Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
21 júl 2018

Üzlet: Kozmetikai termék bevezetése Magyarországon

//
Hozzászólások: 0
/

Sok most induló vállalkozás számára probléma, hogy hol, milyen módszerrel és milyen feltételek között állítsa elő és csomagolja kozmetikumait. Mostanában több induló vállalkozás keresett meg bennünket zseniális ötleteikkel, de sok technikai problémával a kozmetikum-tervezésben a dokumentálásban és/vagy a gyártás-bérgyártás megszervezésében. Az ő, és más hasonló vállalkozások számára ebben a cikkben összefoglalom, hogy mit kell tenniük ahhoz, hogy a kozmetikumaik forgalomba kerülhessenek.

Az ötlettől a termékig

Tegyük fel, hogy van egy zseniális kozmetikum-ötleted, amit még nem forgalmaznak Magyarországon, vagy a környező országokban. Lehet, hogy már találtál is egy külföldi beszállítót, akinek a kozmetikumaiba beleszerettél, vagy az ötleteit tartod nagyon szimpatikusnak. Esetleg már magadnak is van némi tapasztalatod kozmetikumtervezésben, és van is már olyan terméked, amire fantasztikus visszajelzéseket kaptál. Itt az ideje annak, hogy átgondold, milyen formában forgalmazhatnád.

 1. Készen vásárolt termékek
  Ha a terméked az EU-ban már engedélyeztetve van valamilyen módon, és nem akarod megváltoztatni a címkét (azaz nem akarod a saját márkád és címkéd alatt forgalmazni) akkor ezzel nincs más dolgod, mint megkérni a gyártót vagy európai terjesztőt, hogy engedélyezze neked, hogy magyarra fordíthasd a címkét. Erre visszatérünk majd a dokumentáció résznél.
  Ha EU-n kívülről szeretnél vásárolni, akkor nagyon sok papírt kell bekérned a termék gyártójától. Cégünknek nincs túl sok túl jó tapasztalata a közel- vagy távolkeletről importált termékekkel. Sokszor az a tapasztalatunk, hogy olcsóbb, kevesebb időbe, ügyintézésbe és kavarodásba kerül, ha az adott terméket velünk, vagy más hazai kozmetikum-tervezővel lemásoltatják, és itthoni (bér)gyártóval készíttetik el. Az így gyártott termék dokumentációja és összetétele megbízható lesz, a gyártás az EU irányelveivel automatikusan összhangba kerül. A termék másolása az INCI név, némi termékminta és a funkció ismeretében szinte mindig lehetséges. Az eredmény szinte mindig jobban optimalizált, mint az eredeti termék, és az összetétele is jobban összhangban van az ötlettel, mint a készen kapott termékek. Mindezek mellett a gyártó könnyebben számonkérhető, és az eredmény is megbízhatóbban dokumentált, mint a külföldi gyártó esetében. A recept pedig biztosan összhangban van az EU összetételt meghatározó irányelveivel.
 2. Saját tervezésű krémek
  Saját tervezésű krémjeid receptjét is érdemes lehet egy szakértővel átnézetni, mielőtt a dokumentálás és a nagy volumenű gyártás folyamatát elkezdenéd. Tapasztalatunk szerint sok optimalizációs lehetőség van még a hozzánk kerülő receptekben, és gyakran a termék minősége is sokat javul a tanácsaink nyomán.

Ha a receptet vagy a terméket véglegesnek tekinted, akkor következhet a dokumentálás folyamata.

Termék dokumentálása

A fejezet elején le kell szögeznünk, hogy az Európai Unióban nincs a régi értelemben vett engedélyeztetési folyamat. A terméket természetesen dokumentálni kell. A termék gyártását és forgalmazását be kell jelenteni egy EU-s kozmetikum-regisztrációs portálon. Ezen kívül szükség van még egy termékinformációs dokumentációra, ami a kozmetikum nagyon sok tulajdonságát, többek között toxikológia adatait magában foglalja. A TID-et nem kell bemutatni a hatóságoknak, akik a hagyományos értelemben nem is „engedélyezik” azt. De természetesen bármikor hozzáférhetővé kell tenni a hatóság számára, hogy beletekinthessen, és szakmailag ellenőrizhesse.

