Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
15 máj 2018

Ti kérdeztétek: Veszélyes és hatásos kozmetikumok

//
Hozzászólások: 0
/

Ma Marika leveléből idézek: „megnézem a krémmániát, meg a tudatosvásárlók oldalát, meg olvasom Antal Valit, sőt, ha kétségeim vannak, még Paula Begoun oldalát is felkeresem. Az összes általam használt kozmetikumnak végig böngészem az INCI listáját, és lefordítom a szavakat, megnézem mennyire veszélyesek. De sajnos dönteni nem nagyon tudok. Én csak két kategóriát ismerek: van-e veszélyes alapanyag benne, vagy nincs. Pedig az élet ennél összetettebb szokott lenni. […] Ráadásul ettől még semmit sem tudok a kozmetikum hatékonyságáról. Tudsz valami jó módszert, hogy ne csak azt tudjam megmondani a kencéimről, hogy van bennük veszélyes anyag, hanem azt is, hogy ettől még használhatók-e vagy nem? Hogy hatékony-e egy kence, vagy csak szép a neve?”

Veszélyes és hatásos kozmetikumok

Veszélyesnek tartjuk azt a kozmetikumot, amiben olyan anyagok vannak, amik potenciálisan hosszú távon problémát okozhatnak. Lehet ez egészségügyi probléma, vagy környezetvédelmi, aszerint, hogy mi az, amit a saját értékrendszerünk alapján problémának gondolunk.

A vegánok minden állati szenvedéssel nyert alapanyagot potenciálisan veszélyesnek tartanak. A természetes életmód hívei nem szeretnének a bőrükre kenni a szükségesnél több nem természetből származó alapanyagot. A Környezettudatos emberek a környezetszennyezés hatásait szeretnék csökkenteni. Ebből is látszik, hogy ahányan vagyunk, annyifélét tartunk potenciálisan veszélyesnek. Mi alapján mondjuk tehát egy kozmetikumra, hogy potenciálisan veszélyes, vagy nem?

Egy dolog biztos: a kozmetikumaidba nem tesznek olyan anyagokat, amik rövid távon veszélyesek lennének az egészségedre. Sőt viszonylag hosszú távú vizsgálatokat is végeznek annak érdekében, hogy egy-egy alapanyag kozmetikumban megengedett koncentrációját meghatározzák. A probléma inkább azzal van, hogy az emberek manapság nagyon sokfél kozmetikumot használnak, így szervezetüket ismétlődő hatásoknak teszik ki. De azzal is lehet gond, hogy a hosszú, évtizedes hatásokat a kozmetikumalapanyagok esetében természetesen senki sem tudja jól nyomon követni.

Hatásosság kérdése kicsit nehezebb.  Az, hogy egy alapanyagnak mennyi a hatásos koncentrációja, ahhoz kicsit mélyebb kutatás kell az interneten. De, ami biztos: a mai kozmetikumokban nagyon gyakran előfordul, hogy egy-egy alapanyagot a hatásos koncentrációnál kisebb koncentrációban adnak a termékhez. Ez már lehetővé teszi, hogy a címkén a neve szerepeljen, még sincs semmilyen kozmetikai hatása.

Ahhoz, hogy egy kozmetikum hatásosságát el tudd dönteni, először egymás mellé kell tenni funkció szerint az alapanyagokat, és megbecsülni a kozmetikumbeli koncentrációjukat. Minden rajta van az INCI listán, csak tudni kell olvasni belőle. A különféle anyagok funkcióiból pedig elég jó közelítéssel következtethetünk a kozmetikum hatására, és hatásosságára is.

Hogyan értékeld az INCI listát

A kozmetikumok címkéjén minden információ rajta van ahhoz, hogy meg tudjad, hogy a kence veszélyes-e. Nemcsak azt, hogy tartalmaz-e veszélyes anyagot, hanem azt is, hogy a hatásos mennyiségben tartalmazza-e a hatóanyagokat. Minden csak azon múlik, hogy el tudod e olvasni az információt róla.

A kozmetikumok INCI listája tartalmaz minden információt ahhoz, hogy felmérhesd: a krém neked való-e, vagy hogy tényleg alkalmas-e arra, amire megvennéd. Azt is megmondja neked, hogy tartalmaz-e olyan anyagot, ami ártalmas az egészségedre, vagy esetleg környezetvédelmi szempontból nem ideális a használata.

Az interneten lévő INCI útmutatók általában egymásnak ellentmondók, hiszen mindenki a saját értékrendszere alapján értékeli a kozmetikumalapanyagokat. Ezek alapján következtetéseket mondanak ki egy-egy alapanyagról. Van, aki a természetesség alapján rangsorol, mások bőrgyógyászati hatásokat vizsgálnak, megint mások a környezetvédelem alapelveit tartják elsődlegesnek. A felhasználók általában nehezen tudnak dönteni a különféle értékrendek alapján. Emiatt kizárólag pletykákból, olykor ijesztegető cikkekből, és hallomásból tudnak tájékozódni.

Persze van lehetőség arra, hogy felállíthasd a saját értékrendszeredet az alapanyagok kiválasztásában, de ez a legtöbb felhasználó számára túl fáradságos feladat. Túl sok, és lehetőleg megbízható forrásból származó információ szükséges ehhez. De azért van lehetőség az alapanyagok valamiféle csoportosítására ahhoz, hogy az eligazodást megkönnyítsem a számodra. Ebből megtudhatod, hogy mely alapanyagoknak milyen kozmetikai funkciói vannak, milyen nevű anyagok milyen hatást gyakorolnak a kozmetikumban, és a különféle nevű anyagoknak bőrre gyakorolt hatásai vannak.

Tanulj tanfolyammal

A Házikence Tanoda INCI lista megértése tanfolyamán minden szükséges információt elmondunk, ami a fenti kérdések megválaszolásához szükséges. Hogy a címkézésen továbbjutva valódi információt tudhass meg a kozmetikumról, amit naponta rendszeresen használsz.