Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
5 aug 2018

Üzlet: Jók az allergénmentes illatok?

//
Hozzászólások: 0
/
Címkék: ,

Mostanában több, minket a Termékinformációs Dokumentációjuk megírásával megbízó ügyfelünk fordult hozzánk azzal a kérdéssel, hogy szerintünk fontos-e allergénmentes illatokat használni a kozmetikumaikba. Ennek kapcsán sokat gondolkodtam a kérdésen. Ebben a cikkben összefoglalom azokat a szempontokat, ami téged is a döntésedben segíthetnek.

A kozmetikum biztonságossága (avagy, senki se kapjon kiütéseket a kencétől)

Az Európai Unió bizottságai 26 illat összetevőről állítja, hogy allergének. Ezek azok az illat összetevők, amikről klinikai kísérletekkel kimutatható, és az anyaggal kétségtelenül összeköthető allergiát kiváltó hatásuk van a kísérletben részt vevő embereken (két független kísérletben kettőnél több allergiás reakció).

Ezeket az illatösszetevőket fel kell tüntetni a kozmetikum címkéjén.

Az én tapasztalatom szerint valójában nagyon kevés ember allergiás az illatok összetevőire, ha megfelelő környezetben adagoljuk számukra. Természetes kozmetikumokkal kapcsolatban legalábbis nagyon ritkán vetődik fel az illat allergia kérdése.

Ezzel együtt az emberek gyakran félnek az illatösszetevőktől. A parfümök szerintük allergének, és egy bizonyos vásárlói csoport keresi az illatmentes kozmetikumokat. A hypoallergén illatokkal árult kozmetikumoknak bizony van marketing értékük.

Kellemes vagy Hypoallergén

Az igaz, hogy a vásárlók félnek az illatok allergén hatásaitól. Másrészt az is igaz, hogy a nem kellemes illatú kozmetikumokat egyszerűen nem veszik meg.

Még nekem is az az első reakcióm, ha kozmetikumot fogok a kezembe, hogy megszagolom. Pedig én már nagyon régóta tudom, hogy az illatnak semmi köze a kozmetikum valódi minőségéhez. Ez az önkéntelen reakció a generációnkból már nem is fog eltűnni. Az illat tényleg az első benyomásunk a kozmetikumról, ami aztán nagyon nehezen változik meg.

A hypoallergén illatok azt jelentik, hogy belőlük a leggyakoribb illatösszetevők hiányoznak. Nagyon nehéz, és nagy tapasztalatot igényel olyan illatok összeállítása, amik tudják ezt, és mégsem idegenek az orrunknak. Emiatt nagyon kevés ilyen illat van. Érdemes tehát elgondolkozni azon, hogy pontosan milyen illatot használjunk, és hogy mennyire fontos, hogy az allergénmentes legyen.

Az INCI lista

Ahogy azt már említettem, az allergén illat-összetevőket a kozmetikum címkéjén fel kell tüntetni. természetes illatok vagy illatkeverékek esetén ez a lista nagyon hosszúra is nyúlhat. A tapasztalat az, hogy a vásárlók böngészik az INCI listákat, főként azok, akik nem a nagy kozmetikai márkák választékából szeretnének vásárolni. Ha túl sok allergén összetevő (ismeretlen kémiaiul hangzó név) van az INCI listában, az sok vásárlóban keltheti a „kemikáliákat tartalmazó kozmetikum” illúzióját. Kissé igényesebb vásárlókban a hosszú allergén lista a természetes illat benyomását is keltheti. Emiatt nagyon fontos, hogy a célcsoportunk igényeinek megfelelő illatot válasszunk a kozmetikumunkba, nemcsak az illat hangulata, de az összetétele szempontjából is.