Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
30 ápr 2018

Ti kérdeztétek: Belső kozmetika

//
Hozzászólások: 0
/

Ma Karoda levelét idézem a Facebookról:

„Már jó ideje figyelem magam, és azt látom, hogy az arcbőröm nemcsak a hangulataimat tükrözi vissza, de az is, hogy éppen milyen étrendet követek. A legszebb akkor volt, mikor néhány hétig vegán kosztot fogyasztottam: az arcbőröm rugalmas lett, és egyenletes színű. De észrevettem azt is, hogy ha kevés vizet iszom, száradni kezd a bőröm, sőt azt is megfigyeltem, hogy ha sok főtt krumplit eszem, akkor jobban megjelennek a hajszálerecskék a szemem alatti részeken. Tényleg igaz lehet, hogy az érkezésünk befolyásolja a bőrünk állapotát? Az egészséges táplálkozás valóban javítja bőrünk állapotát is?”

A kérdés ürügyén írom meg a heti cikkünket, ami mindjárt egy új rovat indítója is: néhány későbbi cikkünkben több élelmiszerfajtára részletesen kitérve leírjuk, hogy milyen hatással van bőrünk állapotára, és hogyan kell fogyasztani a pozitív hatás eléréséhez…

Az vagy amit megeszel

Ha meggondolod, tulajdonképpen Karoda megfigyelései nem olyan különleges dolgok. Amit megeszünk, azt a szervezetünk feldolgozza, kiválogatja belőle a számára hasznos komponenseket, azokat felhasználja, a többit meg kiüríti. Nem lenne furcsa dolog innen nézve, ha valóban hatással lenne a bőrünkre az amit megeszünk.

Csak valahogy a bőrünk olyan mesze van a szájunktól meg a pocakunktól. Azt képzelnénk, hogy a tápanyagok fő része inkább belső szerveink működésére fogy el, és csak kevés jut afféle perifériás szerveink táplálására, mint a bőrünk. Amit viszont kozmetikum-formában használunk, az szinte azonnal a bőrünkre kerül, így onnan könnyen hasznosulhat.

Igen ám… De…

A megevett táplálékből a hasznos dolgok a vérbe kerülnek, és a vér szállítja őket arra a helyre, ahol szükség van rájuk. Hogy mi hol hasznosul, és mire hol van szükség azt a szervezetünkben bonyolult enzim-folyamatok, és sejtműködés szabályozók kontrollálják. Jó esetben jut is, marad is, azaz minden szervünk megkapja amire szükséges van.

Ezzel szemben a bőrünk maga védekezőrendszer. Nagyon nehéz bármit nemhogy átjuttatni a bőrön, de a szaruréteg védőrendszerein túljuttatni is. Vajon ennek tükrében mennyire igaz az, hogy bőrünket elsősorban kozmetikumokkal tápláljuk?

A bőr táplálása kívülről és belülről

Ha célzott élelemiszerek elfogyasztásával próbáljuk bőrünk szépségét megőrizni, hosszú utat választunk. Az elfogyasztott táplálék ugyanis a gyomrunkon keresztül a beleinkbe jut, ahol lassú emésztődési folyamatok eredményeképpen a bél falán keresztül a hasznos tápanyagok a vérkeringésbe kerülnek. Innen kisebb és nagyobb vérereken jutnak el azokhoz a sejtekhez és sejtek közötti szabályozó rendszerekhez, amik hasznosítják őket.

Bőrünk mélyebb rétegei vérerekkel dúsan hálózottak. A bőralja fontos funkciója a raktározás, amihez a szükséges és testünk számára fölösleges anyagok könnyen ide szállítódnak. Az irha rétegben is sok hajszálerecske található, ezektől nyeri el bőrünk a vöröses-barnás színét. Így tehát a számára fontos tápanyagok ide szállítódása elvileg akadálytalan.

Persze a bőrünk testünk kültakarója, és ilyen értelemben elég messze van testünk központ részeitől. A vérereink is többnyire kicsinyek errefelé: könnyen gondolhatjuk, hogy bőrünk számára csak az marad a tápcsatornába jutó fontos anyagokból, ami máshová nem kell, tehát jóval kevesebb, mint amire szüksége van. És bár a szervezetünk elég jól tudja szabályozni a szükségletek alapján a készleteinek felhasználását, ez azért egy elég jól leírja a tényeket. Ha tehát belülről, táplálkozásunk segítségével akarjuk táplálni a bőrünket is, akkor biztosnak kell lennünk afelől, hogy a felhasználni kívánt anyagokból bőségesen juttatunk az ételünkbe.

Ezzel szemben, ha kozmetikumokkal akarjuk táplálni a bőrünket, meg kell küzdenünk a bazális hártyával. Ez a vékony sejtréteg a hám és az irha között található. Feladata szerint semmit, de tényleg semmit nem enged az irharéteg közelébe. Elég könnyen átcsusszannak rajta az illóolajok molekulái, és más kismolekulás hatóanyagok, de nagyobb, összetettebb dolgok bizony könnyedén fennakadnak rajta. Így a kozmetikumok nagy része a bőr mélyebb rétegeinek ápolására alkalmatlanok.

Ha tehát a szarurétegen kívül a bőt mélyebb rétegeit is szeretnénk kozmetikumokkal táplálni, akkor megfelelő trükkökre szorulunk. Kicsi egyszerű hatóanyagokat kell használnunk a kencéinkben, vagy másképpen kell lerombolni a bőr védekezőképességét.

Akkor együk vagy kenjük?

Az egyszerű igazság tehát összefoglalva:

  • a hámréteg kívülről jól elérhető, kozmetikumokkal kiválóan és nagy hozzáértéssel kezelhető
  • A bőr mélyebb rétegei kozmetikumok segítségével csak trükkösen hozzáférhetők.
  • Táplálkozásunk számára a bőr mélyebb rétegei, az irha és a bőralja jól megközelíthetők, csak figyelni kell arra, hogy a célzott táplálékbevitel kiadós és tartós legyen.
  • A szaruréteg a belső kozmetika számára nehezen elérhető, így szépsége ily módon nehezen kontrollálható.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egyik vagy másik módszert háttérbe kellene szorítanunk. Sőt!  a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő kozmetikumok használata együttesen vezet el minket az adottságainkhoz képest ideális bőrállapot eléréséhez.