrfelszín irányába. Amikor felélték minden tartalékukat, és a sejtmagjuk is eltűnt, szarusejtekké válnak, élettelen víz és vízmegkötő-anyag tartályokká, Mikor ez is kiürült, leválnak a bőr felszínéről.

Ami viszont mindig a bőr felszínén marad, a cserélődő hámsejtek között is, az a bőr lipid rétege, amely hatékonyan védi a bőrt a kiszáradástól. Az emberiség eddigi történelme során, leszámítva a legutóbbi száz évet, nem volt más védelme az emberi bőrnek ezen a természetesen termelődő vízzáró rétegen kívül.

Manapság persze több káros hatásnak kell ellenállni a bőrünknek, így hatékonyabb védelemre szorul. Talán nem is csoda, hogy ez a természetes védőréteg manapság gyakran nem tudja elég jól ellátni a feladatát: külső segítségre szorul. De melyik stratégiát válasszuk a támogatására?

Egy nagyon fontos dolog következik szerintem az előző mondatokból: A bőrünk védőrétege nem helyettesítőre, hanem támogatásra szorul. Nem szükséges tehát „bőrazonos anyagokat”, vagy „helyettesítőket” keresni, van nekünk több tízezer éve működő stratégiánk, ami legfeljebb támogatásra szorul napjaink rohanó hétköznapjaiban.

Ha sorra vesszük tehát a lehetséges stratégiákat:

  1. a vízmegkötő anyagok önmagukban mit sem érnek. Mérések igazolják, hogy sok glicerin vagy más vízmegkötő alkalmazása eleinte több vizet hagy a bőr felső rétegeiben, de valahogy meg is gyorsítja a víz párolgását, így alkalmazása után néhány tíz perccel már több kárt csinál, mint hasznot. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne használjunk egyáltalán glicerint, hanem hogy okosan használjuk, más vízmegkötő stratégiákkal egyszerre.
  2. A bőr védőrétegét az omega 6 és az omega 3 zsírsavak táplálják. Leghatékonyabban az utóbbi. Ha ezen stratégiát választjuk, használjunk sok napraforgóolajat, Sárgabarackmag olajat, szőlőmag olajat, de még inkább gránátalmamag vagy ligetszépe olajat. Ezen olajok szinte változtatás nélkül, pillanatok alatt beépülnek és acélossá teszik a bőrünk saját védőrétegét, és még nagyon sokáig ott maradnak, és részt vesznek a bőr folyamataiban.
  3. Ha viszont a bőr saját védőrétegét kicseréljük egy új, passzív réteggel, egy egyszerű zsíroldható páncéllal, ami nem engedi át magán a vízmolekulákat, akkor több, nem feltétlenül épp kellemes változást is okozunk bőrünk felszínén (lásd, múlt heti, emollientes bejegyzést).

Hogyan hidratáljunk tehát?

Lehetőleg mindhárom stratégia alkalmazásával. Igen ám, de a krém eltarthatósági tulajdonságaira nézve elég rossz hatással vannak a természetes olajok, és az omega 3 zsírsavak. Ezért alkalmazzák a nagy gyártók olyan keveset ezeket. És a reklámaikból és INCI listáikból tudjuk, hogy az az egyetlen csepp, amit néha tényleg bevetnek, micsoda hatékonyság-növekedést okoz a kencéiknek.

Szóval a „szuperhidratáló” krémekben gyakran megtaláljuk az első és a 3. stratégiát, de a nagy gyártók, és gyakran a kisebbek is, kihagyják a másodikat, ami talán a legfontosabb lenne.

De a helyzet nem menthetetlen! Hiszen csak pótolnunk kell a hiányzó alapanyagot, és máris valóban hatékonnyá válhat a bolti kencéd.

A megoldás…

…tehát nagyon egyszerű. Vegyél otthonra egy kis üveg ligetszépe olajat, vagy gránátalmamag olajat, és tegyél egy keveset a krémedbe. Keverd jól össze, és használd egészséggel!

Az adagolási táblázat:

A krém mennyisége adagolt olaj
30 ml 15 csepp (cseppentővel)
50 ml 25 csepp
100 ml fél mokkáskanál (2 ml)
250 ml 1 teáskanál