Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
16 nov 2018

Ti kérdeztétek: Igaz, hogy kozmetikumokból hatóanyagok juthatnak a bőr mélyebb rétegeibe?

//
Hozzászólások: 0
/

Kornélia kérdezte a Facebookon tegnapelőtt: „Több kozmetikum leírásában olvasom, hogy bizonyos

kozmetikum-alapanyagok a bőr mélyebb rétegeibe kerülve hatékonyabban fejtik ki hatásukat. Néha liposzómákkal, máskor bizonyos emulgeátorokkal, vagy gyorsan felszívódó olajokkal kapcsolatban ígérik ezt a kozmetikumok gyártói. Szerinted igaz ez?”

A rövid válasz a kérdésre: nem. A kicsit hosszabb válasz: bizonyos nagyon speciális körülmények között, és bizonyos nagyon jól kiválasztott hatóanyagok esetében előfordulhat, általában azonban nem jellemző.

A még hosszabb magyarázat a bőr szerkezetének felderítésével kezdődik.

A bőr szerkezete

A bőr alapvetően három rétegből áll. A belső réteget nagyrészt zsírszövet alkotja. Ez a szervezetünk raktározó helye. Ezt a zsírszövetet sűrűn átszövik az apró vérerecskék.

Kifelé haladva hamarosan elérjük az irharéteget, amiben a vérerek véget érnek. Ebben a rétegben találhatók a bőrt mint hatalmas szervünket működtető szervecskék, mint a faggyúmirigy, a verejtékmirigy, idegvégződések, immunsejtek, és még sok minden. Alapvetően ez a réteg adja a bőrünk rugalmasságát.

Bőrünk legkülső része a hámréteg. Ez a végső védelmi zóna. Minden, amit a bőrünkből látszik, ebben a rétegben van. Puhasága, színe, hidratáltsága, mind ennek a rétegnek a sajátsága.

A hatóanyagok bejutása szempontjából az a legfontosabb, hogy míg a belső réteg és az irha között folytonos átmenet van, addig az irhát a hámrétegtől egy szoros hártya, a bazális hártya választja el. Ezen a hártyán keresztül majd minden anyag számára nehéz, majdnem lehetetlen az átjutás.

Mit jelent az, hogy a bőr mélyebb rétege

Ez persze nézőpont kérdése.

Bizonyos szempontból a szarurétegen belüli hámréteg (az ún. „élő hámréteg”) már mélyebb rétegnek számít. Ilyenkor a hatóanyagok akár élő sejtekbe is eljuthatnak, a bőr működését sejtszinten befolyásolják.

Persze ha a „ bőr mélyebb réteg”-ét halljuk, akkor általában az irharétegre gondolunk. Ez az a réteg, ahol bőrünk ráncait igazán kezelni tudjuk. Itt regenerálható a bőr működése, és az öregedési folyamatok is ezen a szinten lassíthatók igazán.

A baj csak az, hogy a legtöbb hatóanyagot már a szarurétegben lévő védőréteg sem engedi át. A bőr ún. lipidrétegén főként a kismolekulás zsíroldható hatóanyagok tudnak jelentős mennyiségben átjutni. De az irha és a hámréteg közötti bazális hártyán már szinte egyáltalán nincs anyag-átjutás. Ionok, vízoldható anyagok, és a legtöbb kozmetikum alapanyag legkésőbb itt felhasználódik, vagy kiürül a szervezetből.

Mi jut át a kozmetikumokból?

A Szarurétegen sok funkciós anyag á tud jutni. Vitaminok, allantoin, kismolekulás hialuronsav egy része, antioxidánsok, kivonatok hatóanyagainak egy része eljuthat az élő hámsejtekig, segítve azok működését.

A bazális hártyán azonban szinte csak kismolekulás zsíroldható anyagot tudnak nagy mennyiségben átjutni, mint néhány peptid-hatóanyag, vagy az illóolajok anyagai. Ezek azok az anyagok, amelyek tényleg eljutnak a bőr mélyebb rétegeibe, valódi működési szintű változást idézve elő.

Mit tehetünk, hogy bővítsük az átjutó anyagok skáláját?

A kozmetikusok rengeteg olyan módszert használnak, ami a hatóanyagokat a természetes felszívódásuknál mélyebbre tudja juttatni a bőrünkbe. Ultrahang kezelés, iontoforézis, és más elektro-kozmetikai módszerek mind segítenek ebben. Ezek segítségével a kozmetikus nagyobb hatékonysággal tudja hatóanyagokkal feltölteni a bőrünket, így regenerálni azt, mint otthon tudnánk.

Mi is segíthetjük a hatóanyagok felszívódását, ha túlnyomást hozunk létre bőrünk felszínén. Ezt vastag zsírréteggel, vagy zselék alkalmazásával érhetjük el. Segítenek a különféle arcmaszkok, pl, a lehúzható maszkok, vagy az agyagos készítmények, amik megszáradnak az arcunkon. Testünkön tekercseléssel csomagolással mélyíthetjük el a hatóanyagok bőrünkbe jutását.