Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
23 febr 2019

Feljavított kencék: avagy hogyan „turbozd fel” a bolti kozmetikumokat?

//
Hozzászólások: 1
/

Rovatindító

Már régóta tervezek egy hasonló rovatot. úgy látom, hogy szükség van egy hasonló cikksorozatra, mert sok ember keresi a kompromisszumot. Sokatoknak nincs ideje arra, hogy saját magának keverje a kozmetikumait, de érzi az igényét annak, hogy egészségesebb és hatékonyabb és természetesebb kozmetikumokat keverjen magának.

Ehhez nyújt majd segítséget ez a rovat. Bemutatok neked néhány általad is elérhető hatóanyagot, és megmondom, hogyan keverd össze és melyik otthoni kencéddel, hogy egy mozdulattal, hónapokig használható feljavított krémet alkothass bármelyik márkás vagy kevésbé márkás kozmetikumból, amit a boltban veszel.

Miért kell ez a rovat?

A piacon nagyon sokféle kozmetikum kapható. De az átlagos felhasználó sajnos keveset tud róluk. Bár az INCI lista nagyon sokat elárul a kozmetikumról (ha meg akarod érteni őket, nagy örömmel ajánlom figyelmedbe a vonatkozó tanfolyamunkat), de a rajta lévő nevek és kódok eléggé nehezen érthetők, és elég nagy gyakorlat kell a kence kódjának megfejtéséhez.

Így egy megvásárolt kozmetikumról általában nem tudsz többet, minthogy milyen márkájú, mennyire szépen van becsomagolva, mit ír a honlapja, esetleg milyen más vásárlók véleménye róla, és persze az első kipróbálás után azt is, hogy hogyan hat a te bőrödre.

A baj csak az, hogy a kozmetikumok ára, honlapja és csomagolása marketing kérdés, és nem sok köze van a kozmetikumok valódi tulajdonságaihoz. A tapasztalati vélemények pedig gyakran becsapósak: Hiszen nem tudod általa, hogy egy kozmetikum valóban problémát old -e meg a bőrödön, vagy csupán tüneti kezelést hoz, aminek néhány óra múlva elmúlik a hatása, és újra rákényszerülsz valamiféle kence használatára.

A rovat célja

Kell hát egy információs fórum, ahol segíthetsz magadon. Ahol megmondják neked, hogy bizonyos funkciókhoz minek kell a krémben lenni, mit keress az INCI listán, és hogyan pótold, ha a krémben hiányzik az a fajta hatóanyag. Így gyorsan és könnyen, néhány másodperc alatt pótolhatod a hiányzó anyagokat a krémedben, így növelheted hatékonyságát, és egészségvédő hatását.

Példa: Glicerin

Legyen az első példa egy nagyon egyszerű feladat: minden kence, legyen az arckrém, bármilyen tisztálkodószer, vagy arcpakolás, hatékonyságát növeli egy kis hozzáadott glicerin. Ez az anyag főleg vízmegkötő, hidratáló hatású. Krémekben hidratál, tusfürdőkben és kézmosókban pedig nem hagyja annyira kiszáradni a bőrödet. Az ára nem magas, és többnyire patikában is kapható.

Keresd az INCI listán a következő szót: Glycerin

Általában az INCI lista első harmadában találod, a harmadik vagy a negyedik helyen. Ha a lista utolsó harmadában találnál rá, akkor vedd úgy, hogy nincs is a kozmetikumban. Ha nem találod a szót az INCI listán, akkor saját magad is keverhetsz ilyet a kencédbe. Az adagja:

50 ml krémhez 2,5 g aza egy mokkáskanálnyi glicerint kell tenni egy 50 ml-es dobozba. Az adagolási táblázat tehát:

A krém mennyisége adagolt glicerin
30 ml 2/3 mokkáskanál
50 ml 1 mokkáskanál
100 ml 1 teáskanál
250 ml 1 csapott evőkanál

 

Ezzel máris nagyon sokat tettél egy extrém olcsó sampon vagy tusfürdő vagy egy nem túl jól formulált kence feljavításáért.

Csak tedd bele a kence tégelyébe a kimért glicerint, és jó alaposan keverd össze a kiskanállal. Ha a doboz nagyon tele van, akkor tedd ki egy jól kimosott (lehetőleg a mosogatógépből frissen kivett) kis bögrébe, vagy pohárba, add hozzá a hatóanyagot, majd kanalazd vissza a krémet a saját dobozába. Ha a kencéd vagy a tusfürdőd flakonban van, akkor csak csorgasd a flakonba a glicerint tedd vissza a tetejét, majd jó alaposan rázd össze, néha a feje tetejére is állítva.

Használd egészséggel!

A rovat következő cikke a hidratáláshoz nyújt majd segítséget.

1 Visszajelzés