Blog

Érdekes információk és aktualitások a kozmetikum készítés világából
22 ápr 2018

Kezdő Kencések: Miértek és hogyanok

//
Hozzászólások: 0
/

Hogyan készítünk el egy kozmetikumot? Miért kell ilyen sorrendben összekeverni az alapanyagokat? Hogyan tervezzek receptet? Miért pont ezek az összetevők? Hogyan válasszam ki a kezeléseimhez a megfelelő kozmetikumformákat? Miért pont ez legyen a sorrendjük?

Ahogy haladunk előre a kencekészítési praxisunkban ezek a kérdések követik egymást. Minden Hogyan? kezdetű kérdés után egy Miért? következik, és fordítva. De az újabb hogyan általában a szemhatár tágulását, egy újabb kencekészítési szintet jelöli.

Első szint: birkózzunk meg a kencekészítés gyakorlatával

Ha most tervezed, hogy elkezded a kencekészítést tanulni biztosan csorog a nyálad az interneten található fényképek láttán. A Pinetreszt tele van ínycsiklandónál látványosabb fotókkal arról, milyen színes, bőrápoló, sőt! akár fiatalító krémet lehet varázsolni néhány egyszerű és kevésbé egyszerű alapanyag segítségével. Ezután biztosan fellapoztad a magyarul is elérhető webshopokat, és elámultál a náluk kapható alapanyagok sokszínűségén. Ebbe talán kicsit beleborzongtál, de hamarosan rátaláltál a mintareceptekre, esetleg készítési videókra, és máris nyeregben érezted magad.

Talán ennyi elég volt, és belefogtál egyedül. Talán nem. Talán te is vásároltál már a Házikence Tanoda online kezdő kencés tanfolyamai közül, talán megjártál egy vagy még néhány élő kencekészítő tanfolyamot is. Ha ez így történt, az első szint tudását nagyjából meg is szerezted.

A kencekészítés gyakorlati része nem ördöngösség, legalábbis első közelítésben. Aki jobban belemélyed, annak talán többféle kozmetikum-típus mozog a fejében, mint egy kezdőnek, de a titok hamar kiderül: a kozmetikumok sokféleségét az alapanyagok változatossága okozza, és nem feltétlenül a kencekészítés módszereié.

Második szint: Okos recepttervezés

Talán ez a legbecsapósabb tudásszint. Az ember megcsinál 10-15 féle kencét, és azt hiszi tudja, hogy kell a tizenhatodikat megtervezni. És valóban! Rosszat tulajdonképpen nem tehetsz.

De az okos kencerecept tudja a szükséges és elégséges törvényét: Hogy pontosan annyi dolgot tartalmazzon egy kence amennyi szükséges, de pontosan annyit. Hány, de hány induló kencekészítő vállalkozásnál találkozom azzal a hibával, hogy összedobál néhány eléggé egzotikusnak hangzó hatóanyagot az Elemental.eu webshopból, és ezeket számolatlanul dobálja a kencébe. Ők úgy hiszik, hogy ettől erősebb hatású krémet kapnak.

Holott a bőrünk okos: bizonyos hatóanyag mennyiség után nem használ fel többet. Pontosan tudja mire van szüksége. Mindegy, hogy egy krémbe 10 vagy 30 % rózsavizet teszünk, egészségesnek mondható (tehát nem sebes) bőrfelületnél a töményebb krém sem fejt ki erősebb hatást (Más kérdés persze az erősen roncsolódott bőrfelületek, de ez egy külön ága a kozmetikának, vagy inkább bőrgyógyászatnak).

Hogy mi és mennyi a szükséges és elégséges, az a művészet része a kencekészítésnek, és egy-egy kence megtervezésének. Az egyensúlyt, az eleganciát és a szépséget megtalálni egy receptben: ez az igazi feladata annak a kozmetikumokat akar tervezni magának a családjának, vagy akár egy ennél nagyobb körnek.

Egyáltalán nem ismerek magyarul elérhető segítséget e szint megközelítéséhez a Házikence Tanoda Középhaladó tanfolyamain kívül. Az alapanyagok csoportosításán és logokai elrendezésén kívül a tanfolyamon a kozmetikumformák tervezésének szablyait is megtudhatod (mintareceptekkel).

Ha úgy gondolod, hogy olyan bevezető kellene, ami a recepttervezés szépségét gyakorló szinten is megtanítja neked, akkor az iskolában a helyed!

Harmadik szint: Mire van szüksége Timi bőrének?

Már kezdő kencekészítők is próbálnak maguknak kozmetikumokat tervezni. De a hangsúly ilyenkor általában a kíváncsiságon és a kihíváson van: Tudok-e fogkrémet készíteni, ami ízlik a gyereknek? és hasonló kérdések kerülnek ilyenkor előtérbe.

De gyakorlott kencekészítők gyakrabban találkoznak olyan kérdésekkel, amik személyes kencékkel keresik meg őket: Panka arcáról hogyan tűnnek majd el a pattanások? Hogyan tűntessük el Gerda bőréről az örökös piros foltokat? Ezekre a kérdésekre egyetlen kence már nem ad kielégítő választ. Pankának és Gerdának egy kozmetikum-csomagra van szüksége, ami megfelelő használattal megoldja a problémájukat.

Aki ilyen kencéket akar készíteni, annak mindenképpen ajánljuk a Házikence Tanoda „nagy” Kencekészítő Iskoláját ahol sok gyakorlattal, és sok szabállyal kezeléseket és kencéket tervezünk egészen speciális bőrtípusokra is.

Te is megtalálod nálunk a neked megfelelő tanfolyamot?