Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
21 Sze 2018

Ti kérdeztétek: Sal vaj vagy shea vaj? Melyiket mire jó használni?

Betti kérdezte egy e-mailben tegnap: „Ahányszor kinyitom a kedvenc webshopomat, mindig találok benne valamiféle különleges olajat, olyat, amivel még sose találkoztam. Mindegyikről csupa jót írnak, és néha a leírás alapján nem is értem, hogyan tudtam eddig kozmetikumot tervezni nélkülük. Ugyanez A problémám a növényi kivonatokkal. Az egyszerű anyagokat az iskola elvégzése után már elég jól a helyére tudom tenni, de a természetes kivonatok mindig összezavarnak. Tudsz adni valami támpontot?”

Egyszerű anyagok

Betti, az iskolásaimhoz hasonlóan egyszerű anyagnak nevezi azokat az anyagokat, amiknek az INCI neve kémiai név. Pl. cetil alkohol, vagy cocamidopropyl betain. Az iskola elvégzése után a hallgatóim a legfontosabb neveket értik, de azok tulajdonságait is jól meg tudják saccolni, amiket még sosem hallottak.

Ezért, ha új anyaggal, vagy agyagkeverékkel találkoznak, jól meg tudják saccolni a tulajdonságait, és tudják értelmezni a webshop leírását.

Olajok

Ha természetes anyaggal találkoznak, már sokkal bonyolultabb a helyzet. Hiszen abban a névben, hogy „sal vaj” nincs semmi információ arról, milyen komponenseket tartalmaz, és valóban mire jó.

Az olajoknál viszonylag könnyű a dolog: fő kozmetikai tulajdonságaikat meg lehet mondani a zsírsav összetételük alapján. Ehhez nem kell mást tenni, mint valami hiteles forrásból (leegyszerűbb az angol nyelvű wikipedia) kikeresni az olaj zsírsav összetételét. Az iskolában tanult tudás alapján ezek után már jól megsaccolható, hogy hol, milyen kozmetikumban van a helye az olajnak.

Persze az olajok fő tulajdonságait a nem olajtermészetű anyagaik is erősen befolyásolják.  A wikipedia cikkek általában arról is szót ejtenek, hogy ezek milyen természetűek. de azért jó tudni, hogy minél jobban finomított egy olaj, annál kevesebb ilyen anyag van benne.

Egyszóval, ha egy olaj valódi értékéről szeretnél információt kapni, akkor nézd meg milyen zsírsavakat tartalmaz, és mennyire finomított. Ezt hasonlítsd össze az iskolai tudásoddal, és máris elég jól besaccolható, hogy melyik olaj mire jó a reklámszöveg mögött.

Növényi kivonatok

Az ő hatóanyagaik szélesebb skálán mozognak, ezért nehezebb őket besorolni. De azért itt is van pár trükk. Először is vedd elő az iskolai táblázatodat, és nézd meg, hogy melyik növény hatóanyagai vízoldhatók, és melyek olajban oldhatók. Az aloé növény olajos kivonatai nem nagyon tartalmaznak hatóanyagot, szemben a vizes kivonataival, ezzel szemben a körömvirág hatóanyagai inkább olajos közegben lesznek aktívabbak.

A recept tehát: egy gyógynövényes oldalon nézd meg a növény hatóanyagait, és népgyógyászati hasznosításait, nézd meg, hogy ezek az anyagok miben oldódnak, és döntsd el, hogy a kivonatod milyen gazdag lehet hatóanyagokban, és az van-e benne, amit vársz tőle.

Ezzel a módszerrel, és egy kis gyakorlattal elég jól meg tudod ítélni magad is, hogy egy-egy hatóanyag mennyire hatékony, és mennyire igaz a webshopban található leírás. Ha találsz olyan webshopot, ami nagyjából megbízhatóan működik az általad megítélhető esetekben, akkor arra nehezebben kezelhető esetekben is támaszkodhatsz. Kincset ér, egy ilyen webshop megismerése.