Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
29 nov 2018

Ti kérdeztétek: Kemikáliák-e a csodapeptidek a kencékben?

Ma Virág leveléből idézünk:

„Idősödő bőrömre vettem egy csoda-aminosavas kencét. Fő hatóanyaga az acetyl hexapeptid-8, ami egy speciális innovatív peptid, aminek erős ránctalanító tulajdonsága is van. Az arcom tényleg simul tőle, de valahogy olyan furcsán is érzem magam a használata után. Ráadásul olvasom, hogy ez egy mesterségesen előállított peptidféle, amitől kicsit megijedtem. Most akkor ez is valamiféle kemikália, ami nem felel meg a natúrkozmetikumok alapelveinek? Neked mi a véleményed a hasonló alapanyagok használatáról?”

Nagyon érdekesnek találtam ezt a levelet.Magam is sokat gondolkoztam a témán, és a kérdés végre okot adott rá, hogy racionálisan végiggondoljam a véleményemet.

Mik azok a peptidek?

A peptidek aminosavakból felépült láncok. Olyan molekulák, amikben a szervezetünkben előforduló 21 aminosav különbözőképpen kapcsolódik egymáshoz. A szervezetünkben hosszabb rövidebb láncaik azanyagcsere szinte minden folyamatában részt vesznek. Enzimek fehérjék, transzfermolekulák, információ-továbbító egységek, mind-mind hasonló szerkezetűek. vannak köztük kicsik, alig néhány aminosav-egységből állók, és végtelen nagyok, akár több tízezer peptidkötésű egység kapcsolódásával.

A bio szabályozás szerint tulajdonképpen minden peptid belekerülhet biokozmetikumokba, hiszen az aminosavak növényi fehérjékből előállíthatók a zöld kémia elvei szerint.

Mire jók a peptidek a kozmetikában?

A peptidek szerteágazó élettani szerepük miatt nagyon sok dologra használhatók. A bőr működésének biokémiai kutatása lassan felfedte már azokat a molekulákat, melyek bizonyos funkciók szabályozásában fontosak.  Aktiválják, vagy éppen gátolják bizonyos enzimek kötőhelyeit, megváltoztatnak kémiai reakciókat, vagy akár átrendeznek bizonyos szerkezeteket, illetve szerveződési szinteket. Manapság már lehetséges pl. a zsírszövet biológiailag kontrollált felépítése és lebontása, a kollagénstruktúra átrendezése, vagy akár bizonyos hidratáló folyamatok elősegítése.

Az ehhez használt peptideket a kozmetikai vegyészek a biokémiai kutatások alapján tervezik meg, és építik fel, hogy a kozmetikumodban hatásos lehessen.

És a hátrányok?

Ha tudományos fejjel nézem, nem tudnék túl sokat mondani. Minden ellenérzésem az ilyes hatóanyagokkal kapcsolatban inkább érzelmi jellegű:

Bőrünk folyamatai évmilliós differenciálódás során alakultak olyanná, amilyenek most. Együtt alakultunk a körülöttünk élő világgal szoros kölcsönhatásban, részei vagyunk a Föld élő rendszerének.

Ezekkel a peptidekkel ezt az élő egységet szakítjuk meg. Már nem a körülöttünk élő szervezetekből akarjuk felépíteni magunkat, hanem laboratóriumban előállított gondosan megterezett molekulákkal. Ki tudja, hogy ezek a tervezetten kívül még hány élettani folyamatot befolyásolnak? Hogy kiürülnek-e egyáltalán? Hogy mi történik velük hosszútávon?

Furcsa számomra, hogy a génmanipulált növényektől félünk, de ezeket a peptideket szinte kontroll nélkül használjuk a kozmetikumainkba! (Na jó ez szerencsére nem igaz, mert ezeknek a hatóanyagoknak egyenlőre még olyan magas az ára, hogy csak a legdrágább elitkozmetikumokba férnek bele).

Szóval Virág, ha engem kérdezel, igenis kemikáliák ezek a kozmetikai peptidek. De ezt nem a tudományos, hanem inkább a természetgyógyász énem gondolja így.