Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
20 jan 2019

Egy iskola margójára: Hobbi kozmetikumkésztők az iskolában

A kezdetek kezdetén az iskolát valójában olyan embereknek találtuk ki, akik kozmetikumkésztéssel és eladással szeretnének foglalkozni. De kiderült, hogy mások is nagy előnnyel használják az iskola tananyagát. Az utóbbi félévekben kozmetikusok és természetgyógyászok is szép számmal akadnak a hallgatóink között, és a múlt félévben végre megjelentek olyanok is, akik azért vesznek részt az iskolában, hogy maguknak és a családjuknak profi kozmetikumokat tudjanak készíteni.

Miért jó a profi otthon készült kozmetikum?

Mert tényleg működik. Olcsóbb, személyre szabottabb, hatékonyabb, és rugalmasabb megoldás, mint bolti kozmetikumokat vásárolni.

Ráadásul nem is digitális a dolog: továbbra is használhatod a kedvenc kozmetikumaidat a kedvenc boltodból, de pl. a gyerek szúnyogcsípéseire csinálhatsz hatékonyabbat, nem is beszélve a nyári napozókrémekről. Vagy szükség esetén használhatod a saját parfümödet a dezodorodban, és készíthetsz magadnak akár minden napra fürdőbonbont fillérekért.

Főleg a bőrbetegségekkel rendelkező családokból jönnek hozzánk tanulni. Nem egy „gyógyíthatatlan” ekcéma tűnt már el saját készítésű kozmetikumoktól, amióta tanítok. De jönnek hozzánk gyerek miatt (a jó babakozmetikumok ügye nem túl jól megoldott kérdés a mai világban), vagy egyszerűen csak tudatos anyukák, vagy magukra igényes nők. Néha még a tanfolyamozók is meglepődnek, hogy nagyon drágán árult krémek közelítő receptjét felírjuk a tanfolyamon, és otthon mennyivel jobb, hatékonyabb kozmetikumot kevertek az ihlet alapján, tényleg a megvásárlási ár töredékéért.

Miért éri meg az iskola?

Mert, ha megtanulod a kencekészítés alapelveit, megtanulod értelmezni a kozmetikumok összetevő listáit, megérted a kozmetikumok felépítését, valamint bőröd működését, akkor egyszerűen jobb és hatékonyabb, a bőrödhöz és az alkalomhoz jobban illő kencéket tudsz keverni magadnak. Ezen kencék összetevői biztosan a te értékrendedet követik majd, pont olyanok lesznek, amilyennek szeretnéd őket. Kis gyakorlattal elérheted, hogy már a papíron el tudd képzelni, milyen legyen egy-egy kozmetikum, és az asztalon szinte semmit sem kell már rajta optimalizálnod. A bolti beszerzési árak töredékéért, nagyon kevés idő befektetésével lesz otthon mindig a saját igényeidre szabott kész arckrém, ajakápoló, dezodor, tisztálkodószer, és minden, amire szükséged van.

De ez csak a történet egyik fele. Mert olyan dolgokat is el tudsz majd készíteni, amiről eddig nem is gondoltad volna, hogy kozmetikum. Szúnyogriasztó spray-t vagy krémet, illóolajos inhalálót náthás estékre, fogkrémet, vagy akár masszázsolajat, de még ennél intimebb kencéket is említhetnénk. Ez mind a kezedben lesz, és tudni fogod a titkait, ha eljössz hozzánk tanulni.

Miért jó kozmetikusokkal és természetgyógyászokkal együtt tanulni?

Az iskolánkban ráadásul nagyon sokféle ember van. Sokan tényleg profik. Az ő életszemléletük és gondolataik sokat tesznek hozzá az iskola tananyagához. Ha profik között tanulsz, akkor olyan kérdésekkel is találkozol, amit magad nagyon nehezen tudnál megfogalmazni, de nagyon fontos a mindennapi életedhez.

Kicsit olyan ez, mintha az általam összeállított tananyagot mindig más fényben látnád feltűnni. Minden résztvevő szemében más fény van, ami rávetül az anyagra, és kicsit megváltoztatja. Az iskolában folyó beszélgetések alatt mindenki álláspontját és gondolkodását megismerheted egy-egy kérdésben, így sok véleménnyel megismerkedhetsz, ami sokat segít abban, hogy pontosan kialakítsd a sajátodat. Nem lesz többé szükséged arra, hogy az kozmetikus blogok féligazságai, és egymásnak ellentmondó információi között keresgéld a valódit. Lesz egy saját képed a kozmetikáról és az alapanyagokról, amire mindig ráépítheted az új tudáselemeket és szempontokat.

Miért örülök a hobbi kozmetikumkészítőknek az iskolában?

Mert ők egyszerűen közelebb hozzák egymáshoz a többi részvevő világát. Kérdéseikkel segítik a megértést, közvetítik igényeiket és vágyaikat a többiek felé, akik ebből nagyon sokat tanulhatnak saját praxisuk vagy termékskálájuk kialakításában. Ők bevallottan nem nagy előképzettséggel, és többnyire hétköznap előítéletekkel jönnek. Csodajó őket tanítani, mert ezzel nagyon sok közkeletű félreértést és féligazságot a helyére tehetünk az iskolában. A hobbi kozmetikumkészítők általában kritikusan és bátran kérdeznek, hiszen ők nem várnak el maguktól semmiféle előzetes tudást, és nem érzik bután magukat attól, ha mégoly egyszerűnek tűnő dologban hiányos az előképzettségük. Így bátorságot adnak a többieknek is kérdezésre. Az iskolai diszkussziók így élénkebbek és őszintébbek a jelenlétüktől. Nagyon szeretem, ha sok családi kozmetikumkészítő céllal érkező ember van egy-egy iskolai csapatomban.