Több olyan ügyfelünk volt az utóbbi időben, aki az első hatósági ellenőrzési folyamat során szembesült azokkal a szakmai elvárásokkal, amik az Európai Unióban egy terméket körbevesznek. Ilyenkor persze már kevés a lehetőség a korrigálásra, vagy az érdemi javításra. Sok esetben az ilyen szembesülés komoly anyagi károkkal járhat. Véleményünk és tapasztalatunk szerint érdemes a bevezetési folyamat elején tájékozódni a folyamatról, és megbízható szakmai tanácsadót találni a szakmai bevezetés idejére. Fontos ismertetője a megbízható szakembernek, hogy felelősséget vállal a munkájáért, lehetőség szerint díjmentesen javítja a dokumentációt. Elismeri, hogy a folyamat mely részeiért tud felelősséget vállalni, és mik azok a pontok, amikre nincs igazi hatása.

 1. Importált termékek dokumentálása
  Ha valamilyen EU-n kívüli országból hoznál be kozmetikai terméket, vagy valamilyen készen vásárolt terméket saját márkával, saját címkéd alatt forgalmaznál, akkor a termék gyártójától el kell kérned és papírokkal kell igazolnod a kozmetikum összes primer adatét, a pontos recepttől az alapanyagok pontos tulajdonságaiig, és a gyártástechnológia előírásainak betartásáig. Ez általában sok munkát, időt és utánajárást jelent. Ebben az esetben a leendő forgalmazónak kell a dokumentáció írója felé a szükséges adatokat szolgáltatni. Így í leendő forgalmazó feladata lesz a papírok összegyűjtése, és sokszor szakmai ellenőrzése is. Természetesen az EU-ban a leendő forgalmazó felel majd a termék összetételéért is, és a beszállító pontatlansága miatt szélsőséges esetekben az ő nyakába szakad.
  Ebben az esetben a leendő forgalmazó számára a legfontosabb tudás cégünk tapasztalata szerint, hogy nem ő van kiszolgáltatott helyzetben. A távol-keleti piacokon százszámra gyártanak és forgalmaznak hasonló tulajdonságú kozmetikumokat, így, ha egy-egy gyártó megtagadja a termék bizonyos adatainak kiadását, a leendő forgalmazó viszonylag könnyen találhat helyettesítő terméket, vagy akár maga is terveztethet itthon hasonló kozmetikumot.
 2. Itthon tervezett kozmetikumok dokumentálása
  Ebben az esetben a dokumentáláshoz szükséges papírok összegyűjtése a kozmetikum tervezőjének feladata. Általunk tervezett kozmetikum dokumentálását természetesen automatikusan vállaljuk. Ha saját tervezésű kozmetikumot szeretnél bevezetni, akkor az alapanyagok MSDS lapjait neked kell összegyűjteni a beszállítóidtól.

Gyártás

A gyártás megszervezése gyakran a legnehezebb feladatok egyike a kozmetikum bevezetésének folyamatában. Sokszor gond, hogy kezdetben természetesen sokkal kevesebb termékre van szükség, mint a forgalmazás későbbi folyamataiban. Természetesen különböző gyártók különböző volumenű terméket tudnak gyártani. Van, aki három doboznyit is letesz az asztalodra, másoknál 100, 1000 vagy éppen 10000 db termék a beugró. Ráadásul különböző volumenű gyártások különböző gyártástechnológiát igényelnek.

 1. Bérgyártás
  Ilyenkor a megrendelő csak forgalmazni kívánja a terméket, az alapanyag-beszerzés és/vagy a gyártás folyamatát külső cégre akarja bízni. Cégünk minden megoldásban partner lehet, volumentől függetlenül, minden mértékben megszervezzük a gyártás folyamatát.
 2. Saját gyártás
  Induló kozmetikai cégek gyakran vállalják maguk a gyártást. Sok kozmetikum-készítőnek ez a kedvenc tevékenysége a kozmetikum-forgalmazás folyamatban. Ahhoz, hogy saját magad végezhesd a gyártást, szükséged van valamiféle ÁNTSZ által engedélyezett műhelyre. Ezt bérelheted más készen álló cégektől, vagy akár magad is rendezhetsz be egyet.

Miben segíthetünk?

Cégünk a bevezetés és a gyártás minden részfolyamatában szakértő partnered lehet. Kis gyártó esetében tanfolyamokkal, dokumentációkkal, és tanácsadó munkával segítjük a bevezetés folyamatát. Nagyobb gyártók esetében a folyamat egészét, vagy bármely részét elvégezzük, az ő igényeik szerint.