Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
13 jan 2019

Egy iskola margójára: Jó az, ha természetgyógyászok és kozmetikusok együtt tanulnak?

Hiszen annyira más tudás kell mindkettőjüknek! Persze sok hasonlóság is van abban, ahogy elkészítik a segítő keverékeiket-kozmetikumaikat. Mégis: ők általában nagyon másképp gondolkoznak a világról. És szerintem éppen ezért olyan ó, ha együtt tanulnak. Mert mindegyik megérti a másik érvrendszerét, így megtanulnak kicsit egymás fejével gondolkodni.

Ez gazdagítja mindkettőjük eszköztárát, szélesíti a látókörüket, és nyelvet ad a szájukba a vendégeikkel való kommunikáláshoz. Az Iskolánk egyik fontos erénye az én szememben, hogy olyan sokféle ember tanul együtt, sokféle értékrenddel, így mindenki megismeri és elfogadja a másikét, miközben közösen terveznek kozmetikumokat.

Különbségek kozmetikus és a kozmetikumokban

Kezdetnek, a természetgyógyász személyre szabott kozmetikumokat készít, míg a kozmetikusnak erre egyáltalán nincs ideje a praxisában. A legtöbb, ami elvárható tőle, hogy a készen vett kozmetikumcsomagját felturbózza valamiféle általa készített, vagy készen vett hatóanyagcsomaggal. A természetgyógyásznak a kozmetikumok kiegészítő kezelés, míg a kozmetikusnak ez a fő eszköze. A természetgyógyász főleg testkezeléseket csinál, míg a kozmetikus főként és elsősorban az arcodon dolgozik. A természetgyógyásztól elfogadják gyakran, ha az eredmény egy kezdeti romlás után következik be, a kozmetikusnak viszont ezt sosem bocsájtják meg.

Ezért a kozmetikus nagyon más krémeket használ, mint a természetgyógyász. Más kérdéseket tesznek fel az iskolában, és más alapállásból várják a választ is. A természetgyógyász gyakran kérdez több szinten ható alapanyagokról, gyakran keres kristályeszenciás, Bah virágterápiás válaszokat a kérdéseire. Ezzel szemben a kozmetikus főleg a természetből vett anyagi hatóanyagokkal és tudományos megközelítésekkel dolgozik.

Persze jó sok hasonlóság is akad

Kezdetnek mindjárt ott van a kencekeverés. Nem a hatóanyag teszi ugyanis a krémet. A hatóanyag persze nagyon fontos, de azért egy krém tulajdonságait főképpen maga a krém, a mátrix tulajdonságai határozzák meg. Az alapkrém az, akitől a krém pont úgy szívódik fel, pont arra lehet majd használni, és pont úgy lesz kényelmes a használata. Még egy tökéletesen hatékony hatóanyagot is el lehet rontani egy nem megfelelő alapkrém használatával.

Közös még, hogy jól kell ismerniük a bőr működését. Ezt ugyan a kozmetikusok az iskolájukban jól tanulják elvileg, de ég nem volt olyan kozmetikus tanítványom, akinek az iskolában ne lettek volna új felismerései ezen a téren is.

De talán a legfontosabb, hogy tudniuk kell, hogy hogyan válogassanak a naponta megjelenő új csodaszerek s csodakrémek közül. Melyiket emeljék be az eszköztárukba, és melyiket engedjék el.

Naponta megjelenő csodaszerek a piacon

A kozmetikumkészítő szakma a legizgalmasabb dolog a világon. Hiszen legközvetlenebb módon itt találkozunk azzal a nem kis kihívást rejtő problémával, hogy összeegyeztessük egymással az emberiség ősi tudását a mai modern eszközökkel és hatóanyagokkal.

A kozmetikumokban ugyanis használunk gyógynövényeket, gyógynövény-kivonatokat, illóolajokat, gyógynövény készítményeket, d akár a legmodernebb módszerrel, számítógép mellett kitalált peptid vagy nem peptid alapú hatóanyagokat is. Ebből a szinte végtelen választékból mindenkinek magának kell felépítenie a saját eszköztárát. A saját értékrendje, vendégköre, hitrendszere, pénztárcája és tapasztalata alapján.

A probléma ott kezdődik, hogy a szakmában szinte naponta bombáznak bennünket újabbnál újabb hatóanyagokkal és csodaszerekkel. Gyakran nehéz eldönteni mi igazi, és mi kamu. De azt még nehezebb kitalálni, hogy az újdonság jobb-e, vagy esetleg rosszabb, mint egy másik anyag, ami már benne van a repertoáromban. Vajon az argán olaj tényleg másképp csökkenti-e a gyulladást, mint a körömvirágolaj. Érdemes-e akkor felvennem az argánolajat az eszköztáramba, vagy el tudok boldogulni nélküle is? Ráadásul mindezt úgy kellene tudni megmondani, hogy ehetetlenség minden érdekes új anyagot kipróbálni. Egyrészt mert ezek gyakran olyan drágák, másrészt meg mert annyiféle van belőlük. Kellene tudni alkalmazni egy jó előszűrést, hogy mit érdemes egyáltalán tesztelésnek alávetni, és mi az amit kipróbálni sm érdemes.

Az iskola segít abban is, hogy felépítsd magadnak azt a jó előszűrő rendszert, amivel szelektálni tudsz a webshopokban megjelenő új anyagok között. Ez a tudás nagyon hasznos mind a természetgyógyászok, mind a kozmetikusok számára.

Összefoglalva

Nagyon szeretem, hogy az iskolámba sokféle ember jár. Mert a sokféle ember sokféle értékrendjét egyszerre kezelni a tanításkor számomra nagyon érdekes feladat. De a hallgatók is szeretni szokták ezt a sokféle értékrendet, mert így

  • a sajátjukat is jobban megértik a folyamatos diszkurzusok során
  • megtanulnak mások fejével gondolkozni
  • az iskola folyamán találkoznak a saját értékrendjük belső ellentmondásaival és kérdéseivel, így pontosítani tudják az elképzeléseiket.

A rovat következő cikkében arról beszélek majd, miért jó egy hobbi krémkeverőnek együtt tanulni kozmetikusokkal és természetgyógyászokkal.