Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
25 aug 2018

Ti kérdeztétek: Mennyire hiszel a csoda-alapanyagokban?

Rendszeresen kapok olyan leveleket, amiben az egyik, vagy másik új csoda-alapanyag hatásosságáról kérdeznek. Betti a hialuronsavról, Kata a gluconolaktonról, Évi a Ferulinsavról, Diána a kollagénekről, és még sorolhatnám. Izgalmasabbnál izgalmasabb nevek. Közös jellemzőjük, hogy egyikről sem könnyű megmondani micsoda, de a webshopokban mindegyikről azt írják, hogy nem is értik, eddig hogyan tudtál krémet keverni, ha nem ismerted ezt a bizonyos anyagot.

Elhatároztam, hogy írok részletesen ezekről az anyagokról. El is kezdtem összeírni a tudásomat, és elolvasni a vonatkozó irodalmat, de hamarosan kiderült, hogy a dolog reménytelen. gyorsabban teremnek ugyanis a nagyobb webáruházakban újabb és újabb csodaszerek, mint ahogy az összefoglalókat írni tudnám. Valamiféle sorvezető kellene, vagy legalábbis valamiféle megoldás arra, hogyan tudnád kisegíteni magad, ha valami vadonat újjal találkozol.

Az Házikence Tanoda kozmetikai iskolájában persze esik szó az ilyesmiről, bár talán még ott sem sikerül mindig a súlyának megfelelően kezelni a kérdést. De az iskola sokat segít azért abban, hogy a helyén kezelhesd a számodra ismeretlen csodaszerek működését. Az őszi mesterkurzust is ennek a témának fogjuk szentelni, mert ez szinte a legfontosabb kérdés a mai kozmetikumok témakörében.

Ami biztos, és az iskolásoknak az első órán, és utána is mindig elmondom: Amit az interneten olvasol, azt úgy kezeled, mint laikus véleményt. Nem hiszed el, a legkevésbé sem. Érdekes szempont, aminek utána gondolhatsz, vagy utána olvashatsz. Valójában nagyon kevés hiteles forrás van a neten. Ezek között vannak bizonyos szerzők bizonyos könyvei, és néhány összefoglaló kozmetikai weblap, akik értékelték már helyetted az tudományos cikkeket. (Bővebben erről ide kattintva olvashatsz.)

Persze azért vannak bizonyos szabályok, amik segítenek néhány hiedelmet a helyére tenni. Pl. a nagymolekulás alapanyagok (hialuronsav, kollagének, és társaik) nem szívódnak át a bőrön. Egyszerűen túl nagyok hozzá. És mindegy, hogy ezt hogyan kozmetikázod, hogy kismolekulatömegűnek mondod, meg közepesnek, vagy egyéb dolgokat alkotnak a vegyészek, attól ez még így marad. A bőr szerkezetének kicsit mélyebb ismeretével ez könnyen belátható. Ugyanezen szabály alapján kizárható még sok ás hatóanyag mélyre jutása is.

De vajon akkor miért érezzük olyan effektívnek pl. hialuronsavas kozmetikumokat? Egyrészt mert a szaruréteg fantasztikus hidratálószerei, másrészt mert a szaruréteg nagyon hatékony regenerálói. Pontosan ez a hialuronsav hatása. Ezen kívül egyszerű zselésítő, mint a xantán. Persze ettől még nem ránctalanít, legalábbis nem úgy, hogy az irharétegbe jutva feltölti a bőrt. De valóban fiatalosabbnak látszik majd tőle a bőrünk.

Sok hasonló csodaszer pontos hatásáról és működési mechanizmusáról esik még szó az iskolában. Arról is, hogy hogyan tudjuk őket bizonyos kategóriákba rendezni kémiai tulajdonságaik alapján. Ez mindenképpen alapot jelent arra, hogy ha egy teljesen új hatóanyaggal találkozol, akkor legyen mihez hasonlítani, és jó közelítéssel el tudd dönteni a hatásosságát.

Azt javaslom tehát, hogy mielőtt valami új olajat, vagy ismeretlen kozmetikai hatóanyagot vásárolsz, először tájékozódj (használd hozzá a fenti cikkben leírt hiteles oldalakat). Ha pedig pontos információt keresel, és több hatóanyag is szembe jön veled, kérdezz! Vagy ha úgy érzed, itt van az ideje, akkor szívesen látunk az iskolánkban.