Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
18 febr 2019

Ti kérdeztétek: Hidratáló krémek a piacon

A hidratálás a kozmetikumok legfontosabb feladata. Hiszen ez bőrük ápolásának legfontosabb feladata. A boltban kaphatók persze hidratálók, szuperhidratálók, esetleg kencék „extra hidratáló hatással” és hasonlók. Nehéz eligazodni a fajtáik között.

Emese, aki kozmetikusként dolgozik kicsi szalonjában, a múlt heti nyílt napon a következő kérdéssel lepett meg:

„Nézzük meg néhány kozmetikákban használt hidratáló krém receptjét! Szerinted melyik működik a legjobban? Miben különböznek a kozmetikusok által használt, és a boltban kapható hidratáló krémek egymástól?”

Hogy válaszolni tudjak a kérdésére, meg kellett néznünk és elemeznünk kellett néhány hidratáló kozmetikum INCI listáját. Az eredmény nagyon meglepő volt mindannyiunk számára.

Mi az a hidratálás?

Hogy meg tudd érteni, mi alapján elemeztük a kozmetikumok összetételét, először jó átgondolni, hogy mi is valójában a hidratálás.

A bőrünk felszínén található a hámréteg. Ennek felső régióját szarurétegnek hívjuk. A szaruréteg elsődleges feladata a bőr védelme a kiszáradástól. Az élethez ugyanis víz kell, méghozzá nagyon sok. Az élettani folyamatokhoz szükséges biokémiai reakciók lejátszódásához a szövetekben legalább 95% víz szükséges.

A szarurétegben már nincsenek élő sejtek. A régió fő feladata az, hogy a szervezetünkben, és a bőr belsőbb részeiben elég víz maradjon a sejtek zavartalan működéséhez. Víztartalma nagyjából 30 %. Benne található a bőr védőrétege, amely kettős stratégiával működik.

  1. A víz bőrben tartása vízmegkötő anyagok segítségével. Ezek olyan anyagok, amik úgy érzik jól magukat, ha sok víz veszi körül a molekuláikat. Mint a glicerin. Ezért a levegőből, kozmetikumokból, nedvességből vizet szívnak magukhoz, és ezt ott is tartják, nem engedik elpárologni. Ilyen anyagok még a karbamid (urea), az aminosavak, a tejsav, nátrium PCA. Ez a víz természetes hidratáló faktora (külföldiül Natural Moisturizing Factor, NMF). Ezek az anyagok a halott szarusejtek belsejében helyezkednek el, és termelődnek folyamatosan a sejt volt fehérjeállományának, enzimek által kontrollált bomlásából.
  2. A víz párolgásának megakadályozása egy jól konstruált védőréteg segítségével. Ez a védőréteg szoros illeszkedésű lipidréteg: szerkezete nagyon hasonló a sejtfaléhoz, csak talán még nagyobb a rendezettsége. Víztaszítő felülete miatt nehezen jutnak át rajta a vízrészecskék, emiatt nehezen tudnak a bőr felszínére jutva elpárologni a bőrből.

A hidratálás az a folyamat, ami során valahogy a kozmetikumból megtámogatjuk ennek a komplex vízzáró rétegnek a működését.

Hidratálás stratégiái

A fentiekből következik, hogy háromféleképpen tudjuk hidratálni a bőrünket.

  1. Egyrészt mi is tehetünk vízmegkötő anyagokat a kencénkbe. Glicerint, vagy karbamidot, vagy más hasonló hatású anyagot.
  2. Másrészt tehetünk olyan anyagokat a kencébe, amik beépülnek a bőr védőrétegébe és táplálják azt.
  3. Harmadrészt pedig kialakíthatunk egy zsíroldható védőréteget a bőrünkön, ami nem engedi a bőrből párologni a vizet. Ezek az anyagok általában bőrpuhító tulajdonságúak is, és emollienteknek nevezik őket.

Ha tehát hidratáló kencét keresel, jó, ha szemügyre veszed a kiválasztott INCI listát, és megkeresed rajta, hogy milyen anyagok vannak benne. Hogy használja-e a kozmetikum a hidratálás mindhárom stratégiáját.

Hidratáló krémek a boltokban (mit keress?)

A glicerint olcsó anyag, abból majd minden kozmetikumban találunk valamennyit. Viszonylag kedvező áron jutnak a kozmetikai cégek az emollientek széles választékához. Nem feltétlenül a növényi olajokhoz, inkább kémiailag szintetizált emollientekhez, mint a szintetikus PEO módosított anyagok, vagy viasz szerű kémiai szerkezetű olajok. Újabban kezdenek elterjedni a squalánhoz hasonlító bőrpuhítók, amelyek a vazelinhez hasonlóan telített szénhidrogének, paraffinszerű molekulákból állnak.

A legtöbb hidratáló krémben a vízvisszatartó funkció jelentős részét ilyen anyagokkal oldják meg. Ezeknek kizárólagos tulajdonsága a víz visszatartása és a bőrérzet megváltozása, más hatásuk nincs. Cserében a bőr természetes hámlása miatt nagyon gyorsan lekopnak a bőrünkről, hosszú távú hatás nélkül.

Igazi, az okok kezelésével járó hidratáló hatást kizárólag a harmadik megoldással, azaz a védőréteg közvetlen táplálásával érhetünk el. Ehhez telítetlen zsírsavak kellenek: omega3 vagy omega 6 zsírsavak, amelyek nagy mennyiségben megtalálhatók a növényi olajokban. Ezeket keresd hát egy hidratáló krémben, ha hosszú távú hidratáló hatást vársz tőle.